Klasszikus

Képzett társítások a Bárkában

2007.05.14. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. Május 18-án Nádasdy Ádám költő, műfordító, El Kazovszkij képzőművész és Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista lesz Alföldi Róbert vendége.

Darvas Ferenc 2006. június 6-án volt 60 éves – a számok bűvölete után érdemes megemlíteni, hogy a remek zongorista, zeneszerző kitűnő fejszámoló is. A magyar filmtörténetben számos kitűnő alkotás zenéjét szerezte, ezek között volt például Bereményi Géza több filmje (A tanítványok, Eldorádó, A turné). Az utóbbi években készült produkciók közül a Fehér tenyér (2005) zenéje kötődik hozzá, s két 2006-os film zeneszerzője volt (Budakeszi srácok, valamint A forradalom arca. Egy pesti lány nyomában).

Korábbi színházi munkái között volt például a Peer Gynt, a Mi újság, múlt század?, a Liliomfi, A dzsungel könyve, több színházi esten zongorán kísért. Jelenlegi munkái között található például a Katona József Színház egyik sikerdarabja, A talizmán (zene, zenész), az Örkény István Színházban az Ibusár (zeneszerző), ugyanitt a Kávécsarnok/Tűzoltó (zene), de ez is csak néhány példa a jelenleg is látható színházi előadások közül, amelyeknél vagy zeneszerzőként, vagy zenei vezetőként, vagy közreműködőként áll ott Darvas Ferenc neve. (Jelenlegi és korábbi munkáiról a teljes lista megtalálható a http://szinhaz.hu portálon).

Nádasdy Ádám 1947-ben született Budapesten. A Toldy Gimnáziumban érettségizett, és ahogy ő emlékszik: „ekkor a beatzene meg az (enyhén) alternatív kultúra érdekelt, a barátaimmal együttest is alakítottunk, zongoráztam és énekeltem. Titokban szerelmes verseket is írtam. Az ELTE-n angol és olasz szakot végeztem, elsősorban a nyelvészet és a nyelvtanítás érdekelt; egy-egy fordításon kívül nem volt kapcsolatom az irodalommal.” Iráni tanulmányokat is folytatott, kicsit perzsául is tud.

Huszonnyolc éves kora körül kezdett igazán verseket írni. Először az akkori Mozgó Világ közölte nyomtatásban, 1982-ben. Mint fordító elsősorban színdarabokat ültet át angolból, több remek Shakespeare-fordítás kötődik a nevéhez. Nyelvészeti és tanári munkáját is folytatja, 1972-től az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékén tanít, 1997-től 2003-ig tanszékvezető, 1995 óta docens. Díjai között van a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja (2005).

El Kazovszkij Leningrádban született 1950-ben, 1965 óta él Magyarországon. 1977-ben fejezte be a Képzőművészeti Főiskolát festő szakon. A festészet mellett installációval, performance-okkal és díszlettervezéssel is foglalkozik. Művészetét sajátos mitologikus gondolkodásmód jellemzi.

Első egyéni kiállítása 1975-ben volt a Budapesti Műszaki Egyetem „E” Galériájában, itt többször is volt később tárlata, ahogy például a Fiatal Művészek Klubjában is. 1991 óta több alkalommal a budapesti Várfok 14 Galériában és a Dovin Galériában láthattuk friss munkáit. Jelentős csoportos kiállításokon vett részt Magyarországon és külföldön, például Münchenben, Amszterdamban, Berlinben, Szöulban, Torontóban, Madridban, Kairóban.

Számos műve megtalálható magyarországi közgyűjteményekben, például a szentendrei Fereczy Múzeumban, a Fővárosi Képtárban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a Kecskeméti Képtárban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban, a győri Xantus János Múzeumban. (Összes munkái megtalálhatók a www.artportal.hu címen.) Főbb díjai: Derkovits Gyula-ösztöndíj (1980-1983), Munkácsy Mihály-díj (1989), Kossuth-díj (2002).

(2007. május 18. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendég: Nádasdy Ádám (költő, műfordító), El Kazovszkij (képzőművész), Darvas Ferenc (zeneszerző, zongorista); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.