Klasszikus

Kesselyák Gergely és Rácz Zoltán Zene-közelben

2011.12.09. 12:00
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora hétfő délutánonként hallgatható a Magyar Katolikus Rádió műsorán.

A december 12-i élő egyenes adásban visszatekintést hallhatunk a nemzetközileg is ismert ütőegyüttes, az Amadinda történetéről - a kezdetektől, amikor még Unikum néven szerepeltek, máig, pontosabban a tervezett szokásos Éjszakai vonatozás című szilveszteri koncertig. Ezen a hangversenyen nemcsak Presser Gábor lesz a közreműködő, hanem Fassang László orgonaművész is. Ő szólaltatja meg - a december 31-i éjjeli koncertek sorában először - a hangszerek királynőjét. Idézet a "beharangozásból": "Az éjfél előtti perceket Johann Sebastian Bach zenéje, az utolsó óévi pillanatokat, az Amadinda gongjainak zúgása tölti ki..."

Kesselyák Gergely az év végi opera-vezényléseiről és miskolci (Bartók+...) terveiről szól, Pásztor László pedig többek közt egy magyar musical sikertörténetéről, a közelgő 100. előadásról számol be. Bényei Tamástól pedig arról hallhatunk, mit terveznek a jövő évben, kikkel muzsikálnak majd együtt, miképpen bővítik repertoárjukat.

Zene-közelben
Magyar Katolikus Rádió, FM 102.1 - 2011. december 12. 16:34-17:30
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora
Vendég: Rácz Zoltán, az Amadinda együttes művészeti vezetője, Kesselyák Gergely karmester, Pásztor László (zeneszerző, lemezkiadó) és Bényei Tamás (Hot Jazz Band).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.