Klasszikus

Kérdéses a Kocsis Zoltán Emlékház jövője

2021.03.18. 10:25
Ajánlom
Nem írta alá az adásvételi szerződést Tóth Erika, Kocsis Zoltán özvegye, apróhirdetésben árulja az ingatlant, amelyből emlékház lett volna. A HVG arról ír, hogy veszélyben a félmilliárdos projekt, amely a 2016-ban elhunyt világhírű muzsikus hagyatékának megőrzésére jött volna létre.

Ahogy arról tavaly szeptemberben mi is beszámoltunk, a kormány több mint félmilliárd forintot különített el a Kocsis Zoltán Emlékház kialakítására a XXII. kerületben, Budafokon, a művész egykori házában. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, a tervek között egész alakos bronzszobor és az épület felújítása is szerepelt. Az Emlékház tulajdonosa a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lesz, amelynek Kocsis mintegy húsz éven át vezetője volt.

Most a HVG március 17-i, szerdai lapszáma arról ír, hogy kérdéses, hogy lesz-e emlékháza Kocsis Zoltánnak. A zongoraművész-karmester özvegye, Tóth Erika februárban közölte a Facebookon, hogy mégsem lesz emlékház: „Hogy miért gondolták meg magukat, hogy kiknek állt érdekében meghiúsítani egy korszakalkotó zseni végakaratát, csak gyanítom, ám nagy valószínűséggel soha nem fogom megtudni, és tulajdonképpen már nem is számít” – írta. A ház azóta az Ingatlan.com nevű oldalra is felkerült, és 390 millió forintos árával vár új tulajdonosára.

A Miniszterelnökség viszont a HVG-vel közölte, hogy az ingatlan vételárát már átutalták a Nemzeti Filharmonikusoknak, de az adásvételi szerződés azért nem történt meg, mert az özvegy még nem írta alá a papírt.

A család bevonása ugyanakkor nem szerepel a Közlönyben. Az emlékház kezelője és tulajdonosa a Nemzeti Filharmonikusok lenne.

KocsisZoltanhaza-101611.jpg

Kocsis Zoltán háza az ingatlan.com felületén (Fotó/Forrás: képernyőfotó (2021.03.18.))

Tóth Erika a HVG-nek elmondta, azért nem írta alá a szerződést, mert nem kapott garanciát arra, hogy férje szellemiségének megfelelően valósul meg az emlékház. Az özvegy legfontosabb feltétele, hogy az emlékház művészeti vezetője Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián zongoraművész-zeneszerző legyen. Megálmodtak egy alagsori, földalatti koncerttermet is, amely 1,5 milliárdba kerülne.

Az özvegy jelenleg úgy számít, eladja a házat, a hagyatékra pedig külföldi vevőt keres.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.