Klasszikus

Kávé, kvartett, fotó

2011.08.08. 19:20
Ajánlom
Az Accord Quartet koncertje és Gőbölyös Luca fotóművész kávéházi kiállítása látható szombattól Észtország két nagy szigetén.

Az Accord Quartet adja a záró koncertet a 17. Kuressaarei Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, Észtország legnagyobb szigetének, Saaremaanak a fővárosában. A Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás alkotta kamarazenei formáció műsorán Haydn C-dúr, Csajkovszij D-dúr és Ligeti első Vonósnégyese szerepel. Az 1995-től évente augusztus első felében, idén 2. és 6. között, megrendezett kamarazenei napokon az Accord Quarteten kívül spanyol tangózenét, orosz ortodox kórust, olasz gitárkoncertet és észt kamarazenei együttest hallhatott a közönség.

Hiiumaa szigetének egyetlen városában, Kärdlában a Balti-tenger mentén egyedülálló kávéházi nap programjában magyar művész is szerepel Gőbölyös Luca személyében. A Hiiumaa Múzeumban, a Parunite Balkon nevű kávézóban állítják ki a fotóművész Férjhez akarok menni! című videóját, amely 2010-ben készült, Helsinkiben is bemutatták.

Gőbölyös Luca munkája a televíziós csatornákon látható főzőműsorok struktúráját, nyelvét és kommunikációs rendszerét használja. A díszlet megtévesztően hasonlít a főzőműsorok alapdíszletére. A videón kívül a projekt részét képezik azok képek, professzionális reklámfotók is, melyek - mint egy szakácskönyv oldalai - mutatják be az elkészült ételeket, megadva azok receptjét a hozzávalókkal és az elkészítés módjával együtt.

A kärdlai kávéházi napot mindig augusztus első szombatján rendezik meg az észtországi Hiiumaa szigetén. Ekkor 15 kávézó nemcsak ajtaját nyitja meg, hanem kitelepül privát kertekbe, parkokba, terekre és olyan helyekre, ahová máskor nem lehet bemenni. Házi süteményeket készítenek és ilyenkor az egész várost belengi a kávé illata - olvasható a rendezvény honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.