Klasszikus

Kecskeméti Nyár 2004

2004.06.05. 00:00
Ajánlom
Az idei nyár igen változatos programot kínál a Kecskemétre látogatóknak. Rengeteg komoly- és könnyűzenei program, színházi előadás, gyermekprodukció várja az érdeklődőket a Kodály Fesztivál, a Nyári Fesztivál I., a Városházi Udvar, valamint a már hagyományos Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó rendezvények keretében.

A Kodály Fesztivál (2004. június 7.–augusztus 20.) nyitórendezvényeként ünnepi műsort rendeznek Szőnyi Erzsébet Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, kiváló művész 80. születésnapja tiszteletére. Június 7-én, 5 órakor az Erdei Ferenc Művelődési Központban Szőnyi Erzsébet két meseoperáját mutatják b (A didergő király; Az aranyszárnyú méhecske). Este hét órától Szőnyi Erzsébet szerzői estje lesz hallható a Kodály Iskola hangversenytermében.

A Kodály Fesztivál további koncertjein fellép az Egri & Pertis Duó (június 21. 20:00; Kodály Iskola), az Ars Longa Kamarazenekar és Kamarakórus (június 28. 20:00; Evangélikus templom), a Magyar Rádió Fúvósötöse (július 26. 20:00; Városházi Udvar), az Auer Vonósnégyes (augusztus 2. 20:00 Kodály intézet udvara), valamint az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus (augusztus 10. 20:00; Piarista templom). Július 16-án és 17-én Offenbach Genovai szerelmesek című szerkesztett vígoperája lesz látható, amely a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operatanszakos hallgatóinak vizsgaelőadása.

A Városházi Udvarban Pikáns zsoltár – Mezei Mária válogatott válaszai címmel egyfelvonásos színművet ad elő Pápai Erika, Szigethy Gábor (rend.) és Zádori László június 11-én. Másnap Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak című művének sörözői variációját mutatják be fúvósokra és ütőkre az Európai Reneszánsz Tisztelői (Lengyel Ferenc, Oberfrank Pál, Szerémi Zoltán, Kocsis György/Kocsis Gergő, Sipos András, Pelsőczy Réka/Kiss Eszter). Június 18-án Heltai Jenő Bernát című bohózata lesz látható a Budaörsi Játékszín előadásában. 19-én Gelman Pad című vígjátékát Dér Denisa és Őze Áron mutatja be Dér András rendezésében. Július 23-án Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor a Mendelssohn Kamarazenekarral ad közös hangversenyt, 24-én pedig az Operett angyalai (Szinetár Dóra, Janza Kata,Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota) lépnek színre. Pajzánhistóriák címmel Vámos Miklós ad önálló estet 30-án, majd 31-én a Mágnás Miskát játssza a Szigligeti Színház társulat. A nyár végén, augusztus 22–23-án Peter Hacks Amphitryon című komédiája kerül színre a Zalai Nyári Színházak Kht. és a kecskeméti Katona József Színház közös produkciójában.

A kecskeméti Nyári Fesztiválra június 22–27. között kerül sor. A Fesztivál vendége lesz a 100 Folk Celsius együttes, a Kecskeméti Jazz Orchestra és Bergendy István, Molnár György harmonikaművész és zenekara, a Bagi–Nacsa előadópáros és Zsédenyi Andrea, valamint a Djabe együttes.

A júliusi hónap sem marad program nélkül: 4-11. között lesz az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó, valamint a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Muzsikáló Udvar elnevezésű rendezvényének keretében (július 22-29.) fellép majd a Maskarades, a Navrang é a Quintet Brasil.

A fesztiválokat a nyár folyamán Bahget Iskander fotóművész kiállítása kíséri az Erdei Ferenc Művelődési Központban. A Népi Iparművészeti Múzeumban gyöngyök országos kiállítása lesz, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Ervin Martom fotóművész életmű-kiállítása után régi fényképeket tekinthetnek meg a látogatók mai értelmezéssel, valamint bemutatásra kerül a”A Fotómúzeum kincsei” című kiállítás. A nemzetközi Kerámia Stúdió ad otthont a cseh Elzbieta Grosseova és a dán Nina Hole kiállításának.

(A rendezvényekről további információ kapható az Erdei Ferenc Művelődési Központban (6000 Kecskemét, Deák F. tér 1.) a 06-76-503-880-as telefonszámon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?