Klasszikus

Keresztes hadjárat

2004.03.13. 00:00
Ajánlom
Tulajdonképpen tiszteletre méltó Varnus Xavér szívóssága, ahogy saját exhibicionizmusát, szakmai eredményeit és mindenekelőtt teljes képernyős érintetlenségét egyetlen ügy szolgálatába állítja. Érintetlen, tehát semmit nem tud a televíziózásról. És mégis csinálja. Halálos bátorságáért a lehető legmélyebb tisztelet illeti. Varnus Xavér kockára tesz mindent terve valóra váltásának érdekében. Lelkiismerete azt súgja neki, hogy fontos dolga van: meg kell mentenie a kultúrát, azon belül is az egyre sanyarúbb sorsú zenei kultúrát. Nem lehet nem igazat adni Varnus Xavérnak.

A kultúra valóban veszélyben van, de ezt rossz szokás szerint az emberek általában magukban szokták elintézni. Csendben szomorkodnak, kitartóan olvasnak, vagy megpróbálnak néhány értelmes szót váltani a barátaikkal. Varnus Xavér azonban az utcára vonul keserűségével. Nagyon egyszerű volna kinevetni ezért. A botor lélek, lám, hülyét csinál magából. Veri a mellét, prédikál a műveltségről, a zene erejéről, Bachról, a zsenialitásról, mindenről, ami eszébe jut, és amit ő fontosnak tart. Összehoz egy tévéműsort, lenyomja a közszolgálati csatorna torkán, és késő este úgy tesz, mintha mi sem lenne ennél természetesebb. Kedves nézőink, most a zenéről fogunk beszélni! És tényleg semmi nem természetesebb ennél. Csak elszoktunk a dologtól, amiért az elvadult Magyar Televízió is alaposan felelősségre vonható.

Az utókor ítélete című műsor szándékai tehát napnál világosabbak. És miután eleget furcsálkodtunk Varnus Xavér vehemens és drabális népnevelésén, nem tehetünk mást, mint tiszteljük kitartását.

A főhajtás után azonban szembesülnünk kell a sivár tényekkel. Varnus műsora tulajdonképpen nincs megcsinálva. Legutóbbi félórás ismeretterjesztése a Hollandiában, magyar zenésszel is dolgozó Orlando kvartettről nem volt több munkára előkészített nyersanyagnál. A lehető legtriviálisabb operatőri munkát a lehető legautomatikusabb vágás koronázta meg. És ha ehhez hozzávesszük még Varnus Xavér különös riporteri jelenlétét, akkor alapjaiban rendül meg az egész szépséges misszió. A műsor nagyon csúnya, de hát ezen már nem nagyon lehet meglepődnünk. Olyan, mintha házilagos használatra készült volna: apuka lefényképezi a családnak szolgálati útja érdekességeit. Szakmai tudásnak nyoma sincs, ráadásul az anyag nagyon laposan van szerkesztve. Szokásos városképek után látjuk a kvartett tagjait, ahogy beülnek valahova teázni, majd pedig egy hosszabb interjút nézhetünk végig az együttes magyar tagjával, amit egy testesebb zenei részlet követ, és ennyi. Darabos, mechanikus és nagyon hányaveti a műsor.

Még akkor is az, ha Varnus kérdései eleinte üdítően hatnak, mert végre valaki belülről kérdez, és nem csak a jól ismert televíziós általánosságokat pufogtatja. Aztán persze ez a varázs is elmúlik, mert a riporter megrészegül saját gondolataitól, egyre körülményesebb és provinciálisabb kérdéseket tesz fel, megfeledkezve arról, hogy elsősorban értünk, és nem magáért dolgozik. Varnus Xavér alázata eddig terjed. Egy ötletnyi az egész. Valaki akart valamit, de annyira azért nem, hogy még munkát is fektessen bele. És jön a műsor vége, egy rút feliratból kiderül, hogy egy budapesti koncerten megtekinthetjük a zenekart, és akkor egy pillanatra gyanút fogunk, hogy nem szemérmetlen reklámmal állunk-e szemben, de elhessegetjük a kételyt, és megadóan kisilabizáljuk az alig olvasható újabb feliratot, miszerint a következő műsort hajnali öt órakor tekinthetjük meg, Bach születésének órájában. Lendület tehát van, ötletekben sincs hiány. Most már csak dolgozni kellene egy keveset – és akkor minden bizonnyal megmenekülnének fenyegetett értékeink.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.