Klasszikus

Kecskeméten lép fel a THReNSeMBle

2011.07.20. 20:49
Ajánlom
Július 22-én este a Kodály Művészeti Fesztivál keretében ad kortárszenei koncertet a THReNSeMBle együttes.

A kamaracsoport nevét az alapítótagok (Tornyai Péter, Horváth Balázs, Rohmann Ditta, Nevelő János, Szabó Ferenc János, Madai Zsuzsanna, Bartek Zsolt) neveiből kapta. A koncerten - szokásukhoz híven - többnyire fiatal szerzők műveit szólaltatják meg. Ezek között két magyarországi bemutató, Tornyai Péter (a 2011-es UMZF Zeneszerzőverseny győztese) és Kőszeghy Péter darabja is hallható lesz. A program további részét olyan zenékből állították össze, melyek mindegyike szoros kapcsolatban áll zenei múltunkkal vagy valamely más művészeti ág jelenségeivel.

Az együttes tagjai a közönséggel való szoros kapcsolatot mindig fontosnak tartják, ezért koncertjeiken gyakran kommunikálnak hallgatóikkal. A kecskeméti koncerthez a szervezők Fazekas Gergely zenetörténészt kérték fel, hogy moderátorként irányítsa a hallgatóság figyelmét, és az együttes segítségével a meghallgatás mellett további titkokat mutassanak be az elhangzó darabokról.

A koncerten közreműködik Bodrogi Éva (szoprán), Földesi Péter (fuvola, altfuvola, kisfuvola), Bartek Zsolt (klarinét, basszusklarinét, blockflöte), Tornyai Péter (hegedű, mélyhegedű), Rohmann Ditta (gordonka), Nevelő János (ütőhangszerek, zongora), Szabó Ferenc János  (zongora), vezényel Horváth Balázs.

THReNSeMBle együttes

2011. július 22. 20:00
Kecskemét, Evangélikus templom

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.