Klasszikus

Kelet és Nyugat jelképes kézfogása: a Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar koncertje, vendég Magyar Valentin

2021.12.23. 14:20
Ajánlom
A Virtuózok egykori versenyzője, a közelmúltban Junior Prima Díjjal kitüntetett Magyar Valentin is fellép azon a december 30-i koncerten a Zeneakadémián, amelynek különleges apropója van: ez az első alkalom, hogy a Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar Budapesten lép fel.

A Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekart Linda He Mei üzletasszony (aki a Virtuózok licensztulajdonosának, a Virtuosos Holding Ltd.-nek az egyik részvényese, többek közt Plácido Domingo, John Hegarty és Lakatos Benjamin mellett) alapította 2017-ben azzal a céllal, hogy az európai zenekultúrát jelentős, közös élményeken keresztül adja át tehetséges kínai fiataloknak. Az együttes szimfonikus zenekarként és kisebb, kamarazenei formációkban egyaránt koncertezett már kiváló karmesterek vezetésével, nagyszerű szólisták (mint Garrick Ohlsson és Yuja Wang) társaságában európai és amerikai hangversenytermekben. Turnéik során a Carnegie Hallban és a Berliner Konzerthausban is sikerrel léptek fel.

A NYO China a Zeneakadémiával is együttműködik, ennek szép példája a mostani budapesti hangverseny, amelyen az együttes korábbi, immár nemzetközi hírű zeneakadémiákon tanuló legtehetségesebb tagjai játszanak együtt a Liszt Akadémia kiemelkedő hallgatóival.

A közös koncert egyben a 2022-es Pekingi Téli Olimpiai Játékok elé is készül, zenei üzenetként, Kelet és Nyugat jelképes kézfogásaként.

Ez a fellépés azért különösen értékes Magyar Valentin számára, mert korábbi interjúnkban úgy fogalmazott, kifejezetten fontosnak tartja a kamarazenét és minden erejével azon lesz, hogy jelentős hányadát adja ki a mindennapjainak a későbbiek folyamán is. „Néha úgy érzem, hogy ez a zene egyik legfelsőbbrendűbb formája, és itt lehet a legtöbbet tanulni” – tette hozzá.

Találkozás zenében

A Kínai Nemzeti Ifjúsági Zenekar és a Zeneakadémia közös kamarakoncertje

2021. december 30. 19.00, Zeneakadémia, Solti terem

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a következő e-mail címen: [email protected]

Támogatott tartalom.

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Kapcsolódó

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.