Klasszikus

Keller András: "Szeretném a magyar vonósnégyes-hagyományt tovább éltetni"

2013.02.09. 07:15
Ajánlom
A Keller Quartet számos díjjal kitüntetett primáriusa, aki ötödik éve áll zeneigazgatóként a Concerto Budapest élén, 2012 ősze óta vezeti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazenei képzését. Ebben a minőségében indul cikkünk megjelenésének napján zeneakadémiai kollégájával és kilenc hallgatóval Izraelbe, ahol a jeruzsálemi művészeti egyetemmel közös workshopon vesznek részt. INTERJÚ

- Milyen tervekkel a tarsolyában vette át a Liszt Akadémia kamarazenei műhelyének vezetését?

- A rendkívül megtisztelő felkérés a rektor úr és az egyetem vezetésének azzal a szándékával függ össze, hogy a kamarazenére nagyobb súlyt kívánnak helyezni. A hagyományos, elsősorban szólista-pályafutásra orientált képzés ugyanis némi átgondolt finomhangolásra szorul. Persze szó sincs arról, hogy ne kellene a fiatalokat megtanítani jól hegedülni vagy zongorázni! Sőt, sokkal színesebb és differenciált hangszerjátékra szeretnénk őket megtanítani - a kamarazene segítségével. Másrészt a kamarazenei készségek erősítése egyfajta életpálya-modellt is nyújthat az egyetemről kikerülő hallgatóknak.

- Mire volt elég az első néhány hónap?

- Az első félév a tájékozódással telt, emellett öt csoporttal kamaracsoporttal foglalkoztam. Az év elején - újdonságként - szerveztünk az elsőéves hallgatók frissen alakult csoportjainak egy kamara-meghallgatást, hogy a műhely minden oktatója megismerje őket. Rendkívül tanulságos, és kellemes meglepetés volt, és jobban találtam a színvonalat, mint vártam - pedig nem vagyok kisigényű. November folyamán pedig azt mértük fel, a felsőbb évesek kamaracsoportjai közül melyek alkalmasak arra, hogy az egyetemhez kötődő rendezvényeken fellépjenek. A több mint száz együttesből huszonhármat javasoltak a tanárkollégák meghallgatásra, és ez alkalommal is szép teljesítményeket hallhattunk.

- Távlati tervek is körvonalazódnak már a műhely keretein belül?

- A kamarazenei szakcsoport szándéka az, hogy a tanszékvezetőkkel egyetértésben a tanmeneteken mihamarabb változtassunk. A távlati célunk pedig az, hogy a Kamarazene Tanszék diplomát adhasson. Az ezt biztosító akkreditált mesterképzés legkorábban a 2014/15-ös tanévben indulhat, ha minden érintett egyetért a terveimmel. Nagy változást jelente ez az irány, hiszen a jelentkezőknek már a felvételin kamarazenei tapasztalataikról kellene számot adniuk. Remélem, hogy a szükséges változtatásokat sikerül konszenzussal meglépnünk.

- Az interjú megjelenésének napján indul a Kamarazenei Műhely vezetőjeként Jeruzsálembe, ahol a meghallgatásokon kiválasztott hallgatókkal egy különleges izraeli-magyar workshopon vesznek részt.

- A Jerusalem Academy of Music and Dance és a Liszt Akadémia diákjai és professzorai egy hetet tölthetnek együtt február 9-15. között. Óriási jelentőségű, amikor két egyetem, két ország, két kultúra között létrejöhet egy ilyen együttműködés. A jeruzsálemi egyetem tanárai: Lihai Ben Dayan hegedűművész és David Sella csellóművész, valamint a workshopot vezető, és a gálakoncerten a hallgatókból alakuló kamarazenekart vezető Zvi Carmeli brácsaművész-karmester, valamint  két budapesti professzor: Onczay Csaba és én foglalkozunk egy intenzív héten át a hallgatókkal. A közös próbafolyamat lezárásaként a Jerusalem Music Centerben lépünk fel. Zenei, emberi, és még politikai értelemben is példaértékű, hogy a hallgatók az ott megismert társaikkal egymást segítve készülhetnek és lehetnek részesei a gálakoncertnek, de a projektben résztvevő fiatalok számára már az is kaland és kihívás lesz, hogy együtt tölthetnek egy hetet. A program 2014 tavaszán folytatódik, s a projektet záró hangversenyre már a felújított Liszt Ferenc téri zenepalotában kerül sor.

