Klasszikus

Kelet és Nyugat jelképes kézfogása: a Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar koncertje, vendég Magyar Valentin

2021.12.23. 14:20
Ajánlom
A Virtuózok egykori versenyzője, a közelmúltban Junior Prima Díjjal kitüntetett Magyar Valentin is fellép azon a december 30-i koncerten a Zeneakadémián, amelynek különleges apropója van: ez az első alkalom, hogy a Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar Budapesten lép fel.

A Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekart Linda He Mei üzletasszony (aki a Virtuózok licensztulajdonosának, a Virtuosos Holding Ltd.-nek az egyik részvényese, többek közt Plácido Domingo, John Hegarty és Lakatos Benjamin mellett) alapította 2017-ben azzal a céllal, hogy az európai zenekultúrát jelentős, közös élményeken keresztül adja át tehetséges kínai fiataloknak. Az együttes szimfonikus zenekarként és kisebb, kamarazenei formációkban egyaránt koncertezett már kiváló karmesterek vezetésével, nagyszerű szólisták (mint Garrick Ohlsson és Yuja Wang) társaságában európai és amerikai hangversenytermekben. Turnéik során a Carnegie Hallban és a Berliner Konzerthausban is sikerrel léptek fel.

A NYO China a Zeneakadémiával is együttműködik, ennek szép példája a mostani budapesti hangverseny, amelyen az együttes korábbi, immár nemzetközi hírű zeneakadémiákon tanuló legtehetségesebb tagjai játszanak együtt a Liszt Akadémia kiemelkedő hallgatóival.

A közös koncert egyben a 2022-es Pekingi Téli Olimpiai Játékok elé is készül, zenei üzenetként, Kelet és Nyugat jelképes kézfogásaként.

Ez a fellépés azért különösen értékes Magyar Valentin számára, mert korábbi interjúnkban úgy fogalmazott, kifejezetten fontosnak tartja a kamarazenét és minden erejével azon lesz, hogy jelentős hányadát adja ki a mindennapjainak a későbbiek folyamán is. „Néha úgy érzem, hogy ez a zene egyik legfelsőbbrendűbb formája, és itt lehet a legtöbbet tanulni” – tette hozzá.

Találkozás zenében

A Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar és a Zeneakadémia közös kamarakoncertje

2021. december 30. 19.00, Zeneakadémia, Solti terem

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a következő e-mail címen: [email protected]

Támogatott tartalom.

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Kapcsolódó

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.