Klasszikus

Kesselyák lelép a színről?

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Kesselyák Gergely, az Operaház főzeneigazgatója tegnap bejelentette: a dalszínház reformját szükségesnek látta, de zenészként, a társulat tagjaként mégsem tudja tovább vállalni az intézmény vezetését Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval.

Mi történt a múlt hét óta, amikor még úgy nyilatkozott, nem mond le? Kérdésünkre Kesselyák úgy fogalmazott: a főigazgató az utóbbi napokban egyértelműen elkötelezte magát a főzeneigazgató számára szakmailag és etikailag teljességgel elfogadhatatlan modernizáció mellett, habár Kesselyák nyilvános leveleiben felhívta a figyelmét, hogy nem erre pályáztak. Az előadásszámokat jócskán csökkentő elképzelésről személyesen is elmondta a véleményét. Erre legutóbb Hegyi úgy reagált: ha nem tetszik, mondjon le. Most Kesselyák arra kéri az intézmény fenntartóját, hogy - szakemberek segítségével - döntsön. Ő nem érzi feljogosítva magát, hogy lemondásra szólítsa fel Hegyit. Ha Bozóki András kiáll a főigazgató mellett, keressenek újabb főzeneigazgatót. Amíg a döntés nem születik meg, a társulat kérésére folytatja a munkát. Kesselyák közleményét tegnap átadta a kulturális miniszternek, de Bozóki András lapunknak nem reagált az "Opera-reform" újabb fejezetére.

Megkerestük Hegyi Árpád Jutocsát is, reagáljon főzeneigazgatója döntésére. Válasz helyett közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A modernizációs programot ismertető írásában arról szólt: az Operaház mai vezetése ezzel az elképzeléssel nyerte meg a pályázatot. Ezt támogatják a szakemberek és a kormány. Ez utóbbi határozatban kötelezte az Operaház vezetését a modernizáció végrehajtására, forrásokat is rendelve hozzá. Hegyi kijelentette: "sokan mondják, hogy van más program, mi nem ismerünk ilyet".

Kinevezésekor Hegyi Árpád Jutocsa kijelentette: az Operaháznak nincsenek tartozásai, csak a régi vezetés több kiadást tervezett, mint a színház bevétele. Télen kiderült, mégiscsak van "csontváz a szekrényben". Zimányi Zsófia pályázó csapata, amely a fenntartó akkori kondícióit nem fogadta el, azt állítja: 2005 első félévének lezárt eredményéből egyértelműen látni lehetett a helyzetet. Lőrinczy György, aki a Zimányi-csapatban ügyvezető igazgató lett volna, azt mondta: kifizetetlen számla tényleg nem volt, mert akkor kaptak pénzinjekciót a Hiller-Szinetár-paktum nyomán, de kitűnt, hogy néhány tételnél az egész évre tervezett összeg nyolcvan százalékát már elköltötték. Úgy számolták: év végéig extra 600 millióra lett volna szükség, hogy hiány nélkül zárjanak. Ráadásul az új igazgatás az elődje által megtervezett, a beígért 6,3 milliárdra tervezett évadot bonyolított le. Hegyi mégis egy milliárddal kevesebbért elvállalta a színház vezetését. Ráadásul nem zárt be az Erkel Színház sem, így jelentősebb létszámleépítésre sem vállalkozhattak. És a bérrendszer miatti munkaügyi pereket nyerő közalkalmazottak kártérítése sem csökkenthette a hiányt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.