Klasszikus

Kecskeméti Nyár 2004

2004.06.05. 00:00
Ajánlom
Az idei nyár igen változatos programot kínál a Kecskemétre látogatóknak. Rengeteg komoly- és könnyűzenei program, színházi előadás, gyermekprodukció várja az érdeklődőket a Kodály Fesztivál, a Nyári Fesztivál I., a Városházi Udvar, valamint a már hagyományos Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó rendezvények keretében.

A Kodály Fesztivál (2004. június 7.–augusztus 20.) nyitórendezvényeként ünnepi műsort rendeznek Szőnyi Erzsébet Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, kiváló művész 80. születésnapja tiszteletére. Június 7-én, 5 órakor az Erdei Ferenc Művelődési Központban Szőnyi Erzsébet két meseoperáját mutatják b (A didergő király; Az aranyszárnyú méhecske). Este hét órától Szőnyi Erzsébet szerzői estje lesz hallható a Kodály Iskola hangversenytermében.

A Kodály Fesztivál további koncertjein fellép az Egri & Pertis Duó (június 21. 20:00; Kodály Iskola), az Ars Longa Kamarazenekar és Kamarakórus (június 28. 20:00; Evangélikus templom), a Magyar Rádió Fúvósötöse (július 26. 20:00; Városházi Udvar), az Auer Vonósnégyes (augusztus 2. 20:00 Kodály intézet udvara), valamint az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus (augusztus 10. 20:00; Piarista templom). Július 16-án és 17-én Offenbach Genovai szerelmesek című szerkesztett vígoperája lesz látható, amely a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operatanszakos hallgatóinak vizsgaelőadása.

A Városházi Udvarban Pikáns zsoltár – Mezei Mária válogatott válaszai címmel egyfelvonásos színművet ad elő Pápai Erika, Szigethy Gábor (rend.) és Zádori László június 11-én. Másnap Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak című művének sörözői variációját mutatják be fúvósokra és ütőkre az Európai Reneszánsz Tisztelői (Lengyel Ferenc, Oberfrank Pál, Szerémi Zoltán, Kocsis György/Kocsis Gergő, Sipos András, Pelsőczy Réka/Kiss Eszter). Június 18-án Heltai Jenő Bernát című bohózata lesz látható a Budaörsi Játékszín előadásában. 19-én Gelman Pad című vígjátékát Dér Denisa és Őze Áron mutatja be Dér András rendezésében. Július 23-án Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor a Mendelssohn Kamarazenekarral ad közös hangversenyt, 24-én pedig az Operett angyalai (Szinetár Dóra, Janza Kata,Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota) lépnek színre. Pajzánhistóriák címmel Vámos Miklós ad önálló estet 30-án, majd 31-én a Mágnás Miskát játssza a Szigligeti Színház társulat. A nyár végén, augusztus 22–23-án Peter Hacks Amphitryon című komédiája kerül színre a Zalai Nyári Színházak Kht. és a kecskeméti Katona József Színház közös produkciójában.

A kecskeméti Nyári Fesztiválra június 22–27. között kerül sor. A Fesztivál vendége lesz a 100 Folk Celsius együttes, a Kecskeméti Jazz Orchestra és Bergendy István, Molnár György harmonikaművész és zenekara, a Bagi–Nacsa előadópáros és Zsédenyi Andrea, valamint a Djabe együttes.

A júliusi hónap sem marad program nélkül: 4-11. között lesz az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó, valamint a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Muzsikáló Udvar elnevezésű rendezvényének keretében (július 22-29.) fellép majd a Maskarades, a Navrang é a Quintet Brasil.

A fesztiválokat a nyár folyamán Bahget Iskander fotóművész kiállítása kíséri az Erdei Ferenc Művelődési Központban. A Népi Iparművészeti Múzeumban gyöngyök országos kiállítása lesz, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Ervin Martom fotóművész életmű-kiállítása után régi fényképeket tekinthetnek meg a látogatók mai értelmezéssel, valamint bemutatásra kerül a”A Fotómúzeum kincsei” című kiállítás. A nemzetközi Kerámia Stúdió ad otthont a cseh Elzbieta Grosseova és a dán Nina Hole kiállításának.

(A rendezvényekről további információ kapható az Erdei Ferenc Művelődési Központban (6000 Kecskemét, Deák F. tér 1.) a 06-76-503-880-as telefonszámon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.