Klasszikus

Kelemen Barnabás és Pertis Zsuzsa első közös koncertje a Zeneakadémián

2006.02.13. 00:00
Ajánlom
Kelemen Barnabás, a huszonnyolc éves, világhírű hegedűművész édesanyjával, Pertis Zsuzsa csembalóművésszel ad közös koncertet a Zeneakadémián 2006. február 16-án 19:30-tól az Alma Mater sorozat keretében.

A két művész első alkalommal örvendezteti meg közös játékkal a magyar közönséget. „Talán a legtöbbet édesanyámnak köszönhetem, ezért is örülök annak, hogy a hegedűirodalom ritkán játszott gyöngyszemeit, a hat hegedűre és csembalóra írt Bach-szonátát együtt adjuk elő a Zeneakadémián” – nyilatkozta Kelemen Barnabás. „Sajnos a koncerten hallható Bach-műveket érdemtelenül ritkán játsszák, ezért kihívást jelent számomra e darabok minél tökéletesebb előadása” – tette hozzá.

A hegedűművész az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként 2002-ben négy évre megkapta a milliárdos „Martinelli” Stradivari-hegedű használati jogát, ezen a hangszeren fogja megszólaltatni Bach műveit az Alma Mater koncertsorozat következő előadásán. A hangverseny keretében Bozóki András miniszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora, Kovács Dénes nagy értékű hangszerét adja át Kelemen Barnabásnak. A Batta András vezetésével alakult kuratórium – amelynek tagjai az egyetem tanárai, jeles személyiségek – 2005 őszén döntött a hangszer sorsáról. A kuratórium Kelemen Barnabást terjesztette fel az igen értékes, Guarneri del Jesu jelzéssel ellátott hangszer új tulajdonosának. „Igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy – legalábbis a hangszere által – Kovács Dénes nyomdokaiba léphetek, remélem, méltó követője lehetek. Kíváncsian várom, milyen érzés lesz ennek az egyedülálló hangszernek a megszólaltatása” – nyilatkozta az ifjú hegedűművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.