Klasszikus

Kárpátalján is tetszett az NFZ

2012.05.09. 15:08
Ajánlom
Kedden este adta utolsó koncertjét rövid turnéján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ). Kassán kezdtek, majd Ungvárra utaztak és Lvovban fejezték be a körutat.

"Saját elhatározásunk volt, hogy a nemrég kapott 300 millió forintos kormányzati plusz támogatást mi arra a nemes célra fordítjuk, hogy a májusban és júniusban a környező országok magyarlakta városaiban játsszon az együttes" - mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója útban visszafelé Budapestre. "Helyesnek bizonyult a döntésünk - melyről a nemrég tartott évados sajtótájékoztatón is beszámolt -, amely szerint a Kassától Lvovig, majd Marosvásárhelyen át Szabadkáig ívelő turnék során a magyar művek között mindig elhangzik az adott hely többségi kultúrájának valamelyik jeles zenei alkotójától egy darab - fűzte hozzá a főigazgató -, Kassán Cikker Olasz balettzenéje, Ungváron és Lvovban Skoryk Kárpáti concertója aratott szép sikert Kocsis Zoltán vezényletével. Szabadkán júniusban Hrisztics Ohridi legenda című szvitjét, Marosvásárhelyen Csíky Boldizsár A hegy című művét adjuk elő, a zeneszerző fia, ifjabb Csíky Boldizsár pedig Bartók III. zongoraversenyét szólaltatja meg."

Ungváron - mint a helyi közönség informálta az NFZ tagjait - ember emlékezet óta nem fordult meg ilyen létszámú és rangú magyar vendégegyüttes, így a fellépés ott és Galícia centrumában, Lvovban is egyfajta kulturális diplomáciai eseménynek is minősült. "Kultúrdiplomáciai szempontból felhúztuk a zsilipeket" - jegyezte meg Kovács Géza, aki a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége elnökeként több kárpátaljai művészeti társszervezettel teremtett kapcsolatot, így az együttműködés elindulhat, illetve magas szintre kerülhet. (A magyar zenekarok jövőjéről Kocsis Zoltán korábbi anyagunkban számolt be.)

A további, külföldi tervek között szerepel, hogy jövő tavasszal Bogotában adnak három estéből álló koncertsorozatot, júliusban pedig a franciországi Mantonban, valamint a La Roque d'Anthéron-i fesztiválon vendégszerepelnek Ránki Dezsővel.

Beethoven: I. szimfónia - I. tétel, km.: Nemzeti FIlharmonikusok, vez.: Kocsis Zoltán

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.