Klasszikus

Kedves Olvasó!

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Már négy évtizede nincs közöttünk Kodály Zoltán, életművével mégis nap mint nap együtt élünk. A 125 éve született nagy zeneszerző szellemisége ott van minden iskolai énekórában és kórusversenyben.

A 2007-es Kodály-jubileum éppen arról szól, hogy újra rácsodálkozzunk, mi mindent kaptunk és kapunk ma is ettől a géniusztól. Hogy újra átérezzük: ez a kincs a miénk. Hogy büszkén tudatosítsuk ezt a világ többi országában is, hiszen mint Kodály mondta: „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk őket, hanem arra, hogy mit adunk magunkból.”

Kodály művei kiemelt szerepet kapnak az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A rendezvénysorozat első napján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjén a zeneszerző két igen népszerű műve mellett népdalai is elhangzanak Kocsis Zoltán átdolgozásában ősbemutatóként. Pár nappal később a Székely fonó méltó felvezetése lesz a Pávaének című színpadi zenemű, melyben látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére. A Mátyás templomban a Bartók Béla Férfikar előadásában zengenek majd fel Kodály szerzeményei; a Háry János bemutatásával pedig Fischer Ádám ismét „operaházzá” varázsolja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a fesztivál zárónapján. A Magyar Kodály Társaság a jubileumi év alkalmából Nemzetközi Zenetudományi Konferenciát szervez, amelynek fő témái Kodály élete, munkássága és zenei nevelési eszméi.

Lesz tehát lehetőségünk megmutatni, megismerni, újra és újra felfedezni Kodályt és műveit. És ez a két hét csak a kezdet. Hiszen az idei jubileumi év folyamán számtalan koncertre, kiállításra, konferenciára, beszélgetésre, fesztiválra és találkozóra várják a közönséget Budapesttől Kecskemétig, Berlintől Athénig, Chicagótól Sanghajig. Idén talán többször merülünk majd el Kodály muzsikájában, többet tudunk meg erről a rendkívüli zenetudósról, a magyar zene hagyományairól – és talán egy kicsit önmagunkról is.

Schneider Márta
kulturális szakállamtitkár

(A Fidelio 2007. márciusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.