Klasszikus

Keresztes hadjárat

2004.03.13. 00:00
Ajánlom
Tulajdonképpen tiszteletre méltó Varnus Xavér szívóssága, ahogy saját exhibicionizmusát, szakmai eredményeit és mindenekelőtt teljes képernyős érintetlenségét egyetlen ügy szolgálatába állítja. Érintetlen, tehát semmit nem tud a televíziózásról. És mégis csinálja. Halálos bátorságáért a lehető legmélyebb tisztelet illeti. Varnus Xavér kockára tesz mindent terve valóra váltásának érdekében. Lelkiismerete azt súgja neki, hogy fontos dolga van: meg kell mentenie a kultúrát, azon belül is az egyre sanyarúbb sorsú zenei kultúrát. Nem lehet nem igazat adni Varnus Xavérnak.

A kultúra valóban veszélyben van, de ezt rossz szokás szerint az emberek általában magukban szokták elintézni. Csendben szomorkodnak, kitartóan olvasnak, vagy megpróbálnak néhány értelmes szót váltani a barátaikkal. Varnus Xavér azonban az utcára vonul keserűségével. Nagyon egyszerű volna kinevetni ezért. A botor lélek, lám, hülyét csinál magából. Veri a mellét, prédikál a műveltségről, a zene erejéről, Bachról, a zsenialitásról, mindenről, ami eszébe jut, és amit ő fontosnak tart. Összehoz egy tévéműsort, lenyomja a közszolgálati csatorna torkán, és késő este úgy tesz, mintha mi sem lenne ennél természetesebb. Kedves nézőink, most a zenéről fogunk beszélni! És tényleg semmi nem természetesebb ennél. Csak elszoktunk a dologtól, amiért az elvadult Magyar Televízió is alaposan felelősségre vonható.

Az utókor ítélete című műsor szándékai tehát napnál világosabbak. És miután eleget furcsálkodtunk Varnus Xavér vehemens és drabális népnevelésén, nem tehetünk mást, mint tiszteljük kitartását.

A főhajtás után azonban szembesülnünk kell a sivár tényekkel. Varnus műsora tulajdonképpen nincs megcsinálva. Legutóbbi félórás ismeretterjesztése a Hollandiában, magyar zenésszel is dolgozó Orlando kvartettről nem volt több munkára előkészített nyersanyagnál. A lehető legtriviálisabb operatőri munkát a lehető legautomatikusabb vágás koronázta meg. És ha ehhez hozzávesszük még Varnus Xavér különös riporteri jelenlétét, akkor alapjaiban rendül meg az egész szépséges misszió. A műsor nagyon csúnya, de hát ezen már nem nagyon lehet meglepődnünk. Olyan, mintha házilagos használatra készült volna: apuka lefényképezi a családnak szolgálati útja érdekességeit. Szakmai tudásnak nyoma sincs, ráadásul az anyag nagyon laposan van szerkesztve. Szokásos városképek után látjuk a kvartett tagjait, ahogy beülnek valahova teázni, majd pedig egy hosszabb interjút nézhetünk végig az együttes magyar tagjával, amit egy testesebb zenei részlet követ, és ennyi. Darabos, mechanikus és nagyon hányaveti a műsor.

Még akkor is az, ha Varnus kérdései eleinte üdítően hatnak, mert végre valaki belülről kérdez, és nem csak a jól ismert televíziós általánosságokat pufogtatja. Aztán persze ez a varázs is elmúlik, mert a riporter megrészegül saját gondolataitól, egyre körülményesebb és provinciálisabb kérdéseket tesz fel, megfeledkezve arról, hogy elsősorban értünk, és nem magáért dolgozik. Varnus Xavér alázata eddig terjed. Egy ötletnyi az egész. Valaki akart valamit, de annyira azért nem, hogy még munkát is fektessen bele. És jön a műsor vége, egy rút feliratból kiderül, hogy egy budapesti koncerten megtekinthetjük a zenekart, és akkor egy pillanatra gyanút fogunk, hogy nem szemérmetlen reklámmal állunk-e szemben, de elhessegetjük a kételyt, és megadóan kisilabizáljuk az alig olvasható újabb feliratot, miszerint a következő műsort hajnali öt órakor tekinthetjük meg, Bach születésének órájában. Lendület tehát van, ötletekben sincs hiány. Most már csak dolgozni kellene egy keveset – és akkor minden bizonnyal megmenekülnének fenyegetett értékeink.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.