Klasszikus

Keith Jarrett Polar-díjas

2003.01.31. 00:00
Ajánlom
Zeneművészek Nobel-díjának számító Polar Zenei díjat idén Keith Jarrett amerikai dzsesszzongorista kapta.

Keith Jarrett az egyik legjobb improvizációs készséggel megáldott zongorista – ezt emelte ki a díjat odaítélő Svéd Királyi Zeneakadémia is indokolásában.

Az 57 éves Jarrett leghíresebb lemezei közül is külön kiemelést érdemel 1971-ben megjelent Facing You, az 1975-ös The Köln Concert. Az elmúlt évtizedben Gary Peacockkal és Jack DeJohnette-tel járta az amerikai és európai koncertpódiumokat.

Az egymillió svéd koronát (26 millió forintotot érő Polar-díjat Stig Anderson, az ABBA együttes több éve halott egykori tagja alapította 42 millió svéd koronából. A díj nem kötődik egyetlen műfajhoz, nemzetiséghez. A hanglemezkiadók és zeneszerzők nagy nemzetközi szövetsége, a CISAC és az IFPI tagszervezetei jelölhetnek rá művészeket.

A Polart megkapta többek között Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Witold Lutoslawski, Quincy Jones, Nicolaus Harnoncourt, Elton John, Msztyiszlav Rosztropovics, Joni Mitchell, Pierre Boulez, Bruce Springsteen, Eric Ericsson, Ray Charles és Ravi Shanka.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.