- A workshop keretében a kamarazene-irodalom klasszikusai mellett a fiatalok előadják Pártos Ödön egy kamarazenekarra írt művét is.

- Pártos Ormándy Jenőnél, Hubay Jenőnél és Kodály Zoltánnál tanult, később Németországba, majd Tel-Avivba emigrált, de rendszeresen visszatért Budapestre. A brácsaművész-zeneszerző, az Izraeli Filharmonikusok szólamvezetőjeként, illetve 1951-től 1977-ben bekövetkezett haláláig a tel-avivi zeneakadémia rektoraként hídszerepet töltött be a magyar és az izraeli zenei élet között. Kilenc perces Concertinója eredetileg egy vonósnégyes, melynek a kamarazenekari átiratát Fricsay Ferenc mutatta be. Remekül megírt, nagyon hangulatos mű, mely egyfajta Bartók hommage-ként is felfogható, olyan erősen idézi meg a Bartók-kvartettek világát - igazán szép felfedezés volt megismerkedni vele. A program, amelybe a Pártos-mű illeszkedik,nagyon színes: ritkán lehet hallani Dvorák bőgős vonósötösét, Kodály tercettje sem agyonjátszott darab. Dohnányi opus 1-es zongorás kvintettjét már viszonylag népszerűbbnek lehet nevezni, Európa-szerte gyakran tűzik műsorra, Mendelssohn oktettje pedig a kamarazenekar-irodalom legnagyobb sikerdarabja, tüneményes alkotás, ahogyan Haydn 49-es számú f-moll "La passione" szimfóniája is.

- Visszatérve a zeneakadémiai kamarazene-képzésre: van-e olyan szerző, korszak, vagy stílus, amit a kamarazenei képzés fókuszába állítana?

- Ha adhatok szigorú választ, szerintem nincs létjogosultsága az európai kamarazenének Bartók vonósnégyesei nélkül. Külföldön kész együtteseknek is sokat volt módom kurzusokon tanítani - remélem, hogy a Zeneakadémián is eljuthatnak a hallgatók odáig, hogy a Bartók-kvartettekkel foglalkozhassunk. Szeretném a magyar vonósnégyes-hagyományt tovább éltetni: titkos vágyaim között szerepel a vonósnégyes-oktatást zeneakadémiai tantárgyként intézményesíteni - egy ilyen képzés a magyar vonósnégyesek külföldi sikereiből kiindulva talán nemzetközi összehasonlításban is népszerű lehetne.

- Jó ideje szó van róla, hogy a szintén hónapokon belül elkészülő Zeneakadémiával is minden korábbinál szorosabbra fűződik a Concerto Budapest kapcsolata. Milyen előnyökkel kecsegtet a rezindens zenekari státusz?

- A zenekar és az egyetem között régóta fennálló nagyon szoros partneri viszonyt szeretnénk - és művészi értelemben is kívánatos - hivatalos formába önteni. Sok tehetséges fiatal jött hozzánk játszani, többüknek szerződést is ajánlottam, és ez a gondolat, hogy a Zeneakadémián végző hangszereseknek legyen egy olyan inkubátor-együttese, ahol el tudják kezdeni a pályájukat, és támogatást is kapnak tapasztaltabb pályatársaktól. Azt mondhatom, hogy nagyszerű, hagyományainkhoz méltó műhellyé vált a Concerto Budapest, és a Zeneakadémiával kölcsönösen sokat tudunk egymásnak nyújtani. Egyfelől a zenekar az egyetem reprezentatív eseményein működne közre, még több fiatal pályakezdő kaphatna forgó rendszerben rövidebb-hosszabb megbízatást a zenekar döntése alapján, másfelől a húsz év után állami fenntartásba visszakerülő együttes állandó és biztos kiegészítő forrásokhoz jutna. A Concerto Budapest elmúlt években elszenvedett hányattatásai bebizonyították, hogy piaci alapon nem képes egy zenekar működni. A gazdasági válságtól függetlenül, Magyarországon nincs kellő hagyománya és állami támogatottsága a privátszféra részvételének a magyar kultúratámogatásban. Komoly adókedvezmények nélkül sajnos a cégek nem látnak üzletet egy zenekar támogatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás - amelyet ezúton is köszönünk - mellett az eladott jegyek arányában limitáltan igénybevehető TAO-adókedvezmény jó kiegészítő forrás, de a fenntartáshoz, és főként a fejlődéshez, és a zenekar nemzetközi karrierjének elindításához nem elég. A kultúrafinanszírozási rendszer megváltoztatása egyébként nemcsak a Concerto Budapest, de minden magyar zenész érdeke lenne - az országimázs és a fiatalok zenei nevelése terén meg is szolgálnánk a lehetőséget.

