Klasszikus

Kedves Olvasó!

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Már négy évtizede nincs közöttünk Kodály Zoltán, életművével mégis nap mint nap együtt élünk. A 125 éve született nagy zeneszerző szellemisége ott van minden iskolai énekórában és kórusversenyben.

A 2007-es Kodály-jubileum éppen arról szól, hogy újra rácsodálkozzunk, mi mindent kaptunk és kapunk ma is ettől a géniusztól. Hogy újra átérezzük: ez a kincs a miénk. Hogy büszkén tudatosítsuk ezt a világ többi országában is, hiszen mint Kodály mondta: „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk őket, hanem arra, hogy mit adunk magunkból.”

Kodály művei kiemelt szerepet kapnak az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A rendezvénysorozat első napján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjén a zeneszerző két igen népszerű műve mellett népdalai is elhangzanak Kocsis Zoltán átdolgozásában ősbemutatóként. Pár nappal később a Székely fonó méltó felvezetése lesz a Pávaének című színpadi zenemű, melyben látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére. A Mátyás templomban a Bartók Béla Férfikar előadásában zengenek majd fel Kodály szerzeményei; a Háry János bemutatásával pedig Fischer Ádám ismét „operaházzá” varázsolja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a fesztivál zárónapján. A Magyar Kodály Társaság a jubileumi év alkalmából Nemzetközi Zenetudományi Konferenciát szervez, amelynek fő témái Kodály élete, munkássága és zenei nevelési eszméi.

Lesz tehát lehetőségünk megmutatni, megismerni, újra és újra felfedezni Kodályt és műveit. És ez a két hét csak a kezdet. Hiszen az idei jubileumi év folyamán számtalan koncertre, kiállításra, konferenciára, beszélgetésre, fesztiválra és találkozóra várják a közönséget Budapesttől Kecskemétig, Berlintől Athénig, Chicagótól Sanghajig. Idén talán többször merülünk majd el Kodály muzsikájában, többet tudunk meg erről a rendkívüli zenetudósról, a magyar zene hagyományairól – és talán egy kicsit önmagunkról is.

Schneider Márta
kulturális szakállamtitkár

(A Fidelio 2007. márciusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.