Klasszikus

Kávé, kvartett, fotó

2011.08.08. 19:20
Ajánlom
Az Accord Quartet koncertje és Gőbölyös Luca fotóművész kávéházi kiállítása látható szombattól Észtország két nagy szigetén.

Az Accord Quartet adja a záró koncertet a 17. Kuressaarei Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, Észtország legnagyobb szigetének, Saaremaanak a fővárosában. A Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás alkotta kamarazenei formáció műsorán Haydn C-dúr, Csajkovszij D-dúr és Ligeti első Vonósnégyese szerepel. Az 1995-től évente augusztus első felében, idén 2. és 6. között, megrendezett kamarazenei napokon az Accord Quarteten kívül spanyol tangózenét, orosz ortodox kórust, olasz gitárkoncertet és észt kamarazenei együttest hallhatott a közönség.

Hiiumaa szigetének egyetlen városában, Kärdlában a Balti-tenger mentén egyedülálló kávéházi nap programjában magyar művész is szerepel Gőbölyös Luca személyében. A Hiiumaa Múzeumban, a Parunite Balkon nevű kávézóban állítják ki a fotóművész Férjhez akarok menni! című videóját, amely 2010-ben készült, Helsinkiben is bemutatták.

Gőbölyös Luca munkája a televíziós csatornákon látható főzőműsorok struktúráját, nyelvét és kommunikációs rendszerét használja. A díszlet megtévesztően hasonlít a főzőműsorok alapdíszletére. A videón kívül a projekt részét képezik azok képek, professzionális reklámfotók is, melyek - mint egy szakácskönyv oldalai - mutatják be az elkészült ételeket, megadva azok receptjét a hozzávalókkal és az elkészítés módjával együtt.

A kärdlai kávéházi napot mindig augusztus első szombatján rendezik meg az észtországi Hiiumaa szigetén. Ekkor 15 kávézó nemcsak ajtaját nyitja meg, hanem kitelepül privát kertekbe, parkokba, terekre és olyan helyekre, ahová máskor nem lehet bemenni. Házi süteményeket készítenek és ilyenkor az egész várost belengi a kávé illata - olvasható a rendezvény honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.