Klasszikus

Kelet-nyugati Átjáró 2007

2007.09.15. 00:00
Ajánlom
Fontos állomásához érkezett az immár hagyományos pécsi Örökség Fesztivál. A Pécs2010-program égisze alatt megvalósuló idei programsorozat Kelet-nyugati Átjáró címmel kínálja fel a Balkán és a Nyugat kultúrája közötti párbeszéd lehetőségét – több műfajban is.

Ajde Braco, Ferus Mustafov, Lajkó Félix, Jewel Brown, Kiss Erzsi, Marozsán Erika, Palya Bea, a Vujicsics együttes, az Ithikon Akmeotaton együttes, a Golestan együttes: csak néhány azok közül a fellépők közül, akiket szeptember 13-23 között láthat a pécsi közönség. A Pécsi Kulturális Központ által szervezett tíznapos fesztivál egy a Balkánnak szentelt konferenciával és egy világzenei fesztivállal kíván hozzájárulni a különböző kultúrák közötti dialógushoz.

A Balkán Világzenei Fesztivál szeptember 14. és 17. között kínál zenei csemegéket a műfaj szerelmeseinek. A zenei programsorozat a 2010-re tervezett "Balkán Világzenei Fesztivál és Zenei Vásár" felvezető, előkészítő rendezvénye.

Az I. Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia a kulturális különbözőség megjelenésmódjait vizsgálja a különböző művészeti ágak – irodalom, színház, film, képzőművészet, építészet, zene – és tudományterületek – irodalomelmélet, filozófia, pszichoanalízis, kulturális antropológia, színházelmélet, filmelmélet, esztétika szempontjából. A konferenciát szeptember 14-16. között rendezik meg a Dominikánus Házban olyan neves gondolkodók közreműködésével, mint Heller Ágnes, Richard J. Bernstein, Vajda Mihály, Orbán Jolán és Boros János.

Az Örökség Fesztiválról természetesen a képzőművészeti programok sem hiányozhatnak. A Művészeti Kar jelenlegi és volt DLA-hallgatóinak kiállítása, a Színerő II. szeptember 16-ig látható a Zsolnay-gyárban, ugyanitt, a Labor Kísérleti Kultúrtérben Hetesi Ildikó Camouflaged Message című kiállítása is megtekinthető.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.