Klasszikus

Keller András: „Schubert ott volt velem mindig”

2023.01.25. 16:10
Ajánlom
A Hallgassunk Schubertet!-koncertsorozat 2023. január 28-án felvillantja a schuberti életmű sokszínűségét: az emblematikus kamaraművek és szimfonikus alkotások mellett „a dal fejedelmének” liedjei is felcsendülnek a Zeneakadémián. A három koncerten a Concerto Budapest vendégművészeként pódiumra lép Baráti Kristóf, Maxim Rysanov és Juliane Banse, valamint a Virtuózok tehetségkutató ifjú felfedezettjei: Abouzahra Amira, Bánkövi Bence, Boros Mihály, Puporka Jenő és Rozsonits Ildikó, illetve a Keller Quartet. Vezényel Baráti Kristóf és Keller András. A műsor részleteiről a Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatóval, Keller Andrással beszélgettünk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Concerto Budapest tematikus napjai közt immár harmadik éve jelenik meg kiemelten egy-egy zeneszerző. Beethoven és Brahms után ezúttal Schubertre esett a választás. Van ennek valami különleges apropója?

Nem évforduló miatt választottuk Schubertet. Talán nevezhettük volna úgy is a programot, hogy „Hallgassunk Schubertet…minden nap!”.

Zenéjének hallgatása nyugalmat és békét hoz az emberek életébe,

hisz épp olyan emberi, esendő és törékeny, mint mi mindannyian, csak ő ezt meg is meri mutatni a világnak. Ebben a zenében a fájdalom és az öröm is egy finom fátyol mögül jelenik meg előttünk, amelyet nem tudunk megérinteni, ő mégis megérint mindannyiunkat.

Milyen részleteket tudhatunk a Hallgassunk Schubertet! három koncertjéről és az elhangzó művekről?

A Zeneakadémia Nagytermében 15 órától elhangzó koncert különlegességét az adja, hogy a Virtuózokból megismert egészen fiatal, kiváló művészek Maxim Rysanov mentorálásával és aktív közreműködésével adják elő a Pisztráng zongoraötöst. Fontosnak tartom, hogy tehetséges fiatalok egy ilyen nagy művésszel közösen adhassanak koncertet. Ezt követően kettős minőségben is találkozhatunk Baráti Kristóffal, aki az A-dúr Rondót szólaltatja meg, és a „Befejezetlen” szimfóniát dirigálja.

MaximRysanov_c_EmmerLaszlo-142258.jpg

Maxim Rysanov (Fotó/Forrás: Emmer László / Concerto Budapest)

Baráti Kristóf most vezényli először a zenekart?

Igen. Mindig olyan vendégkarmestereket hívok, akik ezt a műhelyt gazdagítani tudják. Baráti Kristóf rendkívüli művész, akinek nagyon sok mondanivalója van.

Egy ráadás koncertet is ígér a program a kamarazene kedvelői számára.

A Kupolateremben 17:30-kor kezdődik az ingyenes kamarakoncert, ahol a Virtuózok két kiemelkedő zongoristája, Rozsonits Ildikó és Boros Mihály a csodálatos f-moll fantáziát adja elő, majd a Keller Quartet a híres d-moll vonósnégyest játssza.

A halál és a lányka az egyik kedvenc vonósnégyesem, amelyhez nagyon sok személyes emlék fűz.

A kvartettünk születésekor ebben a műben találtunk egymásra, és találtuk meg a saját hangunkat, első koncertünkön, 1987-ben játszottuk először ezt a darabot.

Az esti koncerten Schubert nagyzenekari művei kerülnek előtérbe.

A Maxim Rysanov és Rozsonits Ildikó által előadott „Arpeggione” szonátát követően Juliane Banse lesz a koncert első részének főszereplője, aki Schubert legnépszerűbb dalait Liszt, Brahms, Berlioz, Reger és Webern hangszerelésében adja elő a Concerto Budapesttel, Baráti Kristóf vezényletével.

JulianeBanse_650_credit_StefanNimmesgern-142542.jpg

Juliane Banse (Fotó/Forrás: Stefan Nimmesgern / Concerto Budapest)

Az együttműködése Juliane Banse énekművésszel nem újkeletű.

Julianéval Kurtág György egyik fő művét, a Kafka-Fragmente szopránra és hegedűre írt egész estés dalciklusát világszerte előadtuk és lemezre vettük. Ez a lemez a legnagyobb hanglemez-díjakat nyerte el. Juliane fantasztikusan énekli Schubert dalait, és bizonyos vagyok abban, hogy művészete különleges élmény lesz mindenki számára.

A koncertet végül Schubert talán legmonumentálisabb műve, a „Nagy” C-dúr szimfónia zárja.

Ehhez a szimfóniához szintén van egy személyes emlékem, hisz ezt a művet dirigáltam első koncertemen a Concerto Budapest élén. Ahogy Schubertről beszélgetünk, egyre világosabb számomra, hogy bár mindig azt nyilatkoztam, hogy Bartók és Beethoven áll hozzám a legközelebb, valószínűleg Schubertet is nagyon szerethetem, hiszen az életem fontos fordulópontjain Schubert ott volt velem mindig.

2023_01_28_SCHUBERT_b_SITE_HUN1-141951.jpg

Hllgassunk Schubertet-koncertsorozat (Fotó/Forrás: Concerto Budapest)

A koncertsorozatról bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Keller András (Fotó/Forrás: Emmer László / Concerto Budapest)

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

Kapcsolódó

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.