Klasszikus

Kenicsiro és Rilling is jön Debrecenbe

2012.06.15. 13:35
Ajánlom
Évadzáró szabadtéri koncertjük alkalmából ismertette a Kodály Filharmónia jövő évi terveit is Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

A debreceni Hal közben nyilvános szabadtéri koncerttel zárta az idei évadot a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia Debrecen június 15-én. Az eseményen Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról, melynek köszönhetően a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték magyar zeneművészet kategóriában.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus  a 2011/12-es szezonban 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma. A megújult műsorpolitika részeként a Kodály Filharmonikusok egyszerre nyitott a közönség szélesebb rétegei felé, ugyanakkor elkötelezett a kortárs magyar repertoár alkotásainak megszólaltatása iránt, továbbá Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű feladatként kezeli az a zeneszerző műveinek állandó műsoron tartását.

A 2012/2013-as évad hagyományosan az október 1-jei, ingyenes Zene világnapi koncerttel indul, ekkor Medveczky Ádám vezényli majd a Kodály Filharmonikusokat, akik Csajkovszkij-műveket játszanak. Az új évadról szólva a művészeti vezető kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli. A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének. A vendégkarmesterek sorában megtalálhatjuk Vashegyi György, Kovács János és Vásáry Tamás nevét is, szólistaként pedig fellép az együttesekkel Baráti Kristóf és Várdai István. A részletes bérleti tájékoztató 2012. július 1-jén jelenik meg, a Kodály Filharmónia nemrég megújult weboldalán pedig internetes jegyvásárlásra is lehetőség nyílik.

Ami a közelebbi jövőt illeti, június 17-én a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Gulyás György néhai karnagy és zenepedagógus emlékére, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni énekkarnak alapítója volt. Június 29-én A walesi bárdok előadásában működik közre a Kodály Kórus, a nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.