Klasszikus

Károly herceg szerint óriási hiba elhanyagolni a zeneoktatást

2019.01.03. 11:40
Ajánlom
A walesi herceg szerint a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy ország szellemi gazdagságához.

Károly walesi herceg csellón és trombitán játszik, egy ízben a Philharmonia Orchestrát is vezényelte már Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján, szóval egyáltalán nem idegen tőle a zene világa. „Az emberek elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a kreatív művészetek micsoda hozzájárulást jelentenek egy ország gazdaságához” – mondta egy, az újév alkalmából készült rádióinterjúban. „Kicsit olyan, mintha lábon lőnénk magunkat, amikor elhanyagoljuk a zenét. Pedig azokban az iskolákban, ahol még mindig van [ének-zene oktatás], csodálatos látni a gyerekek elköteleződését a zenekari játékban.”

Károly herceg szerint zenekarban játszani csodálatos érzés, és ezt mindenkinek érdemes megtapasztalnia, annak is, aki nem született zenei tehetség. A trónörökös felidézte, hogy Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában tanult – azt nem tette hozzá, hogy ilyen lehetőség nem adatik mindenkinek.

Az interjúban a herceg néhány kedvencét is megosztotta az olvasókkal. Szereti Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét Karajannal hallgatja szívesen. Leonard Cohen-rajongó, és a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől. 

De az is kiderült, hogy a már említett karmesteri szereplése felesége, Kamilla hercegné 60. születésnapján történt, amikor a Siegfried-idillt vezényelte a zenekar élén. Ez a különleges performansz a mű keletkezését idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát.

(Radio 3, NME)

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

Kapcsolódó

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

A gyönyörű muzsikával a zeneszerző felesége születésnapját és a karácsonyt ünnepelte. Illetve ekkor született újszülött fiuk, Siegfried.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.