Klasszikus

Készen áll a Fesztiválzenekar 2006/2007-es évadterve

2006.04.19. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar április 18-ai sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra 2006/2007-es évadjának műsorát, terveit.

Körner Tamás, az együttes igazgatója elmondta: céljuk, hogy évről-évre Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát rendezzék meg Budapesten. A nagy érdeklődés miatt nagyzenekari műsoraikat háromszor játsszák el, amelyek helyszíne a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Zeneakadémia lesz. A szombat-vasárnap délutáni koncertek hamar népszerűek lettek, ezeket jövőre is folytatják, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák a Fesztiválzenekart. A nagyzenekari koncertek felét a zeneigazgató, Fischer Iván vezényli.

A nemzetközi zenei élet számos kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, így Gidon Kremer, Jane Eaglen, Osmo Vänska, Schiff András, Dmitrij Kitajenko, Stephen Kovacevich, a genti Collegium Vocale kórus, Oliver Knussen, Robert Dean-Smith, Hans Graf. Szeptember elején újra megrendezik a Budapesti Mahler Ünnepet, amelyen a három koncertet adó Fesztiválzenekar mellett fellép az amszterdami Concertgebouw Zenekara is, Mariss Jansons vezényletével. A Mahler Ünnepre öt zeneszerzőtől rendeltek műveket: ezek ősbemutatóját a Fesztivál keretében tartják.

Folytatódnak a nagyzenekari koncerteket kiegészítő sorozatok is, így a Haydn-Mozart sorozat, amelyek műsorait kétszer adják elő a Zeneakadémián, a gyerekek népszerű kakaókoncertjei, az egyforintos koncertek és a „Vasárnapi kamarazene” sorozat. A „Kamarazenekari délutánok” sorozat keretében a zenekar jövőre a 18. századi magyar főúri udvarok zenéjét mutatják be.

A BFZ vidéken is több koncertet ad, így Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Győrben. Fischer Iván együttese jövőre tizenhárom külföldi országába látogat el: három koncertből álló sorozatuk lesz Rómában, meghívást kaptak a megújuló párizsi Salle Pleyel ünnepi szezonjára, fellépnek a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben és a zürichi Tonhalléban, valamint három év után újra ellátogatnak a dél-amerikai kontinensre.

A zenekar a 2006/2007-es évadra hatféle bérletet hirdet meg, ezek április 24-tõl a BFZ titkárságán, az interneten (www.bfz.hu) és a nagyobb jegyirodákban vásárolhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.