Klasszikus

Kassai Istváné a Weiner-emlékdíj

2010.04.16. 18:58
Ajánlom
Kassai István zongoraművész vehette át a Weiner Leó Emlékdíjat a zeneszerző születésének 125. évfordulóján.

2010. április 16-án, Weiner Leó születésének 125. évfordulója tiszteletére átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Emlékdíj Kuratóriuma által alapított, a zeneszerző nevét viselő díjat. Az elismerést olyan kiváló zeneművészek és tanárok kapják, akiknek az elmúlt évtizedben tanúsított művészi és oktató munkáját áthatotta Weiner Leó szellemisége.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Emlékdíj Kuratóriuma idén az emlékdíjat Kassai István zongoraművésznek adományozta a magyar zenetörténet elfeledett műveinek felkutatásáért, jeles megszólaltatásáért, Weiner Leó életművének művészi és tudományos ápolásáért, valamint kiváló kamaraművészi teljesítményéért. A díjat Dr. Batta András rektor, a kuratórium elnöke adta át.

Kassai István 1973-ban, 14 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára Kadosa Pál és Ránki Dezső osztályába. A főiskolán tanára volt Szegedi Anikó, Jandó Jenő, Dráfy Kálmán, Solymos Péter, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Ferenczy György és Cziffra György is. A Zeneakadémia elvégzése után 1984-ben megszerezte második diplomáját a párizsi Conservatoire Européen de Musique-ben. Kassai számos nemzetközi díjat nyert, első helyezett az Ústí nad Labemi Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyen, a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén és a párizsi Nemzetközi Debussy Zongoraversenyen. 1978-ban Artisjus-díjjal, 1986-ban a Fondation de France Bonnaud-Chevillion díjával, 1990-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 2001-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.