Klasszikus

Kedves Fischer Iván!

2006.07.28. 00:00
Ajánlom
Üdvözlöm döntését, mely szerint lemond a Bartók Emlékbizottságban betöltött tagságáról. Azért helyeslem ezt a lépését, mert Ön alkalmatlan egy közös ügy képviseletére.

Nem képes objektívan tekinteni olyan ügyekre, melyekben Ön is érintett. Az egyik hetilapban Gyurcsány Ferenchez címzett nyílt levelében bírálja az NKA döntését a Bartók hangzó összkiadással kapcsolatban. Valami összeférhetetlenségre is hivatkozik... (A nyertes Summa Artium kht. vezetője évekkel ezelőtt az NKA vezetője volt.) Az Ön éppen felmondott pozíciója, Ön szerint nem volt összeférhetetlen azzal, hogy Ön is pályázatot adjon be a Bartók összes szerkesztésére? Látja, Uram! Más szemében a szálkát is, sajátjában a gerendát sem. (A pályázatot nem a Bartók Emlékbizottság, hanem a Nemzeti Kulturális Alap hirdette meg, ahol Fischernek semmilyen tisztsége nem volt - a szerk.)

Nagyon jónak találom az NKA döntését, hogy a Summa Artiumra, vagyis Kocsis Zoltánra bízta a hangzó összkiadás létrehozását. Szerencsés pillanatban születhet ez a CD-sorozat, hisz Kocsis személyében egyesül a tudós elmélyültsége és a karizmatikus előadás lehetősége.

Természetesen Ön gondolhatja ezt másként, de ez még nem elegendő ok arra, hogy egy ilyen vállalkozás kicsinyes kerékkötője legyen.

Ha először fordulna elő, hogy Ön képzelt vagy valós sérelme miatt durva támadásba kezd, nem fárasztanám magam az Önnel való levelezéssel. Sajnos egyértelmű, hogy Ön a zenekarjaik között fennálló pár milliós különbséget nem tudja lenyelni, ezért művészhez méltatlanul, minden alkalmat megragad a támadásra. Különösen visszataszító, hogy állítása igazolására, valóban jelentős neveket tol maga előtt (Solti, Végh, akik már tiltakozni sem tudnak).

Ebben Ön nagy tehetség. A Fesztiválzenekar megalakulásakor, azt a Kocsist tolta maga előtt megfellebbezhetetlen zenei tekintélyként, akit most nem győz támadni.

Ajánlom, hogy tanulmányozza a múlt század három zenei nagyságának Bartóknak, Dohnányinak és Kodálynak a pályafutását. A hatalom többször próbálta őket egymás ellen kijátszani, soha nem állt kötélnek egyik sem. Ha volt is köztük rivalizálás, szakmai féltékenység - hisz ők is emberek voltak - nyilvánosan csak a megbecsülés hangján szóltak egymásról, sőt lehetőség szerint támogatták egymást. Az végképp nem fordult elő, hogy egymást nyílt levélben jelentsék fel a regnáló miniszterelnöknél.

Ezzel az intoleráns szégyellni való tettével bizonyította be végképp, hogy Bartókhoz Önnek nem sok köze van. Bartók nehezen élt végig egy rövid életet, ahol emberileg sok lehetőség volt a bukásra. Az Ő erkölcsi tisztasága ma is példa lehetne, ha a mai budapesti kulturális élet megmondói közül ez bárkit is érdekelne.

Azért kívánok Önnek sok sikert. Higgye el, az Ön művészi pályájának kiteljesedéséhez nem az a pár millió rongyos forint hiányzik, amit most oly nagyon sirat. Önnek mint jellemnek kell a hitelességért megharcolnia, de akkor erről az útról le kell térnie.

Remélem, ebben az antiszemita országban azért jól érzi magát, az antiszemita polgárok adójából nyert támogatással. (Évekkel ezelőtt szintén anyagi okok miatt ragadtatta magát erre a kijelentésre megsértve ezzel egész Magyarországot. Ugye emlékszik?)

Üdvözlettel:

Biri Barnabás

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.