Klasszikus

Károly herceg szerint óriási hiba elhanyagolni a zeneoktatást

2019.01.03. 11:40
Ajánlom
A walesi herceg szerint a kultúra felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá egy ország szellemi gazdagságához.

Károly walesi herceg csellón és trombitán játszik, egy ízben a Philharmonia Orchestrát is vezényelte már Kamilla cornwalli hercegné 60. születésnapján, szóval egyáltalán nem idegen tőle a zene világa. „Az emberek elfelejtik, vagy nem is tudják, hogy a kreatív művészetek micsoda hozzájárulást jelentenek egy ország gazdaságához” – mondta egy, az újév alkalmából készült rádióinterjúban. „Kicsit olyan, mintha lábon lőnénk magunkat, amikor elhanyagoljuk a zenét. Pedig azokban az iskolákban, ahol még mindig van [ének-zene oktatás], csodálatos látni a gyerekek elköteleződését a zenekari játékban.”

Károly herceg szerint zenekarban játszani csodálatos érzés, és ezt mindenkinek érdemes megtapasztalnia, annak is, aki nem született zenei tehetség. A trónörökös felidézte, hogy Gordonstounban, az egyik legnevesebb skót magániskolában tanult – azt nem tette hozzá, hogy ilyen lehetőség nem adatik mindenkinek.

Az interjúban a herceg néhány kedvencét is megosztotta az olvasókkal. Szereti Haydn C-dúr csellóversenyét Jacqueline du Pré előadásában, Beethoven Ötödikjét és Wagner Siegfried-idilljét Karajannal hallgatja szívesen. Leonard Cohen-rajongó, és a Take This Waltz a kedvenc dala az énekes-dalszerzőtől. 

De az is kiderült, hogy a már említett karmesteri szereplése felesége, Kamilla hercegné 60. születésnapján történt, amikor a Siegfried-idillt vezényelte a zenekar élén. Ez a különleges performansz a mű keletkezését idézte meg, hiszen 1870 karácsonyán ezzel a darabbal lepte meg Wagner a feleségét, Cosimát.

(Radio 3, NME)

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

Kapcsolódó

A Siegfried-idill, Wagner karácsonyi ajándéka

A gyönyörű muzsikával a zeneszerző felesége születésnapját és a karácsonyt ünnepelte. Illetve ekkor született újszülött fiuk, Siegfried.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.
Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.