Klasszikus

Kesselyák lelép a színről?

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely, az Operaház főzeneigazgatója tegnap bejelentette: a dalszínház reformját szükségesnek látta, de zenészként, a társulat tagjaként mégsem tudja tovább vállalni az intézmény vezetését Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval.

Mi történt a múlt hét óta, amikor még úgy nyilatkozott, nem mond le? Kérdésünkre Kesselyák úgy fogalmazott: a főigazgató az utóbbi napokban egyértelműen elkötelezte magát a főzeneigazgató számára szakmailag és etikailag teljességgel elfogadhatatlan modernizáció mellett, habár Kesselyák nyilvános leveleiben felhívta a figyelmét, hogy nem erre pályáztak. Az előadásszámokat jócskán csökkentő elképzelésről személyesen is elmondta a véleményét. Erre legutóbb Hegyi úgy reagált: ha nem tetszik, mondjon le. Most Kesselyák arra kéri az intézmény fenntartóját, hogy - szakemberek segítségével - döntsön. Ő nem érzi feljogosítva magát, hogy lemondásra szólítsa fel Hegyit. Ha Bozóki András kiáll a főigazgató mellett, keressenek újabb főzeneigazgatót. Amíg a döntés nem születik meg, a társulat kérésére folytatja a munkát. Kesselyák közleményét tegnap átadta a kulturális miniszternek, de Bozóki András lapunknak nem reagált az "Opera-reform" újabb fejezetére.

Megkerestük Hegyi Árpád Jutocsát is, reagáljon főzeneigazgatója döntésére. Válasz helyett közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A modernizációs programot ismertető írásában arról szólt: az Operaház mai vezetése ezzel az elképzeléssel nyerte meg a pályázatot. Ezt támogatják a szakemberek és a kormány. Ez utóbbi határozatban kötelezte az Operaház vezetését a modernizáció végrehajtására, forrásokat is rendelve hozzá. Hegyi kijelentette: "sokan mondják, hogy van más program, mi nem ismerünk ilyet".

Kinevezésekor Hegyi Árpád Jutocsa kijelentette: az Operaháznak nincsenek tartozásai, csak a régi vezetés több kiadást tervezett, mint a színház bevétele. Télen kiderült, mégiscsak van "csontváz a szekrényben". Zimányi Zsófia pályázó csapata, amely a fenntartó akkori kondícióit nem fogadta el, azt állítja: 2005 első félévének lezárt eredményéből egyértelműen látni lehetett a helyzetet. Lőrinczy György, aki a Zimányi-csapatban ügyvezető igazgató lett volna, azt mondta: kifizetetlen számla tényleg nem volt, mert akkor kaptak pénzinjekciót a Hiller-Szinetár-paktum nyomán, de kitűnt, hogy néhány tételnél az egész évre tervezett összeg nyolcvan százalékát már elköltötték. Úgy számolták: év végéig extra 600 millióra lett volna szükség, hogy hiány nélkül zárjanak. Ráadásul az új igazgatás az elődje által megtervezett, a beígért 6,3 milliárdra tervezett évadot bonyolított le. Hegyi mégis egy milliárddal kevesebbért elvállalta a színház vezetését. Ráadásul nem zárt be az Erkel Színház sem, így jelentősebb létszámleépítésre sem vállalkozhattak. És a bérrendszer miatti munkaügyi pereket nyerő közalkalmazottak kártérítése sem csökkenthette a hiányt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.