Klasszikus

Kedves Olvasó!

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Már négy évtizede nincs közöttünk Kodály Zoltán, életművével mégis nap mint nap együtt élünk. A 125 éve született nagy zeneszerző szellemisége ott van minden iskolai énekórában és kórusversenyben.

A 2007-es Kodály-jubileum éppen arról szól, hogy újra rácsodálkozzunk, mi mindent kaptunk és kapunk ma is ettől a géniusztól. Hogy újra átérezzük: ez a kincs a miénk. Hogy büszkén tudatosítsuk ezt a világ többi országában is, hiszen mint Kodály mondta: „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk őket, hanem arra, hogy mit adunk magunkból.”

Kodály művei kiemelt szerepet kapnak az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A rendezvénysorozat első napján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjén a zeneszerző két igen népszerű műve mellett népdalai is elhangzanak Kocsis Zoltán átdolgozásában ősbemutatóként. Pár nappal később a Székely fonó méltó felvezetése lesz a Pávaének című színpadi zenemű, melyben látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére. A Mátyás templomban a Bartók Béla Férfikar előadásában zengenek majd fel Kodály szerzeményei; a Háry János bemutatásával pedig Fischer Ádám ismét „operaházzá” varázsolja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a fesztivál zárónapján. A Magyar Kodály Társaság a jubileumi év alkalmából Nemzetközi Zenetudományi Konferenciát szervez, amelynek fő témái Kodály élete, munkássága és zenei nevelési eszméi.

Lesz tehát lehetőségünk megmutatni, megismerni, újra és újra felfedezni Kodályt és műveit. És ez a két hét csak a kezdet. Hiszen az idei jubileumi év folyamán számtalan koncertre, kiállításra, konferenciára, beszélgetésre, fesztiválra és találkozóra várják a közönséget Budapesttől Kecskemétig, Berlintől Athénig, Chicagótól Sanghajig. Idén talán többször merülünk majd el Kodály muzsikájában, többet tudunk meg erről a rendkívüli zenetudósról, a magyar zene hagyományairól – és talán egy kicsit önmagunkról is.

Schneider Márta
kulturális szakállamtitkár

(A Fidelio 2007. márciusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.