Klasszikus

Katona dolog

2010.05.20. 11:33
Ajánlom
Heinrich Schiff, a neves gordonkaművész-karmester a múlt héten balesetet szenvedett, és megsérült a válla. Egy ideig nem vállalhat fellépést, de a Nemzeti Filharmonikusok május 24-i koncertjét nem mondta le.

A Hangszer és pálca elnevezésű bérletben a Haydn C-dúr gordonkaverseny előadása helyett a szerző e-moll, op. 44-es "Gyász" szimfóniáját vezényli. A műsor második részében Bruckner VII., E-dúr szimfóniája csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Heinrich Schiff vezényletével. 

A művész és Kocsis Zoltán főzeneigazgató közötti megállapodás értelmében a jövő évben sor kerül a két művész közös koncertjére, amikor Schiff hangszeres művészként, Kocsis Zoltán pedig karmesterként ad koncertet a Művészetek Palotájában. 

Heinrich Schiff több évtizedes pályája során a világ szinte minden jelentős zenekarával és komoly fesztiválján fellépett. 1985-től egyre fontosabb számára a vezénylés. 1990-től többek között a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, a Northern Sinfonia, a Stuttgarti Rádio Szimfonikus Zenekara és a Koppenhágai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, illetve első vendégkarmestere, miközben vendégként is rendszeresen áll a világ nagy zenekarainak élén. Dirigensi repertoárja Haydntól és Beethoventől Lutoslawskiig a zeneirodalom széles területét öleli fel.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2010. május 24. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vez.: Heinrich Schiff

Haydn: e-moll, "Gyász" szimfónia, op. 44
Bruckner: VII., E-dúr szimfónia 

http://www.filharmonikusok.hu/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

1822. december 10-én, Liège-ben született az a komponista, akit elsősorban nem nagy számú művéről, hanem néhány közkedvelt, mégis az emberi lélek mélyére hatoló alkotásáról ismerünk. Élete során volt zongoravirtuóz, orgonista, tanár, saját kora meg nem teljesen értett alkotója – César Franckra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.
Klasszikus hír

Adventi ajándékkoncerteket ad Keller András és a Concerto Budapest

Idősotthonokban és kórházakban, összesen nyolc helyszínen tartanak ingyenes adventi koncertet a Concerto Budapest művészei december 9. és 16. között. A friss Prima Primissima díjas Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet szellemében.
Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.