Klasszikus

Kazah együttesnek írt zenét „Borat” testvére

2007.05.12. 00:00
Ajánlom
Erran Cohen brit komponista, a Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című film sztárjának testvére nemrég meglepő felkérést kapott: Marat Bisengaliev kazah hegedűművész és karmester rendelt tőle szimfóniát.

A megkeresés azért érte váratlanul Erran Baron Cohent, mert testvére, aki Nagy-Britannia után nemrég Amerikában is az egyik legsikeresebb humorista lett, egy ellentmondásos, kitalált figurával, a kedélyesen homofób Borat Sagdiyevvel Kazahsztánt a nyugati világ előtt különlegesen elmaradott, rabszolgatartó, nőgyűlölő és rasszista országként mutatja be. Legutóbbi filmje, melynek zenéjét Erran írta, kazah diplomatáktól heves tiltakozást váltott ki, még Bush elnök előtt is felemlegették a sértést. A kazah muzsikusok más útját választották, hogy országukat jobb színben tűntessék fel, Marat Bisengaliev a Turan Alem Kazahsztáni Filharmonikus Zenekarral május 4-én Angliában, 7-én pedig saját hazájában mutatta be Baron Cohen Zere című kompozícióját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.