Klasszikus

Két első

2006.04.06. 00:00
Ajánlom
SOSZTAKOVICS: I. HEGEDŰVERSENY, PROKOFJEV: I. HEGEDŰVERSENY Sarah Chang, Berliner Philharmoniker - Sir Simon Rattle; EMI, 2006.

Két orosz mester, a száz éve született Dmitrij Sosztakovics és a száztizenöt éve született Szergej Prokofjev a főszereplője az EMI új korongjának. Azaz csak részben, hiszen a két szerző hegedűversenyeit korunk egyik méltán legkeresettebb hegedűművésze, a huszonhat éves Sarah Chang szólaltatja meg. A koreai szülőktől Philadelphiában született Chang csodagyereknek indult: kilencéves volt, amikor első lemezfelvételét készítette Sarasate, Paganini, Elgar és Prokofjev virtuóz hegedűkompozícióiból. A Juilliard Schoolban végzett fiatal muzsikust ma a világ legjobb zenekarai és legjelentősebb karmesterei kérik föl. Hallhatta már őt a budapesti közönség is, legutóbb tavaly a Zeneakadémián, ahol szintén Prokofjev I. hegedűversenyét játszotta, szédületesen. Az 1917-es mű nem hagyományos értelemben vett hegedűverseny, sokkal inkább zenekar szólóhegedűvel, úgy, hogy közben végig megmarad a szólóhangszer technikájával szembeni magas igény is. A koncertet 1923-ban, Párizsban mutatta be Marcet Darrieux, Serge Koussevitzky vezényletével. A másik versenymű harminckét évvel később, Leningrádban hangzott el először. Sosztakovics David Ojsztrah részére írta az I. hegedűversenyt, a bemutatót Jevgenyij Mravinszkij vezényelte. Prokofjev remeke mellett igazi élmény Sosztakovics bravúros concertója is, amihez Sarah Changon kívül nagyban hozzájárul Sir Simon Rattle érzékeny, figyelmes vezénylése és a sokszor kamara-zenekari hangzást produkáló Berlini Filharmonikusok tökéletes "kísérete".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.