Klasszikus

Kassai téri orgonaestek – „új generáció”

2005.05.02. 00:00
Ajánlom
Idén is megrendezésre kerül a Kassai téri orgonaestek koncertsorozat, amely az elmúlt évek során a főváros egyik állandó, magas minőségű zenei rendezvényévé vált. A házigazda Herminamezői Szentlélek Plébánia egyrészt a hazai befutott orgonaművészek mellett a fiatal pályakezdő tehetségeknek kíván bemutatkozási lehetősége adni, másrészt a klasszikus orgonarepertoáron túl minél több kortárs orgonadarab műsorra tűzését jelölte ki célul.

Az idei, májusi sorozat még markánsabban kívánja felvállalni a fiatal orgonista nemzedék bemutatását. Ráadásul az idei meghívottak a hazai sikereken túl a nemzetközi porondon is bizonyítottak már. Először Gesztesi-Tóth László orgonaestjét hallgathatják majd meg az érdeklődők, aki franciaországi tanulmányai lezárásaként a lyoni Szent Ferenc templom világhírű Cavaillé-Coll orgonáján készítette el első CD-jét – a nyitóhangverseny május 8-án tehát egyben lemezbemutató koncert is lesz.

Őt Fassang László, a Calgary-i és Chartres-i nemzetközi orgonaversenyek nagydíjasa követi május 22-i improvizációs koncertjével. Különleges hangverseny lesz ez, hiszen a rendezők a közönség aktív részvételére is számítanak majd, ugyanis Fassang László a publikum által megadott témákra fog improvizálni.

Karosi Bálint szintén több nemzetközi versenyen bizonyította már tehetségét: legutóbb az írországi Dublin-ból hozta el az interpretációs nagydíjat. Jelenleg az Egyesült Államokbeli Oberlinben James David Christie növendéke a Zeneművészeti Főiskolán. Karosi Bálint május 29-én J. S. Bach, Jehan Alain és Liszt Ferenc művein túl saját kompozícióiból is válogat majd.

A hangversenyek vasárnap esténként 19:30-kor kerülnek megrendezésre. Jegyek elővételben az ismert jegyirodákban válthatók.

Helyszín: Herminamezői Szentlélek templom, 1142 Budapest, Kassai tér 2.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.