Klasszikus

Kávéházi rendezvénysorozat az Európa-napon Franciaországban

2011.05.09. 11:00
Ajánlom
Az Európa-nap keretében "Játssz Lisztet" - zongorán a kávéházakban címmel ünnepelte hétfőn Franciaország Liszt Ferenc születésének kétszáz éves évfordulóját

A magyar zeneszerző népszerűsítésére a francia szervezők arra buzdították az embereket, hogy vigyenek ki zongorákat az utcára, a kávéházakba, és erre a napra nyissák meg mindenki előtt a zeneiskolákat. A nemzetközi Liszt-évre Franciaország nagyszabású önálló programsorozattal készült. Az Európa-napi rendezvények egyszerre több párizsi helyszínen (Café Les Deux Magots, Café Pleyel, Jacquemart-André Múzeum, Café de la Paix, Café Le Liszt, Café de la musique) folytak, ahol rangos zenei eladók szabadon választott programokkal ünnepelték a magyar zeneszerzőt. 

A Lutécia Hotel kávézójában öt magyar művész - Ábrahám Mariann (zongora) Gonda Katalin (zongora ), Pregun Tamás (zongora), Borbély László (zongora) és Csordás Klára (ének) lépett fel. A népszerűsítő akcióba bekapcsolódott több vidéki konzervatórium is, egyebek mellett Angers, Chateauroux, Clermont-Ferrand, Lille és Strasbourg zeneiskolái. Este pedig az Európai Parlament strasbourgi épületében Giovanni Bellucci zongoraművész eladásában Beethoven 9. szimfóniájának egy részlete, az Európai Unió himnuszává vált Örömóda csendül fel, Liszt zongoraátiratában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.