Klasszikus

Kecskeméten lép fel a THReNSeMBle

2011.07.20. 20:49
Ajánlom
Július 22-én este a Kodály Művészeti Fesztivál keretében ad kortárszenei koncertet a THReNSeMBle együttes.

A kamaracsoport nevét az alapítótagok (Tornyai Péter, Horváth Balázs, Rohmann Ditta, Nevelő János, Szabó Ferenc János, Madai Zsuzsanna, Bartek Zsolt) neveiből kapta. A koncerten - szokásukhoz híven - többnyire fiatal szerzők műveit szólaltatják meg. Ezek között két magyarországi bemutató, Tornyai Péter (a 2011-es UMZF Zeneszerzőverseny győztese) és Kőszeghy Péter darabja is hallható lesz. A program további részét olyan zenékből állították össze, melyek mindegyike szoros kapcsolatban áll zenei múltunkkal vagy valamely más művészeti ág jelenségeivel.

Az együttes tagjai a közönséggel való szoros kapcsolatot mindig fontosnak tartják, ezért koncertjeiken gyakran kommunikálnak hallgatóikkal. A kecskeméti koncerthez a szervezők Fazekas Gergely zenetörténészt kérték fel, hogy moderátorként irányítsa a hallgatóság figyelmét, és az együttes segítségével a meghallgatás mellett további titkokat mutassanak be az elhangzó darabokról.

A koncerten közreműködik Bodrogi Éva (szoprán), Földesi Péter (fuvola, altfuvola, kisfuvola), Bartek Zsolt (klarinét, basszusklarinét, blockflöte), Tornyai Péter (hegedű, mélyhegedű), Rohmann Ditta (gordonka), Nevelő János (ütőhangszerek, zongora), Szabó Ferenc János  (zongora), vezényel Horváth Balázs.

THReNSeMBle együttes

2011. július 22. 20:00
Kecskemét, Evangélikus templom

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.