Klasszikus

Károly herceg szerint óriási hiba elhanyagolni a zeneoktatást

2019.01.03. 11:40
Ajánlom
A walesi herceg szerint a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy ország szellemi gazdagságához.

Károly walesi herceg csellón és trombitán játszik, egy ízben a Philharmonia Orchestrát is vezényelte már Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján, szóval egyáltalán nem idegen tőle a zene világa. „Az emberek elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a kreatív művészetek micsoda hozzájárulást jelentenek egy ország gazdaságához” – mondta egy, az újév alkalmából készült rádióinterjúban. „Kicsit olyan, mintha lábon lőnénk magunkat, amikor elhanyagoljuk a zenét. Pedig azokban az iskolákban, ahol még mindig van [ének-zene oktatás], csodálatos látni a gyerekek elköteleződését a zenekari játékban.”

Károly herceg szerint zenekarban játszani csodálatos érzés, és ezt mindenkinek érdemes megtapasztalnia, annak is, aki nem született zenei tehetség. A trónörökös felidézte, hogy Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában tanult – azt nem tette hozzá, hogy ilyen lehetőség nem adatik mindenkinek.

Az interjúban a herceg néhány kedvencét is megosztotta az olvasókkal. Szereti Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét Karajannal hallgatja szívesen. Leonard Cohen-rajongó, és a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől. 

De az is kiderült, hogy a már említett karmesteri szereplése felesége, Kamilla hercegné 60. születésnapján történt, amikor a Siegfried-idillt vezényelte a zenekar élén. Ez a különleges performansz a mű keletkezését idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát.

(Radio 3, NME)

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

Kapcsolódó

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

A gyönyörű muzsikával a zeneszerző felesége születésnapját és a karácsonyt ünnepelte. Illetve ekkor született fiuk, Siegfried.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.