Klasszikus

Kelemen Barnabás új díja

2007.04.28. 00:00
Ajánlom
Kelemen Barnabás hegedűművésznek ítélte a nemzetközi zsűri a fődíjnak számító Kritikusok díját a zsolnai 17. Közép-Európai Komolyzenei Fesztiválon.

A fiatal művész, aki eddig szinte minden rangos nemzetközi trófeát elnyert, ezúttal Beethoven D-dúr Concerto hegedűre és zenekarra (op. 61) című művével lépett színpadra, a Prágai Filharmonikusokat a francia Martin Lebel vezényelte. Tóth Péter zeneszerző, a zsűri magyar tagjának elmondása szerint a fesztivál utolsó estéjén koncertező Kelemen Barnabás győzelmére a grémium egyhangúlag szavazott annak ellenére, hogy a fesztivál színvonala minden előző várakozást felülmúlt. Az erős nemzeti elkötelezettségéről ismert észak-szlovákiai városban a magyar hegedűművész soha nem látott közönségsikeret aratott. A közönségdíjat Adriana Kucerová szlovák szoprán gyűjtötte be.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intéztet támogatásával fellépő fiatal hegedűművész – a pénzdíjon felül – koncertmeghívást kapott több rangos fesztiválra, köztük a Prágai Tavaszra és a párizsi Francia Kamarazenei Fesztiválra, illetve a hagyományoknak megfelelően ő nyitja meg jövőre a 18. zsolnai fesztivált. Idén a tavalyi győztes, Sophia Jaffé német hegedűművésznő lépett fel elsőnek – immár versenyen kívül.

A térség egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválján nyolc ország művészei léptek fel április 16. és 21. között, a rendezvény védnöke Marek Madaric, Szlovákia kulturális minisztere volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.