Klasszikus

Károly herceg szerint óriási hiba elhanyagolni a zeneoktatást

2019.01.03. 11:40
Ajánlom
A walesi herceg szerint a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy ország szellemi gazdagságához.

Károly walesi herceg csellón és trombitán játszik, egy ízben a Philharmonia Orchestrát is vezényelte már Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján, szóval egyáltalán nem idegen tőle a zene világa. „Az emberek elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a kreatív művészetek micsoda hozzájárulást jelentenek egy ország gazdaságához” – mondta egy, az újév alkalmából készült rádióinterjúban. „Kicsit olyan, mintha lábon lőnénk magunkat, amikor elhanyagoljuk a zenét. Pedig azokban az iskolákban, ahol még mindig van [ének-zene oktatás], csodálatos látni a gyerekek elköteleződését a zenekari játékban.”

Károly herceg szerint zenekarban játszani csodálatos érzés, és ezt mindenkinek érdemes megtapasztalnia, annak is, aki nem született zenei tehetség. A trónörökös felidézte, hogy Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában tanult – azt nem tette hozzá, hogy ilyen lehetőség nem adatik mindenkinek.

Az interjúban a herceg néhány kedvencét is megosztotta az olvasókkal. Szereti Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét Karajannal hallgatja szívesen. Leonard Cohen-rajongó, és a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől. 

De az is kiderült, hogy a már említett karmesteri szereplése felesége, Kamilla hercegné 60. születésnapján történt, amikor a Siegfried-idillt vezényelte a zenekar élén. Ez a különleges performansz a mű keletkezését idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát.

(Radio 3, NME)

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

Kapcsolódó

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

A gyönyörű muzsikával a zeneszerző felesége születésnapját és a karácsonyt ünnepelte. Illetve ekkor született újszülött fiuk, Siegfried.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Ők kaptak díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválon

Öt művész, illetve a Magyar Állami Operaház kapta meg a klasszikus zenei fesztivál elismerését.