Klasszikus

Kathy-Horváth Lajos Zene-közelben

2012.03.01. 11:00
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallgatható a Magyar Katolikus Rádió műsorán.

A Zene-közelben következő adásában Fekete György belsőépítész ezúttal elsősorban nem szorosan vett szakmájának zenei vonatkozásairól szól, hanem megtisztelő új tisztségéről, ugyanis Makovecz Imre után ő lett a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Szóba kerül majd az Akadémia kibontakozó zenei tevékenysége, melynek köszönhetően a székház, a Pesti Vigadó újból koncerthelyszín lesz.

Kevesen tudják, hogy az európai-hírű hegedűművész, Kathy-Horváth Lajos évek óta intenzíven foglalkozik a Bibliával. Olyannyira, hogy az egyes ismert ó- és újszövetségi történetekből zeneműveket alkotott. Ezek létrejöttéről is hallhatnak az érdeklődők, természetesen hangzó részletekkel hitelesítve az elmondottakat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik érdekes tárlata lesz a "Kocsis 60" sorozat. A kiállításon 60 Kocsis-fotót lehet majd megtekinteni, egyúttal érdekes összehasonlításokra nyílik lehetőség: különböző fotóművészek mikor és milyennek látták-láttatják az immár hatvanéves mestert. A háttérről, a koncepció kialakulásáról a legilletékesebbtől, Topor Tünde művészettörténész-kurátortól hallunk.


Zene-közelben
Magyar Katolikus Rádió, FM 102.1 - 2012. március 3. 15:34-16:30
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora
Vendégek: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kathy-Horváth Lajos hegedűművész-zeneszerző és Topor Tünde kurátor

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Klasszikus ajánló

Idén 19. alkalommal várja hallgatóit a Crescendo Nyári Akadémia

Január 10-én indult a kedvezményes jelentkezés a nemzetközi komolyzenei mesterkurzusra, a Crescendo Nyári Akadémiára, melyre idén is Tokajban kerül sor 2023. július 23. és augusztus 4. között.