Klasszikus

Keller András: „Maximalista ember lévén elvárom, hogy a zenészek mindig világszínvonalon teljesítsenek”

2023.07.27. 15:15
Ajánlom
A Concerto Budapest művészeti vezetője, a világhírű hegedűművész-karmester is indul a Zeneakadémia rektori pályázatán, amelynek kiírása miatt számos kritika érte a minisztériumot. Keller Andrással a Mandiner közölt interjút.

Hosszú interjút közölt Keller Andrással a Mandiner, melynek apropóját a Zeneakadémia nemrég újra kiírt rektori pályázata adta. A hegedűművész-karmester már korábban bejelentette, hogy indul a posztért, és egyes sajtóinformációk alapján ő lenne az a jelölt, aki miatt a kiíró Kulturális és Innovációs Minisztérium igen szűkre szabta a lehetséges pályázók körét.

A művész elmondta, többen is megkeresték, hogy pályáznia kellene a rektori posztra, és mivel mindig is szívén viselte a Zeneakadémia sorsát, erősen élt benne egy kép, milyen vezetőre lenne szükséges az intézménynek.

Mindig abból indultam ki, hogy ide fanatikus muzsikus kell, akinek ez az intézmény a szívügye.

A Zeneakadémia magyar kultúrára vetített hatása életbe vágó. Az volt az álmom, hogy esetleg Kocsis Zoltán majd egyszer átveszi, de erre már nem volt lehetőség.” Végül azzal győzték meg, hogy ha nem indul, ő is felelős lesz érte, ha nem jó irányba fejlődik tovább az intézmény.

A Magyar Muzsikusok Szövetségének és Csák János kulturális és innovációs miniszternek az egyeztetése kapcsán beszámolt róla, eredetileg más témában keresték meg a minisztert, de a körülmények úgy hozták, hogy a pályázatról is el kellett mondaniuk a véleményüket. „Látjuk a tárca szándékát, hogy jelentős életpályájú személyt keres az intézmény élére, ugyanakkor

szeretnénk, ha a rektorválasztás a legdemokratikusabb módon zajlana, és mindenki előtt nyitva állna a lehetőség az indulásra.

Ezt a szövetség is kezdeményezte a miniszternél, aki egyetértett az elveinkkel.” A pályázat kapcsán kialakult feszültségeket ugyanakkor a zenésztársadalom megosztottságának tulajdonítja. „

A Zeneakadémia helyzetének részletes taglalása mellett egy másik téma is szóba került az interjúban. A Concerto Budapest távozó csellóművésze, Molnár Piroska panaszlevelet írt a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, amelyben szóvá tette azt a verbálisan agresszív stílust, amellyel Keller András a zenészeivel bánik. (A minisztérium az ügyben vizsgálatot rendelt el, ám a zenekar tagjainak többsége túlzásnak érezte a vádakat, így nem marasztalták el a karmestert. Az ügyről a Telex számolt be igen alaposan.)

„Az embernek először mindig magát kell megvizsgálnia. Vállalom, hogy időnként hibázom, gyarló ember vagyok én is.

Olyan ez a zenekar nekem, mint a családom, olykor talán túl szigorú vagyok a tagjaival.

Maximalista ember lévén elvárom, hogy a zenészek mindig világszínvonalon teljesítsenek, de iszonyatos hajtásban vannak, nem mindig tudják a legjobb formájukat hozni. Én mégis ki akarom hozni belőlük a maximumot. Ilyenkor nem annyira a szeretetem jön ki, hanem az akaratom, de az előbbi mindig ott van” – mondta el Keller András, majd hozzátette, úgy érzi, a történtek összekovácsolták őt és a muzsikusokat.

Fejléckép: Keller András (fotó/forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

A Magyar Muzsikusok Szövetsége is megszólalt a Zeneakadémia kapcsán

Kapcsolódó

A Magyar Muzsikusok Szövetsége is megszólalt a Zeneakadémia kapcsán

A szervezet közleményt juttatott el lapunknak, amelyben leírják, figyelemmel követik a rektorválasztás eseményeit, és észrevételeiket megvitatták Csák János miniszterrel.

A legmagasabb állami díjakhoz köti a jelentkezés feltételét a Zeneakadémia új rektori pályázata

A legmagasabb állami díjakhoz köti a jelentkezés feltételét a Zeneakadémia új rektori pályázata

A tiltakozások hatására a Kulturális és Innovációs Minisztérium új pályázatot írt ki Zeneakadémia rektori posztjára, melyen már a jazz- és népzenészek, alkotóművészek és zenetudósok is indulhatnak.

Sorozatunk előző részei

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Klasszikus

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Plusz

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Haydneum-koncertek: ajándék a léleknek – december 23-ig 15 százalékos karácsonyi kedvezménnyel

A Haydneum bérleti estjei a 2023–24-es koncertévad második felében is kikezdhetetlen remekműveket és avatott előadókat ígérnek.
Klasszikus interjú

„Ha az ember elébe megy a lehetőségeknek, a szerencse is könnyebben érkezik” – beszélgetés Balog Alexandrával

Fiatal kora ellenére már igen jelentős zenei sikerekkel, ráadásul fesztiválalapítói és -szervezői tapasztalatokkal rendelkezik az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal idén kitüntetett zongoraművész, Balog Alexandra.
Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban.