Klasszikus

Kenicsiro és Rilling is jön Debrecenbe

2012.06.15. 13:35
Ajánlom
Évadzáró szabadtéri koncertjük alkalmából ismertette a Kodály Filharmónia jövő évi terveit is Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

A debreceni Hal közben nyilvános szabadtéri koncerttel zárta az idei évadot a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia Debrecen június 15-én. Az eseményen Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról, melynek köszönhetően a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték magyar zeneművészet kategóriában.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus  a 2011/12-es szezonban 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma. A megújult műsorpolitika részeként a Kodály Filharmonikusok egyszerre nyitott a közönség szélesebb rétegei felé, ugyanakkor elkötelezett a kortárs magyar repertoár alkotásainak megszólaltatása iránt, továbbá Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű feladatként kezeli az a zeneszerző műveinek állandó műsoron tartását.

A 2012/2013-as évad hagyományosan az október 1-jei, ingyenes Zene világnapi koncerttel indul, ekkor Medveczky Ádám vezényli majd a Kodály Filharmonikusokat, akik Csajkovszkij-műveket játszanak. Az új évadról szólva a művészeti vezető kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli. A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének. A vendégkarmesterek sorában megtalálhatjuk Vashegyi György, Kovács János és Vásáry Tamás nevét is, szólistaként pedig fellép az együttesekkel Baráti Kristóf és Várdai István. A részletes bérleti tájékoztató 2012. július 1-jén jelenik meg, a Kodály Filharmónia nemrég megújult weboldalán pedig internetes jegyvásárlásra is lehetőség nyílik.

Ami a közelebbi jövőt illeti, június 17-én a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Gulyás György néhai karnagy és zenepedagógus emlékére, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni énekkarnak alapítója volt. Június 29-én A walesi bárdok előadásában működik közre a Kodály Kórus, a nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.