Klasszikus

Károly herceg szerint óriási hiba elhanyagolni a zeneoktatást

2019.01.03. 11:40
Ajánlom
A walesi herceg szerint a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy ország szellemi gazdagságához.

Károly walesi herceg csellón és trombitán játszik, egy ízben a Philharmonia Orchestrát is vezényelte már Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján, szóval egyáltalán nem idegen tőle a zene világa. „Az emberek elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a kreatív művészetek micsoda hozzájárulást jelentenek egy ország gazdaságához” – mondta egy, az újév alkalmából készült rádióinterjúban. „Kicsit olyan, mintha lábon lőnénk magunkat, amikor elhanyagoljuk a zenét. Pedig azokban az iskolákban, ahol még mindig van [ének-zene oktatás], csodálatos látni a gyerekek elköteleződését a zenekari játékban.”

Károly herceg szerint zenekarban játszani csodálatos érzés, és ezt mindenkinek érdemes megtapasztalnia, annak is, aki nem született zenei tehetség. A trónörökös felidézte, hogy Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában tanult – azt nem tette hozzá, hogy ilyen lehetőség nem adatik mindenkinek.

Az interjúban a herceg néhány kedvencét is megosztotta az olvasókkal. Szereti Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét Karajannal hallgatja szívesen. Leonard Cohen-rajongó, és a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől. 

De az is kiderült, hogy a már említett karmesteri szereplése felesége, Kamilla hercegné 60. születésnapján történt, amikor a Siegfried-idillt vezényelte a zenekar élén. Ez a különleges performansz a mű keletkezését idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát.

(Radio 3, NME)

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

Kapcsolódó

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

A gyönyörű muzsikával a zeneszerző felesége születésnapját és a karácsonyt ünnepelte. Illetve ekkor született fiuk, Siegfried.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.