Klasszikus

Kérdések az átjáróban

2003.04.04. 00:00
Ajánlom
Zsótér Sándor új operarendezései

Több szempontból is izgalmas vállalkozásba fogott az Operaház: egyrészt két ritkán játszott, a XX. század elején keletkezett művet - Alexander Zemlinsky A törpe és Arnold Schönberg Várakozás című egyfelvonásosát - mutatta be, másrészt, hogy a darabok színrevitelével a magyar színházi élet egyik "fenegyerekét", Zsótér Sándort bízta meg, aki e két rendezésével debütált a fővárosi dalszínházban.

Zemlinsky darabjában II. Fülöp spanyol király udvarában Donna Clara infánsnő 18. születésnapjára készülnek. Távoli országok uralkodóitól érkeznek küldemények. A legkülönösebb egy torz, emberre emlékeztető csomag, mely - a szultán ajándéka - egy dalnok törpét rejt. Egy rút alakot, a nevetség mindenkori tárgyát, aki saját csúfságáról mit sem sejt, mert a jóakaratú (?) emberek eddig nem engedték tükörbe nézni. A törpe lovag beleszeret a hercegnőbe, aki gonosz játékot űz vele: kihasználva érzelmeit úgy tesz, mintha őt is érdekelné a púpos szörnyszülött. Végső döfésként pedig tükröt tartat elé. A csúfságával szembesülő rém hiába kéri az infánsnőt, hogy mondja azt, hogy szép, és csókolja meg. "Az átváltozáshoz szükséges áldozathozatal elmarad, a törpe meghal" - fejezi be a cselekmény ismertetését a rendező.

Naivitás lenne azt hinni, hogy Zsótér ilyen egyszerű, könnyen érthető történetet tár elénk. A helyszín (Ambrus Mária díszlete) a Párizsi udvar néven ismert budapesti átjáró, üres üzlethelyiségekkel, aranyráccsal és lifttel - számtalan lehetőséget kínálva a szcenikának. A szereplők ruhái formában és színben egyaránt az ötvenes-hatvanas éveket idézik. A törpe torz alakját különleges jelmeze (kék abroncsszoknyája) érzékelteti. Ez az öltözék később rákerül a hercegnőre is, a tükörjelenetben. Zseniális fogás, amellyel a tragikum felé tereli a cselekményt a rendező. A függöny legördülése után pedig felvetődik a kérdés: ki a törpe valójában? Mit jelent a "törpeség"? S kik vagyunk mi: törpék vagy hercegnők?

Ugyancsak a Párizsi udvar (azaz a felvonó) szolgál helyszínül Schönberg monodrámájának. Az eredeti történetet a szerző, Marie Pappenheim sűrű erdőbe helyezte. Szereplője egy nő, aki harmadik napja várja kedvesét. Úgy tűnik, hiába, ezért a keresésére indul. Sötét van, nem tudja, merre jár. Fél, árnyak veszik körül. A holdfény egyszer segíti, máskor elborzasztja. Akadályba ütközik: a szeretett-várt-keresett férfi holttestébe botlik. Összezavarodik minden: múlt és jelen, tettek és következmények. Hol van a nő valójában? Elindult-e egyáltalán, vagy saját szenvedélyének, képzeletének foglyaként bolyong? Csupán megtalálója a halott férfinak, vagy ő a halál okozója? Gyilkos vagy áldozat?

Zemlinsky és Schönberg operáit Kovács János vezényletével április 4-én és 8-án este tekinthetik meg az érdeklődők. A törpében Donna Clarát Wierdl Eszter, a címszerepet Csák József énekli. A Várakozásban a világhírű német szoprán, Anja Silja lép színre, aki évtizedek óta a mű egyik legkeresettebb tolmácsolója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.