Klasszikus

Kedves Zenekar! Felkérhetem egy táncra?

2007.10.29. 00:00
Ajánlom
Gyerekműsorok előadói szokták azt kérni a gyerekektől, hogy a zenéhez mozdulatot is társítsanak. Szerintem valami hasonló, Schønwandt-féle mozgásra gondolhatnak, aki forog, inog, mosolyog, pisszeg, legyint, puhán rajzol a levegőbe, és a legtöbb karmesterrel ellentétben, minden mozdulata hallatszik: a Fesztiválzenekar árnyékként követte őt a sotto vocetól a legnagyobb hangorgiáig.

Michael Schonwandt már "végigtáncolta" a világot, jelenleg a Dán Királyi Operaház zeneigazgatója, de korábban a brüsszeli La Monnaie Operaházhoz és a Berlini Szimfonikus Zenekarhoz is szerződés kötötte. Rendszeres vendég a világ nagy operaházaiban, a Chandos lemezcég vezető művésze, és szinte minden rangos zenekarral dolgozott már. Most a Fesztiválzenekaron volt a sor. Egy-egy vendégkarmester jelenléte mindig frissítően hat nemcsak az adott együttesre, hanem a dirigensre is. Mindkét oldalon új helyzettel, új emberekkel szembesülnek, és ez a kihívás lendületet ad a munkának, és új "szemüveget" a résztvevőknek. Nem történt ez másképp a Fesztiválzenekarral és a dán karmesterrel sem. Richard Strauss Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeménye igazi, az életén végigtekintő halálos beteg látomásává változott előadásukban.

Az est szólistája Lendvay József volt, aki Goldmark hegedűversenyével kezdett el gyürkőzni a színpadon a koncert második műsorszámaként. A kezdet nehéz volt, hiszen a szóló széles ívű, lágy dallamai úgy szólaltak meg, mintha kivasalták volna őket: egyenesek, tagolatlanok, már-már érzéketlenek voltak. Persze számítottam arra, hogy a lírai részek gyengébben sikerülnek majd, hiszen Lendvay elsősorban hibátlan technikájáról és géppuskaszerű staccatóiról és spiccatójáról nevezetes. Aztán ahogy teltek a hangok, múltak a kottafejek, úgy lett egyre jobb és jobb. Úgy hegedült, mintha ez lenne világ legtermészetesebb dolga, és olyan szemtelenül jól peregtek keze alól a tizenhatodok az első tételben, hogy nagyra kellett nyitni a fülemet, hiszen ezeket a futamokat ritkán hallhajuk így, gyöngyözően tisztán, egész egyszerűen azért, mert nem lehet őket rendesen eljátszani: hegedűszerűtlenek – legalábbis eddig így gondoltam.

A második tételben csak a nyávogós fekvésváltások, csúszások zavartak, de az 1777-ben, Giovanni Testore által készített mesterhegedű, és Lendvay sűrű, testes, áradó hangja, tökéletes vonóváltása, ihletett játéka meggyőzött arról, hogy Lendvaynak a technikai tudása mellett a szíve is nagy. A harmadik tétel döbbenetes volt. Bal keze flegmán, lezseren szaladgált a fogólapon, a szeme meg se rebbent, vonóját mintha mágnes vonzaná a húrokhoz, és minden hang kristály tisztán kivehető volt. Őrületes tapsvihar tört ki a darab végén, aminek egy Paganini Caprice lett a következménye. Azt hittem leesek a székről, mert az előadás fergeteges volt: teli humorral, poénnal, huncutsággal, lezser könnyedséggel, a fizikai határoknak fittyet hányva – egy zseniális játékos játszotta pokoli ügyességgel az ördög hegedűsének nyakatekert hangjegyeit. A közönség őrjöngése tovább folytatódott, amit Lendvay Bach d-moll Partitájának Corrente tételével csendesített le.

A koncertet záró Enigma-variációk előadása felzárkózott ehhez a felfokozott hangulathoz. A 14 variáció során megtapasztalhattuk a legnagyobb drámát, a legszívszorítóbb érzelmeket, a legmélyebb titkokat, a legmulatságosabb poénokat, láthattuk a legprecízebb mozdulatokat, és a táncoló karmesteri hátat. Legközelebb Schonwandt az arcát is megnézem koncert közben, hátha engem is felkér egy variáció erejéig.

(2007. október 26. 19:45 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje; R. Strauss: Halál és megdicsőülés - szimfonikus költemény, op. 24; Goldmark: a-moll hegedűverseny, op. 28; Elgar: Enigma-variációk, op. 36; Vez.: Michael Schonwandt; Km.: Lendvay József (hegedű)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.