Klasszikus

Keresztes hadjárat

2004.03.13. 00:00
Ajánlom
Tulajdonképpen tiszteletre méltó Varnus Xavér szívóssága, ahogy saját exhibicionizmusát, szakmai eredményeit és mindenekelőtt teljes képernyős érintetlenségét egyetlen ügy szolgálatába állítja. Érintetlen, tehát semmit nem tud a televíziózásról. És mégis csinálja. Halálos bátorságáért a lehető legmélyebb tisztelet illeti. Varnus Xavér kockára tesz mindent terve valóra váltásának érdekében. Lelkiismerete azt súgja neki, hogy fontos dolga van: meg kell mentenie a kultúrát, azon belül is az egyre sanyarúbb sorsú zenei kultúrát. Nem lehet nem igazat adni Varnus Xavérnak.

A kultúra valóban veszélyben van, de ezt rossz szokás szerint az emberek általában magukban szokták elintézni. Csendben szomorkodnak, kitartóan olvasnak, vagy megpróbálnak néhány értelmes szót váltani a barátaikkal. Varnus Xavér azonban az utcára vonul keserűségével. Nagyon egyszerű volna kinevetni ezért. A botor lélek, lám, hülyét csinál magából. Veri a mellét, prédikál a műveltségről, a zene erejéről, Bachról, a zsenialitásról, mindenről, ami eszébe jut, és amit ő fontosnak tart. Összehoz egy tévéműsort, lenyomja a közszolgálati csatorna torkán, és késő este úgy tesz, mintha mi sem lenne ennél természetesebb. Kedves nézőink, most a zenéről fogunk beszélni! És tényleg semmi nem természetesebb ennél. Csak elszoktunk a dologtól, amiért az elvadult Magyar Televízió is alaposan felelősségre vonható.

Az utókor ítélete című műsor szándékai tehát napnál világosabbak. És miután eleget furcsálkodtunk Varnus Xavér vehemens és drabális népnevelésén, nem tehetünk mást, mint tiszteljük kitartását.

A főhajtás után azonban szembesülnünk kell a sivár tényekkel. Varnus műsora tulajdonképpen nincs megcsinálva. Legutóbbi félórás ismeretterjesztése a Hollandiában, magyar zenésszel is dolgozó Orlando kvartettről nem volt több munkára előkészített nyersanyagnál. A lehető legtriviálisabb operatőri munkát a lehető legautomatikusabb vágás koronázta meg. És ha ehhez hozzávesszük még Varnus Xavér különös riporteri jelenlétét, akkor alapjaiban rendül meg az egész szépséges misszió. A műsor nagyon csúnya, de hát ezen már nem nagyon lehet meglepődnünk. Olyan, mintha házilagos használatra készült volna: apuka lefényképezi a családnak szolgálati útja érdekességeit. Szakmai tudásnak nyoma sincs, ráadásul az anyag nagyon laposan van szerkesztve. Szokásos városképek után látjuk a kvartett tagjait, ahogy beülnek valahova teázni, majd pedig egy hosszabb interjút nézhetünk végig az együttes magyar tagjával, amit egy testesebb zenei részlet követ, és ennyi. Darabos, mechanikus és nagyon hányaveti a műsor.

Még akkor is az, ha Varnus kérdései eleinte üdítően hatnak, mert végre valaki belülről kérdez, és nem csak a jól ismert televíziós általánosságokat pufogtatja. Aztán persze ez a varázs is elmúlik, mert a riporter megrészegül saját gondolataitól, egyre körülményesebb és provinciálisabb kérdéseket tesz fel, megfeledkezve arról, hogy elsősorban értünk, és nem magáért dolgozik. Varnus Xavér alázata eddig terjed. Egy ötletnyi az egész. Valaki akart valamit, de annyira azért nem, hogy még munkát is fektessen bele. És jön a műsor vége, egy rút feliratból kiderül, hogy egy budapesti koncerten megtekinthetjük a zenekart, és akkor egy pillanatra gyanút fogunk, hogy nem szemérmetlen reklámmal állunk-e szemben, de elhessegetjük a kételyt, és megadóan kisilabizáljuk az alig olvasható újabb feliratot, miszerint a következő műsort hajnali öt órakor tekinthetjük meg, Bach születésének órájában. Lendület tehát van, ötletekben sincs hiány. Most már csak dolgozni kellene egy keveset – és akkor minden bizonnyal megmenekülnének fenyegetett értékeink.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.