Klasszikus

Kelet-nyugati Átjáró 2007

2007.09.15. 00:00
Ajánlom
Fontos állomásához érkezett az immár hagyományos pécsi Örökség Fesztivál. A Pécs2010-program égisze alatt megvalósuló idei programsorozat Kelet-nyugati Átjáró címmel kínálja fel a Balkán és a Nyugat kultúrája közötti párbeszéd lehetőségét – több műfajban is.

Ajde Braco, Ferus Mustafov, Lajkó Félix, Jewel Brown, Kiss Erzsi, Marozsán Erika, Palya Bea, a Vujicsics együttes, az Ithikon Akmeotaton együttes, a Golestan együttes: csak néhány azok közül a fellépők közül, akiket szeptember 13-23 között láthat a pécsi közönség. A Pécsi Kulturális Központ által szervezett tíznapos fesztivál egy a Balkánnak szentelt konferenciával és egy világzenei fesztivállal kíván hozzájárulni a különböző kultúrák közötti dialógushoz.

A Balkán Világzenei Fesztivál szeptember 14. és 17. között kínál zenei csemegéket a műfaj szerelmeseinek. A zenei programsorozat a 2010-re tervezett "Balkán Világzenei Fesztivál és Zenei Vásár" felvezető, előkészítő rendezvénye.

Az I. Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia a kulturális különbözőség megjelenésmódjait vizsgálja a különböző művészeti ágak – irodalom, színház, film, képzőművészet, építészet, zene – és tudományterületek – irodalomelmélet, filozófia, pszichoanalízis, kulturális antropológia, színházelmélet, filmelmélet, esztétika szempontjából. A konferenciát szeptember 14-16. között rendezik meg a Dominikánus Házban olyan neves gondolkodók közreműködésével, mint Heller Ágnes, Richard J. Bernstein, Vajda Mihály, Orbán Jolán és Boros János.

Az Örökség Fesztiválról természetesen a képzőművészeti programok sem hiányozhatnak. A Művészeti Kar jelenlegi és volt DLA-hallgatóinak kiállítása, a Színerő II. szeptember 16-ig látható a Zsolnay-gyárban, ugyanitt, a Labor Kísérleti Kultúrtérben Hetesi Ildikó Camouflaged Message című kiállítása is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.