Klasszikus

Kelemen Barnabás utcazenész lett

Szerencsére a hegedűművész csak fél óra erejéig cserélte le a koncerttermet az aluljáróra, amikor kedd délután Bach szólóműveket adott elő a Blaha Lujza téri metrómegálló bejáratánál. Nem olyan rossz perspektíva ez sem, hiszen harminc perc alatt 5500 forintot "kalapozott" össze.

Joshua Bell egykori kísérletét reprodukálta Kelemen Barnabás, amikor eleget tett Lantos Adrienn kérésének, aki a Kodolányi János Főiskola végzős hallgatójaként szakdolgozat-témájának az amerikai hegedűművész akciójának magyar környezetbe való átültetését választotta. A kísérlet minden várakozást felülmúlóan sikerült, hiszen rengeteg járókelő állt meg gyönyörködni a szokatlan környezetben megszólaló klasszikus zenében. Ott járt Barnabás egyik tanítványa, megállt egy hegedűs is, aki nagy bőröndöt és persze a hegedűtokot cipelve épp átutazóban volt, mit sem sejtve a különös eseményről. Négy tinédzser diskurálás közben hallgatta a hegedűszót, megállt három idős ember is, akik mind egytől egyig tudták, hogy kit hallanak éppen. Volt olyan középkorú hölgy is, aki csak egy croissant-ra tért be a közeli pékségbe, de odavonzotta a hegedűhang, két turista lány pedig némi keresgélés után megtalálta azt a pár aprópénzt, amit végül a hegedűtokba szórtak.

Az utca embere nagyon jól fogadta Bach d-moll partitájának tételeit és az amerikai eredményekkel ellentétben sokkal többen mentek oda az oszlopnak támaszkodva játszó művészhez, sokan felismerték őt és közülük szinte mindenki el tudta helyezni személyét a kulturális életben.

Az alábbi Fidelio-videón Kelemen Barnabás röviden értékeli is a föld alatti élményeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.