Klasszikus

Keserű, szép, szomorú, kemény

2004.03.27. 00:00
Ajánlom
Svéd szerző darabja a Magyar Színházban Sosztakovics prelűdjei felnyitják a tömegsírokat – hangzik el valahol a darab legelején. A Búcsúkvartett című színmű négy színészre és négy vonósra íródott, két felvonásban. Egy darab a diktatúráról, az orosz emigránsokról, mondhatnánk, de nem. Niklas Radström svéd szerző darabja az individuális árulásról szól, az ember sorsa által kimért teherről, a rá nehezedő nyomásról.

Sosztakovics zenéje és élete inspirált, a téma innentől kezdve már a kezemben volt – mondta a szerző bemutató előtt rendezett sajtótájékoztatón. Az orosz zeneszerző művei, a hidegháborús Szovjetunióban megélt sorsa önmagáért beszél. – A darab írása közben az lebegett a szemem előtt, hogy az ő jelenlétét a színpadon mindvégig fenntartsam – tette hozzá.

A hazájában elismert svéd író, aki a magyarországi bemutató kedvéért látogatott most Budapestre, több neves svéd színházi és drámadíj tulajdonosa. Apja Par Radström, a korán elhunyt író ismertsége és ünnepeltsége sokáig távol tartotta a drámától. Fiatalon dramaturgként híres rendezőkkel, köztük Susan Osten avantgárd alkotóval dolgozott együtt. A Kvartett című darabját úgy álmodta színpadra, hogy a zene és a színészi játék mintegy párbeszédben álljon egymással.

Sosztakovics is sokat kísérletezett avantgárd eszközökkel. Életműve terjedelmes és ellentmondásokkal teli; míg a művei harmincas évek végi Szovjetunióban még a kultúrpolitika által is elismertek voltak, addig 1948-ban többedmagával elítélték, mint a „formalista és népellenes” zenei irányzat képviselőjét. Ahogy Hacsaturjánt és Prokofjevet is.

Sosztakovics kvartettet komponált, én karakterekké alakítottam a szólamokat, melyek mind egy-egy külön individuum, de a játékban az összhangot keresik. Ez nem történelmi dráma, csak négy ember története, négy sorsé, mely a múltban, a történelemben fonódott össze – állítja Radström.

Radström, aki több verseskötet, regény és a Kvartetten kívül még négy színmű szerzője, az egyik legjelentősebb, drámapályázati díját az Ördögök című Dosztojevszkij regényhez írt átdolgozásaival nyerte el. – Dosztojevszkij és az orosz irodalom volt a legfontosabb alap. Lételméleti és életfilozófiai kérdések ezért nem hiányozhatnak a darabjaimból – beszélt az író saját munkásságáról.

A kérdésre, hogy vajon a svéd irodalom mely alakja inspirálta leginkább, a svéd szerző így válaszolt: – Csak tízéves voltam, amikor az apám meghalt, mégsem éreztem soha, hogy a nyomába érhetek. Ezért írtam először verseket. Ha tetszik, ha nem, mindannyian a szüleink vállára állva figyeljük az életet. Nincsenek irodalmi elődjeim, és nem hiszek abban, hogy inspirálhatnak olyan tökéletes szerzők, akiket nem érhetünk utol. Írásra buzdítanak, mindössze ennyi.

Niklas Radström Búcsúkvartett című darabját, melyet játszottak már Stockholmban, Koppenhágában is, Pinczés István rendezésében pénteken este mutatják be a Magyar Színház Sinkovits színpadán. A négy zenész szerepeit Kubik Anna (Irina, első hegedű), Csernus Mariann (Helga, második hegedű), Cserna Antal (Jack, brácsa) és Szélyes Imre (Szergej, cselló) játsszák. A díszletet Szlávik István tervezte, a jelemezek Tordai Hajnal munkái. Közreműködik az előadásban a Mestó Kvartett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.