- Utolsó állomásához érkezik március 19-én a Csalog Gáborral közös Tükröződések című sorozatuk (az eredetileg február 22-re meghirdetett est technikai okokból kerül az új időpontban megrendezésre - a szerk). A felfedezésre érdemes szerzők, és a szokatlan kamarazenei összeállítások a kritika figyelmét is felkeltették - hogyan fogant a bérlet ötlete?

- Csalog Gáborral már a Zeneakadémia előkészítő tagozatán együtt nevelkedtünk. Nagyon sokat kamaráztunk együtt - voltak persze szünetek és egymásra találások is - de az biztos, hogy a zenei gondolkodásunkban sok rokon, vagy egymást kiegészítő vonás van. Gábort a magyar zenei élet nagyon különleges személyiségének tartom, ezért szerettem volna neki egy olyan fórumot biztosítani, ahol az ő sajátos zeneisége, és rendkívül izgalmas világa megmutatkozhat, emellett a Concerto Budapest muzsikusait is gazdagítják a születő új formációk, és megismert új darabok. Annyit kértem tőle, hogy az annak idején a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetőjeként "feltalált" műsorszerkezetet kövessük, két zeneszerző fókuszba állításával és összekapcsolásával. A koncepciót továbbgondolva Gábort arra is felkértem, hogy harmadikként maga is jelenjen meg az esteken, nemcsak mint előadó, hanem mint komponista is.

- A közönség hogy fogadta a kezdeményezést?

- Olyannyira jól, hogy a legutóbbi alkalommal kicsinek bizonyult a koncerttermünk. Talán épp ez, és a tavaly meghirdetett "A kvartett éve" című sorozat járult hozzá döntő mértékben, hogy végre a Páva utcai Concerto Zeneház is Budapest egyik kedvelt kis hangverseny-helyszínévé tudott válni. A terem hangulata remek, és kamarazenéléshez ideális.

- A néhány utcányira hamarosan elkészülő Budapest Music Center vadonatúj koncertterméről is ez a hír járja, ahol az első, behangoló koncerteken éppen a Concerto Budapest működött közre.  Zeneház, Müpa, BMC - melyik a zenekar igazi otthona?

- Dúskálunk a remek koncerthelyszínekben, de még sokkal több jó zenészünk van! A fővárosi zenei élet olyan, mint egy kis család, a helyszínek pedig, mint egy forgószínpad. A BMC-vel és Gőz Lászlóval régi és szoros a kapcsolatunk. A Concerto Budapest volt az első zenekar, aki a félkész épületbe bérletet hirdetett. A Schubert-sorozat részünkről eleve kísérletnek indult, hiszen többnyire a szokványostól eltérő, közepes méretű zenekart igényelnek a kiválasztott szimfóniák. Már amikor épülőfélben láttam a Mátyás utcai házat, éreztem, hogy remek helyszín lesz. S valóban: fantasztikus aurája van. A koncertterem akusztikájáról már félkészen is kiderült, hogy ensemble-, illetve kamarazenére osztályonfelüli lesz, de jelen pillanatban azt még nem mondhatjuk el, hogy szimfonikus zenekari hangzásra ideális lenne. Ennek ellenére azt remélem, hogy a zenekarnak és a közönségnek is óriási élményt jelentettek az akusztikai finomhangolást segítő koncertjeink, s hogy a következő évadban már a végleges körülmények között térhetünk vissza a BMC-be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.