Klasszikus

Kedvencek

2004.03.29. 00:00
Ajánlom
Egyes darabok kedvesebbek számunkra ketteseknél. Ezeket a műveket önmagukért szeretjük, esetleg játszottuk, valami kellemes emlék kapcsolódik hozzájuk vagy egy olyan felvételünk van belőle otthon, amit etalonnak tartunk. Azt hiszem, ilyenkor is érdemes kísérletezni; meghallgatni más előadókkal, más helyen, más körülmények között. Csak nyitott füllel és szívvel kell az előadásra figyelnünk, félretenni a darab iránt érzett szenvedélyes szeretet szülte pozitív előítéleteinket.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez sikerült nekem március 26-án, pénteken az ELTE Jogi Karának Dísztermében az Arpeggione Szonáta hallgatása közben. Nagy Péter és Peter Bruns kamaraestje Schumann Öt népies darabjával kezdődött. Nyitánynak pont megfelelő ez az öt nagyon különböző karakterdarab. A művészek megvillanthatták erényeiket, nagyon kellemes estét ígérve a közönségnek. Másodikként hangzott el Schubert műve, amelyet a kérészéletű hathúrú hangszer helyett manapság elsősorban csellón vagy brácsán szoktak előadni. Nagy Péter neve – őszinte csodálkozásomra – nem szerepel a kedvenc zongoristák között a fórumon. Egyáltalán: nagyon kevés magyar művészt választottak a honlap látogatói. De ha a „Magyarország legempatikusabb zongoristája” címmel indítanánk új fórumtémát, biztosan a legelsők között kerülne fel. Hogy a pénteki szonáta nem volt igazán meggyőző, nem az ő sara.

Azt mondják, kamarazenélésnél nehéz megállapítani, nem is kell firtatni, mi kin múlik; „közös előadásnak túrós a háta”. Ez szerintem ebben a formában nem igaz, bár tény, hogy akármelyik közreműködő jó vagy rossz teljesítménye az összhatást is befolyásolja, nem csak az illető egyéni megítélését. Péntek este az Arpeggione közben úgy éreztem, Peter Bruns zaklatott. Túl rövid íveket fogott csak össze, hirtelen hangulatváltozásai, váratlan ötletei nem tettek jót a darab bensőségességének. Előadása azt a benyomást keltette, hogy nem belülről építkezik, hanem megreked a darab kottafejekkel jelölhető felszínén. Nagy Péter persze zökkenőmentesen követte, még az ad hoc jellegű beintésekre sem volt szüksége. A szonáta élvezhető volt – csak éppen nem Schubert. A bennem élő hangzáskép legalábbis ennél kevésbé hektikus, derűsebb és valahol mégis fájdalmasabb, érzékenyebb.

Mindent megbocsátottam azonban Brahms F-dúr szonátáját hallgatva. A szünet után már Bartók I. Rapszódiájánál is hangról hangra engedett bennem az ellenállás, s Brahms darabját immáron teljes, megújult bizalommal fogadtam. Ez való igazán Peter Brunsnak, nem a vihar egy pohár vízben! Végletek, nagy vibrátók, szárnyaló hangok, szenvedély. Az F-dúr szonátában a hosszú ívek összefogásával sem volt semmi baj, sőt! Az 1730-ban készült velencei Carlo Tonini mestercselló hangját egyre magasabbra vetették a Fazioli zongora keltette hullámok az első tételben. A másodikban a gordonka meditatív pizzicatói és a zongora akkordjai megállították az időt, hogy aztán a harmadikban ismét elindulhasson, méghozzá viharos tempóban. A zárótétel angyali derűje mosolyt csalt a hallgatók arcára. A kezdőmotívum szinkópáját nagyon szerette mindkét előadó, játékukban könnyedség és komolyság egyesült.

A ráadásként elhangzó két Ernest Bloch darab nem hagyott mély nyomokat bennem, a ruhatári sorban inkább az F-dúr szonáta zárótételének főtémáját dúdolgattam. Amennyire sok a hang Brahms mindkét cselló-zongora szonátájában, annyira ritka az olyan előadás, amelyben a billentyűs hangszer legalább néha-néha nem nyomja el a vonóst. A két Péter esetében ez fel sem merült. A hangzás egyensúlyára nagy biztonsággal építhették a fortékat is. Akár kősziklára templomot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.