Klasszikus

Kenicsiro és Rilling is jön Debrecenbe

2012.06.15. 13:35
Ajánlom
Évadzáró szabadtéri koncertjük alkalmából ismertette a Kodály Filharmónia jövő évi terveit is Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

A debreceni Hal közben nyilvános szabadtéri koncerttel zárta az idei évadot a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia Debrecen június 15-én. Az eseményen Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról, melynek köszönhetően a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték magyar zeneművészet kategóriában.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus  a 2011/12-es szezonban 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma. A megújult műsorpolitika részeként a Kodály Filharmonikusok egyszerre nyitott a közönség szélesebb rétegei felé, ugyanakkor elkötelezett a kortárs magyar repertoár alkotásainak megszólaltatása iránt, továbbá Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű feladatként kezeli az a zeneszerző műveinek állandó műsoron tartását.

A 2012/2013-as évad hagyományosan az október 1-jei, ingyenes Zene világnapi koncerttel indul, ekkor Medveczky Ádám vezényli majd a Kodály Filharmonikusokat, akik Csajkovszkij-műveket játszanak. Az új évadról szólva a művészeti vezető kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli. A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének. A vendégkarmesterek sorában megtalálhatjuk Vashegyi György, Kovács János és Vásáry Tamás nevét is, szólistaként pedig fellép az együttesekkel Baráti Kristóf és Várdai István. A részletes bérleti tájékoztató 2012. július 1-jén jelenik meg, a Kodály Filharmónia nemrég megújult weboldalán pedig internetes jegyvásárlásra is lehetőség nyílik.

Ami a közelebbi jövőt illeti, június 17-én a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Gulyás György néhai karnagy és zenepedagógus emlékére, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni énekkarnak alapítója volt. Június 29-én A walesi bárdok előadásában működik közre a Kodály Kórus, a nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.