Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

2020.08.08. 10:05
Ajánlom
Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.

A Concerto Budapest nem csak elkezdett már próbálni, hanem koncertet is adott.

Lemezre vettünk négy Beethoven-szimfóniát. Három hónap szünet egy zenekar életében sok idő, ezért amint a rendelkezések engedték, június második hetétől már elkezdtük a munkát kisebb csoportokban: félvonóskarral, fúvósokkal elkezdtünk bemelegíteni, egy profi zenész ugyanis úgy él és dolgozik, mint egy élsportoló. Ha nincsen munka, akkor nem úgy működnek az izomtónusok.

Miért éppen Beethoven?

Régóta tervezem, hogy megmásszuk „a zenészek Mount Everestjét”, és lemezre vesszük a kilenc szimfóniát. Ezek a művek a zenetörténet sarokkövei. Amelyik zenekar jól játssza őket, az egy jó zenekar.

Nem is értem, hogy mondhatja valaki, hogy a könyökén jön ki Beethoven, ha egyszer egy élet nem elég ahhoz, hogy a könyökén bemenjen.

Ez a kilenc szimfónia kilenc világ, amit mind meg kell fejteni. És nem csak a struktúrát, a harmóniákat, nem csak a kottát, hanem azt is, ami nincsen a kottában. Szerintem az V. szimfónia sorsmotívuma a művészet történetének legmegrázóbb gesztusa. Ezzel a témával Beethoven olyan mélyre hatol a lelkünkben, ahová mi magunk nem merünk benézni. Ezt a témát nem lehet szeretni, de szabadulni se lehet tőle. Ránk tör, belénk mar, ránk zúdítja a mulandóságunkat. Megadóan kérlelve, reszketve felelünk rá, majd elindul a kétségbeesett harc az életért. A szimfónia arról szól, hogy soha ne adjuk fel, és minden körülmények között küzdjünk az életért és a szabadságért. A VI. szimfóniában a Természet csodáját akkora szeretettel tárja elénk, hogy az a sejtjeinkig hatol. Bizonyos vagyok abban, hogy aki ezt a zenét megismeri, az környezetvédővé válik és rajongani fog a természetért!

A közösségi élmények nagyon meghatározóak a társadalomban: amikor a Concerto muzsikusaival közösen életre keltünk egy remekművet, ezek az érzések megtörténnek velünk, mindannyiunk élete benne van ebben a szülésben. Ezek a közös élmények a mi „csillagóráink”. Minél több emberrel tudjuk megosztani ezt, annál jobb lesz a világunk. Ezért kell sok jó zenét játszani és kevés értéktelent. A világ sorsa átalakulóban van. Meg kell fogalmazni a különbséget jó és rossz között. A szabadság valójában ezt jelenti. A keresztény kultúrát tettekkel lehet megvédeni: én Beethovennel és Bartókkal fogom.

_BS_0463-130620.jpg

Keller András és a Concerto Budapest

Ön hogyan találkozott Beethoven zenéjével?

Gyerekként egy skarlátbetegség miatt otthon kellett maradnom hat hétig. Akkor fedeztem fel apám lemezgyűjteményét, köztük Beethoven Hegedűversenyét. Egy életre eldöntötte a sorsomat, amit hallottam, akkor határoztam el, hogy hegedűművész leszek. Illetve nem is a hegedű volt a lényeges, hanem az, hogy a zenét választottam. Azt például nagyon sajnálom, hogy zongorázni nem tanultam meg tisztességesen, az volt ugyanis a kedvenc hangszerem.

A zongora? Különös ezt egy világhírű hegedűstől hallani.

Már nem, most a zenekar a kedvenc hangszerem. Régen, amikor megkérdezték, miért akarok karmester lenni, nehezen tudtam válaszolni. Pedig van rá válaszom. Azért, mert már hegedűsként is szét akartam feszíteni a kereteket, azért alapítottam meg a Keller Kvartettet, mert együtt zenélni jobb.

Amikor hatvan-nyolcvan-száz emberrel zenélünk együtt, és jól csináljuk, a hideg futkározik a hátunkon.

A Concerto Budapest már meghirdette az új, szeptemberben kezdődő évadot, a műsorban számos kiemelkedő hegedűszólistát láthatunk.

