Klasszikus

Karmester és építész épít közös koncerttermet

2011.05.04. 10:05
Ajánlom
Claudio Abbado és Renzo Piano Bolognában dolgozik új tervén.

Ilyen nem volt még sehol a világon - nyilatkozta az olasz sajtónak az általa elképzelt koncertteremről Claudio Abbado. A karmester elképzeléseit az olasz építészet maestrójával, a Pritzker-díjas Pianóval osztotta meg. A közös zeneterem helyszíneként kiválasztott Bologna városa pedig természetesen igent mondott az Abbado-Piano auditórium megvalósítására.

Nem ez az első alkalom, hogy a zenész és az építész együtt tervez koncerttermet: a kilencvenes évek végén az egykori torinói Fiat gyár, a Lingotto épületében Abbado és Piano közösen hozott létre zenetermet. Piano nevéhez fűződik a Rómában 2002-ben felavatott Auditórium is.

A most Bolognában tervezett koncertterem Abbado "őrült és csodálatos" ötlete alapján készül - fogalmazott Piano. Fából épül, alakja óriás meteoritra emlékeztett, melyben az 1800 férőhelyes nézőtér a zenekar körül emelkedik. A koncertterem Bologna múzeumokban gazdag művészkerületében kap helyet. A több tíz milliós beruházás egy részére már szponzor is jelentkezett, a Cassa di Risparmio pénzintézet. Abbado szerint a koncertterem legfeljebb 2014-re elkészül, Piano szerint viszont minimum négy év kell hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.