Klasszikus

Keressük Figarót

2004.11.16. 00:00
Ajánlom
Elég sokáig nem tudtam rájönni, hogy mi ebben a lemezben a pláne. Olasz felvétel 1950-ből. Mi teszi az idén különösen aktuálissá? Ráadásul nem éppen bomba felvétel, a tenor kissé nyávog, és időnként lekésik a belépéseiről, a zenekar tényleg túlzás, a kürtös ontja a gikszereket, de a többiek is nagyon bágyatagon muzsikálnak.

Engem elsősorban Giuseppe Taddei miatt érdekelt a lemez, hiszen nagy-nagy bariton, annyira nagy, hogy a múlt héten még a magyar televízión is feltűnt: Zeffirelli Napfivér, holdnővér című filmjében, ketten, Ruggero Raimondival ádáz főpapot alakítanak III. Ince mellett, nem kell megszólalniuk, csak komoran nézni a kamerába. Tökéletesen csinálják, bár Raimondi nyomasztóbb.

Taddei nagy komikus, de itt, A sevillai borbélyban kínosan bátortalan, lenyel minden magasságot, nyilván jó oka van rá, csak hát így nem azt a Figarót kapjuk, amit várunk. A hang egyébként csodálatosan meleg, telt, és Taddei sok színnel, értelmesen énekel, de nem ő a nagy dobás, hanem Giulietta Simionato. Ő nem nagyon vacakol, szavakkal, színekkel, csak óriási a hangja, és megdöbbentő, hogy ekkora volument valaki ilyen biztosan kezel. Mindegy, túlteszi magát ezen az ember, még egy Sevillai a polcon. Elfér Abbado és Callas közé, mint tudjuk...

Mit is tudunk? Hogy Callas volt az első, aki Rosinából, az édes kis szendéből igazi, kemény, belevaló, tudja, mit akar nőt faragott. De hát ez nem így van. Simionato Rosinája minden, csak nem szende, nagyon kemény, már a hang karakteréből következően is. Abbado meg úgy szerepel, mint az első karmester, aki visszatért az eredeti változathoz, és koloratúr mezzoszopránnal, Teresa Berganzával énekeltette a szerepet. Csakhogy Simionato is mezzoszoprán, és ez a lemez huszonkét évvel korábbi. Na jó, hallgassuk csak meg még egyszer.

Furcsa. Most sem az a lenyűgöző, hogy megelőzi a korát, vagy hogy ellene mond a rögzült ítéleteknek, hanem, hogy mennyire természetes az egész. Az egész előadás nem akar nagyot mondani, csak hogy van ez a darab, és milyen jó hallgatni. Furcsán és szokatlanul kiegyenlített a szereposztás: a nagy nevek nem lógnak ki a társaságból, Taddei nem összemérhetetlen a számomra ismeretlen Basilióval, Antonio Cassinellivel, hanem körülbelül ugyanolyan kvalitású énekesek, csak az egyiknek valamiért nagy híre lett, a másik meg csak egy basszista. Az egész lemez furcsán egységes, mindenki tudja, mi az olasz vígoperai stílus, és mindenki kitölti a szerepeit, senkinek sem kicsi vagy nagy a ruha. Ezt pedig később semelyik nagy Sevillai-lemez nem tudta megismételni, soha-soha többé nem lehetett azt érezni, hogy a szereplők mind egy nyelven beszélnek.

Nem jelent ez semmit. Születtek sokkal izgalmasabb felvételek. Születtek olyanok is, amelyek csak a jelentéktelenségben egységesek. Nem akarok visszasírni semmit, főleg nem az ötvenes éveket, csak olyan jó látni, hogy volt idő, amikor nagyon tudták még az énekesek, hogy mit csinálnak.

(Rossini: A sevillai borbély - Warner, 1950-2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.