Klasszikus

Keserves küzdelem a CD-kalózok ellen

2003.01.27. 00:00
Ajánlom
A franciaországi Cannes-ban befejeződött a világ hanglemeziparának legfontosabb szakmai és üzleti találkozója, a Midem, amelyet idén már harminchetedik alkalommal rendeztek meg. Kilencvenkét ország több mint négyezer vállalata képviseltette magát a rendezvényen, amelyen a CD-hamisítás elleni küzdelemről esett a legtöbb szó.

A hanglemezipar a kilencvenes évek közepe óta világszerte komoly nehézségekkel, recesszióval küzd, aminek a piac telítettsége, a túltermelési válság éppúgy okozója, mint az internetes zeneletöltés és az illegális CD-másolás rohamos elterjedése. Nem meglepő, hogy az idei Midemen is jó néhány szakmai találkozón, konferencián vitatkoztak a szakemberek a kalózkodás elleni harc lehetséges módozatairól. Az "alaphangot" az NRJ Awards popzenei díjkiosztóra Cannes-ba érkező brit sztár, Robbie Williams adta meg, aki a Cote d'Azur egyik legelőkelőbb szállodájában, a Carltonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, "a hamisítás remek dolog, el kell fogadnunk, mert úgysem lehet ellene tenni semmit". Amikor pedig azt kérdezték tőle, nem érzi-e úgy, hogy az illegális CD-másolás és internetes letöltés az ő karrierjét és üzleti sikerét is veszélyeztetheti, könnyedén közölte, hogy őt ez az egész már nem érdekli, eddig is eleget keresett.
A Midem hat napja alatt sokan támadták Robbie-t: felelőtlennek, könynyelműnek bélyegezték, mondván, ezzel a hozzáállással rossz példát mutat a fiataloknak. Azt azonban senki sem vitatta, hogy a kalózkodás tökéletes ellenszerét még nem sikerült megtalálni. Az elmúlt egy-két évben világszerte megjelentek ugyan a másolásvédett hanghordozók, de egyrészt az ügyesebb zenei "hackerek" ezeket a kódokat is fel tudják törni, másrészt a "másolhatatlanság" - ezt kutatások bizonyították - pszichikailag rossz hatással van a potenciális vásárlókra. Marad tehát a különböző internetes fájlletöltő programok legalizálása - mint ez a hírhedt Napster esetében már megtörtént -, illetve a kiadók újfajta marketingpolitikára való áttérítése. Ennek az a lényege, hogy az eddiginél jóval nagyobb "hozzáadott érték" - grafikailag is izgalmas borító, informatív, több nyelvű kísérőfüzet - segítségével próbálják meggyőzni a potenciális fogyasztókat, hogy érdemesebb a hanghordozót üzletben megvásárolni, mint a zenei tartalmat egyszerűen lemásolni.
Érdekes, hogy a hanglemezipar egészét sújtó recesszió ellenére a klasszikus zenei hanglemezkiadás 2002-ben kismértékű növekedést könyvelhetett el. Ennek az lehet az oka, hogy a komolyzene "fogyasztói" általában igényesebbek, s ezért fogékonyabbak az említett többletértékre, kiegészítő szolgáltatásokra. A Cannes Classical Awards hagyományos díjkiosztóján az is elhangzott, hogy a rugalmasan, kis apparátussal, de hatékony terjesztőhálózattal működő független kiadóké a jövő, mert ők képesek igazán megfelelni a megváltozott fogyasztói elvárásoknak. Ez a tendencia már az idei díjkiosztón is tükröződött: a nagy, multinacionális hanglemeztársaságok alig kaptak díjat, ezzel szemben nagyon sikeresen szerepelt a francia Harmonia Mundi, a holland Brilliant Classics és a cseh Supraphon. A Hungarotonnak ezúttal nem jutott kategóriadíj, de az általam megkérdezett szakemberek - kritikusok, szakújságírók, producerek - egyöntetű elismeréssel nyilatkoztak a Hollós Máté által vezetett kiadó repertoárpolitikájáról, amely a magyar kompozíciók mellett az európai zenetörténet fehér foltjaira, világpremierekre koncentrál.
A magyar részvétel egyébként az idei Midemen nem volt különösebben markáns: a Hungaroton mellett önálló standdal csak a népzenei kiadványokkal foglalkozó Fonó Records képviseltette magát. Jövőre azonban várható némi előrelépés, mert a Midem klasszikus szekciója kiemelten szeretne foglalkozni a 2004-ben hatvanadik születésnapját ünneplő Eötvös Péter életművével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.