Klasszikus

Kecskeméti Nyár 2004

2004.06.05. 00:00
Ajánlom
Az idei nyár igen változatos programot kínál a Kecskemétre látogatóknak. Rengeteg komoly- és könnyűzenei program, színházi előadás, gyermekprodukció várja az érdeklődőket a Kodály Fesztivál, a Nyári Fesztivál I., a Városházi Udvar, valamint a már hagyományos Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó rendezvények keretében.

A Kodály Fesztivál (2004. június 7.–augusztus 20.) nyitórendezvényeként ünnepi műsort rendeznek Szőnyi Erzsébet Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, kiváló művész 80. születésnapja tiszteletére. Június 7-én, 5 órakor az Erdei Ferenc Művelődési Központban Szőnyi Erzsébet két meseoperáját mutatják b (A didergő király; Az aranyszárnyú méhecske). Este hét órától Szőnyi Erzsébet szerzői estje lesz hallható a Kodály Iskola hangversenytermében.

A Kodály Fesztivál további koncertjein fellép az Egri & Pertis Duó (június 21. 20:00; Kodály Iskola), az Ars Longa Kamarazenekar és Kamarakórus (június 28. 20:00; Evangélikus templom), a Magyar Rádió Fúvósötöse (július 26. 20:00; Városházi Udvar), az Auer Vonósnégyes (augusztus 2. 20:00 Kodály intézet udvara), valamint az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus (augusztus 10. 20:00; Piarista templom). Július 16-án és 17-én Offenbach Genovai szerelmesek című szerkesztett vígoperája lesz látható, amely a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operatanszakos hallgatóinak vizsgaelőadása.

A Városházi Udvarban Pikáns zsoltár – Mezei Mária válogatott válaszai címmel egyfelvonásos színművet ad elő Pápai Erika, Szigethy Gábor (rend.) és Zádori László június 11-én. Másnap Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak című művének sörözői variációját mutatják be fúvósokra és ütőkre az Európai Reneszánsz Tisztelői (Lengyel Ferenc, Oberfrank Pál, Szerémi Zoltán, Kocsis György/Kocsis Gergő, Sipos András, Pelsőczy Réka/Kiss Eszter). Június 18-án Heltai Jenő Bernát című bohózata lesz látható a Budaörsi Játékszín előadásában. 19-én Gelman Pad című vígjátékát Dér Denisa és Őze Áron mutatja be Dér András rendezésében. Július 23-án Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor a Mendelssohn Kamarazenekarral ad közös hangversenyt, 24-én pedig az Operett angyalai (Szinetár Dóra, Janza Kata,Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota) lépnek színre. Pajzánhistóriák címmel Vámos Miklós ad önálló estet 30-án, majd 31-én a Mágnás Miskát játssza a Szigligeti Színház társulat. A nyár végén, augusztus 22–23-án Peter Hacks Amphitryon című komédiája kerül színre a Zalai Nyári Színházak Kht. és a kecskeméti Katona József Színház közös produkciójában.

A kecskeméti Nyári Fesztiválra június 22–27. között kerül sor. A Fesztivál vendége lesz a 100 Folk Celsius együttes, a Kecskeméti Jazz Orchestra és Bergendy István, Molnár György harmonikaművész és zenekara, a Bagi–Nacsa előadópáros és Zsédenyi Andrea, valamint a Djabe együttes.

A júliusi hónap sem marad program nélkül: 4-11. között lesz az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó, valamint a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Muzsikáló Udvar elnevezésű rendezvényének keretében (július 22-29.) fellép majd a Maskarades, a Navrang é a Quintet Brasil.

A fesztiválokat a nyár folyamán Bahget Iskander fotóművész kiállítása kíséri az Erdei Ferenc Művelődési Központban. A Népi Iparművészeti Múzeumban gyöngyök országos kiállítása lesz, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Ervin Martom fotóművész életmű-kiállítása után régi fényképeket tekinthetnek meg a látogatók mai értelmezéssel, valamint bemutatásra kerül a”A Fotómúzeum kincsei” című kiállítás. A nemzetközi Kerámia Stúdió ad otthont a cseh Elzbieta Grosseova és a dán Nina Hole kiállításának.

(A rendezvényekről további információ kapható az Erdei Ferenc Művelődési Központban (6000 Kecskemét, Deák F. tér 1.) a 06-76-503-880-as telefonszámon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.