Klasszikus

Kárpátalján is tetszett az NFZ

2012.05.09. 15:08
Ajánlom
Kedden este adta utolsó koncertjét rövid turnéján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ). Kassán kezdtek, majd Ungvárra utaztak és Lvovban fejezték be a körutat.

"Saját elhatározásunk volt, hogy a nemrég kapott 300 millió forintos kormányzati plusz támogatást mi arra a nemes célra fordítjuk, hogy a májusban és júniusban a környező országok magyarlakta városaiban játsszon az együttes" - mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója útban visszafelé Budapestre. "Helyesnek bizonyult a döntésünk - melyről a nemrég tartott évados sajtótájékoztatón is beszámolt -, amely szerint a Kassától Lvovig, majd Marosvásárhelyen át Szabadkáig ívelő turnék során a magyar művek között mindig elhangzik az adott hely többségi kultúrájának valamelyik jeles zenei alkotójától egy darab - fűzte hozzá a főigazgató -, Kassán Cikker Olasz balettzenéje, Ungváron és Lvovban Skoryk Kárpáti concertója aratott szép sikert Kocsis Zoltán vezényletével. Szabadkán júniusban Hrisztics Ohridi legenda című szvitjét, Marosvásárhelyen Csíky Boldizsár A hegy című művét adjuk elő, a zeneszerző fia, ifjabb Csíky Boldizsár pedig Bartók III. zongoraversenyét szólaltatja meg."

Ungváron - mint a helyi közönség informálta az NFZ tagjait - ember emlékezet óta nem fordult meg ilyen létszámú és rangú magyar vendégegyüttes, így a fellépés ott és Galícia centrumában, Lvovban is egyfajta kulturális diplomáciai eseménynek is minősült. "Kultúrdiplomáciai szempontból felhúztuk a zsilipeket" - jegyezte meg Kovács Géza, aki a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnökeként több kárpátaljai művészeti társszervezettel teremtett kapcsolatot, így az együttműködés elindulhat, illetve magas szintre kerülhet. (A magyar zenekarok jövőjéről Kocsis Zoltán korábbi anyagunkban számolt be.)

A további, külföldi tervek között szerepel, hogy jövő tavasszal Bogotában adnak három estéből álló koncertsorozatot, júliusban pedig a franciországi Mantonban, valamint a La Roque d'Anthéron-i fesztiválon vendégszerepelnek Ránki Dezsővel.

Beethoven: I. szimfónia - I. tétel, km.: Nemzeti FIlharmonikusok, vez.: Kocsis Zoltán

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.