Klasszikus

Képes határ-koncert

2007.01.13. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar mindig szívesen szólaltat meg a komoly és a könnyedebb zene határán álló alkotásokat. Január 20-án, este fél nyolctól a Nemzeti Hangversenyteremben egy ilyen, könnyedebb hangulatú koncertre kerül sor.

Az első mű Vajda János Változatok című - Szilágyi Domokos Változatok egy képzeletbeli Weöres-versre című művének részleteire épülő - ciklusa lesz, s egyáltalán nem kizárt, hogy hallgatóit kacagásra készteti.

Leonard Bernstein a Bostoni Szimfonikus Zenekar fennállásának századik évfordulójára, 1980-ban írta Divertimentóját. Művében vérpezsdítő latin-amerikai ritmusokkal és népes ütőhangszeres szekcióval gondoskodott arról, hogy zenéje ne csak értékes legyen, hanem élvezetes is. A szamba, a rumba és a blues mellett olyan európai táncok is képviseltetik magukat, mint a mazurka és a keringő.

A szintén amerikai Ferde Grofé volt tejesember, fuvaros, jegyszedő, rikkancs, liftkezelő, bárzongorista, játszott Paul Whiteman jazz-zenekarában - de a Rhapsody in Blue hangszerelőjeként lett egy csapásra ismert. Leghíresebb kompozíciója, a mesteri hangszereléséről és a hangulatok szuggesztív ábrázolásáról nevezetes Grand Canyon szvit 1931-ben született. A szvit alatt - hogy még teljesebbé tegyék a koncertélményt - diavetítés látható a Grand Canyonról.

(2007. január 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje; Vajda: Változatok; Bernstein: Divertimento; Grofé: Grand Canyon szvit; km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), Budapesti Ifjúsági Kórus (karig.: Gerenday Ágnes), vez.: Hollerung Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.