Szergej Krilov az elmúlt években többször szerepelt Budapesten, a vele közös koncertünk címe Hommage á Sosztakovics. Gyakori vendég Magyarországon Giovanni Guzzo, aki viszont először lép fel velünk. Nagyon fiatal, de rendkívüli tehetségű hegedűs Daniel Lozakovich, aki Prokofjev hegedűversenyével érkezik. A nagyszerű Boris Brovcint talán kevesebben ismerik, ő Richard Strauss ritkán hallható versenyművét adja elő. Isabelle Faust Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének hazai bemutatóját tartja. Kelemen Barnabást, az elfeledett magyar zeneszerző, Nádor Mihály későromantikus hegedűversenyét és Bartók II. Rapszódiáját játssza el a zenekarral a Magyar Kincsek sorozatban.

A Concerto Budapest új évadáról bővebben itt olvashat. A cikk a doboz után folytatódik.

Hazai és külföldi sztárok a Concerto Budapest új évadában

Kapcsolódó

Hazai és külföldi sztárok a Concerto Budapest új évadában

Öt bérlettel, két fesztivállal és világklasszis szólisták sorával várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest a 2020/21-es évadban.

KellerAndrascValuskaGabor-144034.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Zeneakadémia)

A Magyar Kincsek nevű bérletben hazai szerzők jól vagy kevésbé ismert művei kerülnek terítékre.

Mindig is a legfontosabb feladatomnak tartottam, hogy minél több helyre tudjuk elvinni a magyar zenét, és. büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évtizedekben a Keller Kvartett adta elő a legnagyobb számban a magyar műveket a világban. . . De mi, magyarok sem vagyunk pontosan tisztában, milyen kincseket rejt a zenetörténetünk Az évadban hallható lesz a már említett Nádor-concerto mellett Goldmark Károly hegedűversenye, Kodály kevésbé ismert Színházi nyitánya, Bartók  Rapszódiája Kocsis Krisztián szólójával, Farkas Ferenc szimfóniájának ősbemutatója Takács-Nagy Gábor vezényletével, de Lehár és Kálmán Imre műveket is hallhatunk majd ebben a sorozatban. A Muzsikás együttessel közös koncertünkön elhangzanak  Dubrovay László és Gyöngyösi Levente népzenei ihletésű concertói és Bartók Béla Divertimentója.

A Concerto új évadában a Beethoven-napokat Fischer Annie tiszteletére ajánlják.  Miért neki?

Annie néni huszonöt éve ment el, ő volt az egyik legnagyobb Beethoven-játékos. Ő az, aki talán a legközelebb jutott a zeneszerzőhöz a magyar előadó-művészeti hagyományban.

Keller_Andras_photo_Andrea_Felvegi-152123.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Egynapos fesztiváljuk, a 2015-ben életre hívott A Hallgatás Napja a kortárs zenére irányítja a figyelmet. Milyen mérleget von a fesztivállal kapcsolatban?

Tavaly A Hallgatás Napja élő közvetítése a The Violin Channel nemzetközi internetes felületein 400 ezer nézőt vonzott, és fontos kortárszenei branddé fejlődött. Nem csak a magyar zeneszerzők generációinak fóruma, értékét abban is látom, hogy új „teret” ad a régebbi korok zenéjének. Egész más kontextusba kerül a kortárs művek között  Bach, Mozart vagy Beethoven zenéje, és ebben a szimbiózisban új dimenziók tárulhatnak fel.

Ugyanakkor szeretném, ha A Hallgatás Napja megvalósításában kevésbé kellene a Concerto Budapest zenészeire támaszkodnom, és  tágulna az előadók köre. Ahhoz, hogy egy ilyen fesztivált évről évre megrendezzünk, kulturális értéket teremtve az ország számára, több forrás bevonására lesz szükség – céltámogatás vagy felajánlások formájában.

Remélem, hogy A Hallgatás Napja, és a szintén évről évre megrendezett Mozart-nap közügy lehet.

Ilyen volumenű rendezvényeket nem lehet hosszú távon zenekarok működési költségéből fenntartani.

Eötvös Péter harmadik, „Alhambra” c. hegedűversenyét tavaly mutatták be Granadában, és örömünkre hamarosan sor kerül a hazai premierre is – a Concerto Budapest jóvoltából.

Most először dolgozunk együtt Eötvös Péterrel, ezért szerettem volna, ha olyan művet játszunk, ami számára is különleges és fontos. Alapvető fontosságú, hogy a jelentős kortárs alkotások ne több évtizedes késéssel érkezzenek meg hozzánk.

 

A fejlécképen Keller András. Fotó: Valuska Gábor.

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Kapcsolódó

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

A Concerto Budapest új Dvořák-lemezét méltatja a német kritika

A Concerto Budapest új Dvořák-lemezét méltatja a német kritika

A zenekar háza tájáról érkező másik hír pedig, hogy A Hallgatás Napja koncertjeit élőben közvetíti a nemzetközi klasszikus zenei portál, a Violin Channel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.