Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

2024.04.12. 13:35
Ajánlom
Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 

Antonello Allemandi (1957) karmester Milánóban született, ott végezte tanulmányait, fényes karrierje 21 éves korában indult és azóta a világ leghíresebb operaházaiban vezényel. 2022 őszén a Magyar Állami Operaházban dirigálta Donizetti: Lammermoori Lucia című operáját, amelyben a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott. A közös munka eredménye, hogy

Allemandi örömmel vállalta a zenekar budapesti, Képeslap Itáliából című koncertjének vezénylését 2024. április 18-án, a Müpában

– adta hírül a zenekar.

Az esten olasz zeneszerzők művei hangoznak el. Elsőként Gioacchino Rossini 1829-ben, Párizsban bemutatott Tell Vilmos című operájának nyitánya, majd Paganini, „az ördög hegedűse” jelzővel méltatott virtuóz művész saját maga számára írt I. hegedűversenye következik, melyben a szerző a csillogó hangzás érdekében a megszokottnál kis szekund hangközzel („fél hanggal”) magasabbra hangolta hegedűjének húrjait, a zenekar szólamait pedig átírta az ezzel egybecsengő Esz-dúrba. A múlt század elején még Pesten is így játszották a darabot, de azután mindenhol visszatértek az eredeti D-dúr hangnemhez. A mostani hangversenyen Kelemen Barnabás, korunk egyik legsikeresebb hegedűművésze Paganini gyakorlatát felelevenítve adja elő a művet, Esz-dúrban,

az előadás ezért olyan lesz, amilyet már szinte sehol sem hallhat a közönség

– írja a zenekar közleményében.

A folytatásban Respighi Rómáról szóló szimfonikus költeményei közül A Villa Giulia kútja hajnalban, A Triton kút reggel, A Trevi kút délben és A Villa Medici kútja alkonyatkor című darabjai csendülnek fel, majd zárásként zenéjének kedvelői számára örömteli meglepetés lesz egy olyan művének meghallgatása, amelyet Magyarországon nagyon régen, de az is lehetséges, hogy még soha nem játszottak. A tetszetős, 4 tételes szvit a Belkis, Sába királynője című balett zenekari változata.

FodorAndras_1_KuruczArpad-133310.jpg

Fodor András (Fotó/Forrás: Kurucz Árpád / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Ezen az estén köszönti a MÁV Szimfonikus Zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán Fodor András nagybőgőművészt,

a zenekar kottatárának vezetőjét, aki 65 éve aktív és megbecsült tagja a társulatnak. Fodor András 1959. április 15-én lépett be a zenekarba. Sikeres zenészi pályafutását nagybőgősként kezdte, majd szólamvezető lett, és a közösség érdekeit éveken át szakszervezeti titkárként is képviselte. Miután elérte a nyugdíj korhatárt, a zenekar vezetése felkérte a kottatár rendbetételére (1997-ben), majd megbízást kapott teljes állásban a kottatári feladatok elvégzésére, amit mindenki megelégedésére a mai napig ellát.

Fejléckép: Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Emmer László / MÁV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.