Klasszikus

Kenicsiro és Rilling is jön Debrecenbe

2012.06.15. 13:35
Ajánlom
Évadzáró szabadtéri koncertjük alkalmából ismertette a Kodály Filharmónia jövő évi terveit is Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

A debreceni Hal közben nyilvános szabadtéri koncerttel zárta az idei évadot a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia Debrecen június 15-én. Az eseményen Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról, melynek köszönhetően a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték magyar zeneművészet kategóriában.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus  a 2011/12-es szezonban 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma. A megújult műsorpolitika részeként a Kodály Filharmonikusok egyszerre nyitott a közönség szélesebb rétegei felé, ugyanakkor elkötelezett a kortárs magyar repertoár alkotásainak megszólaltatása iránt, továbbá Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű feladatként kezeli az a zeneszerző műveinek állandó műsoron tartását.

A 2012/2013-as évad hagyományosan az október 1-jei, ingyenes Zene világnapi koncerttel indul, ekkor Medveczky Ádám vezényli majd a Kodály Filharmonikusokat, akik Csajkovszkij-műveket játszanak. Az új évadról szólva a művészeti vezető kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli. A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének. A vendégkarmesterek sorában megtalálhatjuk Vashegyi György, Kovács János és Vásáry Tamás nevét is, szólistaként pedig fellép az együttesekkel Baráti Kristóf és Várdai István. A részletes bérleti tájékoztató 2012. július 1-jén jelenik meg, a Kodály Filharmónia nemrég megújult weboldalán pedig internetes jegyvásárlásra is lehetőség nyílik.

Ami a közelebbi jövőt illeti, június 17-én a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Gulyás György néhai karnagy és zenepedagógus emlékére, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni énekkarnak alapítója volt. Június 29-én A walesi bárdok előadásában működik közre a Kodály Kórus, a nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.