Klasszikus

Képzett társítások és a 2007-es AEGON Művészeti Társdíj díjátadó estje

2007.09.06. 00:00
Ajánlom
Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban jelentős összegű díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja az alkotókra a közvélemény figyelmét. Az AEGON Művészeti Díjat szakmai zsűri döntése szerint az idén Rakovszky Zsuzsa vehette át Visszaút az időben című verseskötetéért, a Társdíj átadására pedig szeptember 21-én kerül sor a Képzett társítások című esten.

Hazánkban egyedülálló módon ehhez a díjhoz másik elismerés is kapcsolódik: az AEGON Művészeti Társdíj, amelyre a díjazott író, azaz ezúttal Rakovszky Zsuzsa jelöl kortárs magyar művészt - kötelezően másik művészeti ágból. A jelölt személye meglepetés, de az tudható, hogy a szeptember 21-i Képzett társítások című AEGON-esten, a Bárka Színházban hangzik el Rakovszky Zsuzsa laudációja is jeöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban született, ott érettségizett 1969-ben. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtől Budapesten folytatta, itt szerzett magyar-angol szakos tanári diplomát az ELTE BTK-n 1975-ben.

1975 és 78 között az Állami Gorkij Könyvtárban, 1978 és 81 között az ELTE angol tanszékének könyvtárában volt könyvtáros, 1982-től 86-ig szerkesztő a Helikon Kiadónál, azóta szabadfoglalkozású. 1997 szeptemberétől szerződéses munkatársként egy évig részt vett a Beszélő szerkesztésében. Sopronban él 1992-ben született fiával. Elsősorban angol, amerikai költőket és prózát fordít.

Verseit kezdettől fogva általános kritikai elismerés fogadta, ezt jelzik a kapott díjak is: Graves-díj (1980), Déry Tibor-jutalom (1986, 1991), József Attila-díj (1988), Az Év Könyve jutalom (1989), IRAT-nívódíj (1992), a Soros Alapítvány Életműdíja (1992), a Soros Alapítvány Alkotói Díja (1997), A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díj (1997), Salvatore Quasimodo-díj (1999), Magyar Irodalmi Díj (2002), Márai-díj (2003), AEGON Művészeti Díj (2007).

A zenét a mindössze 14 éves, különleges tehetségű csellista, Szabó Ildikó biztosítja majd, aki 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jár, a kivételes tehetségek osztályába. Szabó Ildikó 2007 áprilisában az olaszországi Goriziában I. díjat nyert az Alfredo és Vanda Marcosing Európai Csellóversenyen. Előtte, 2006-ban Ausztriában, a Liezen-i Nemzetközi Csellóversenyen ismerték el első díjjal a tehetségét, Horvátországban pedig, a dubrovniki Rudolf Matz Nemzetközi Verseny legjobbjának járó díjat vehette át. 2007 júliusában az Egyesült Államokban járt, ahol Starker János mesterkurzusán vehetett részt Bloomingtonban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.