Klasszikus

Két hét kortárs zenével várja a közönséget az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

2022.01.03. 14:35
Ajánlom
A január 8. és 23. között, koncertekkel, kiállításokkal és filmklubbal szervezett fesztivál idei mottója Mi és Ők lett, középpontjában pedig az európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolata áll.

A tavalyi év az Átlátszó Hang fesztivál normális működését is felborította, a szokásos januári időszaktól eltérően egész évben mutattak be online előadásokat, ősszel pedig élő koncertekre is sor került. 2022-ben ismét a megszokott módon, január két hetében ismerkedhet a közönség az újzenei alkotásokkal.

Az idei évben Horváth Balázs mellett Dargay Marcell a programok általános kurátora.

A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt.

A programsorozat a Metrum Ensemble Itthon Európában című koncertjével indul január 8-án a Zeneakadémián, melynek műsorán brit, magyar, argentin, olasz és ecuadori zeneszerzők művei szerepelnek.

A sokféle stílust, szemléletet, alkotói habitust képviselő alkotókban közös, hogy hosszabb-rövidebb ideig éltek vagy élnek jelenleg is Németországban,

s ekként szorosabban is kötődnek a német kultúrához és a német zene tradíciójához. Másnap, január 9-én a Trafóban Lluïsa Espigolé zongorista ad multimédiás koncertet, itt kerül sor Baráth Bálintnak a fesztivál felkérésére írt új művének ősbemutatójára.

Január 15-én a BMC-ben hallhatja a közönség az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Bouleznek szentelt koncertjét.

Elhangzik a zeneszerző A gazdátlan kalapács című műve, valamint Csapó Gyula és Horváth Balázs Boulez-ihlette kompozíciói.

16-án szintén a BMC-ben a Modern Art Orchestra és Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére elindított Art of Virus-projekt első ágának darabjait hallgathatja meg a közönség Vajda Gergely és ifjabb Kurtág György közreműködésével.

Január 23-án, a fesztivál zárókoncertjén a Zeneakadémia hallgatói játszanak a Fugában a közelebbi (vagy távolabbi) múlt újzenéiből.

A koncert első részében a Zeneakadémia zongorista növendékei szólaltatnak meg részleteket George Crumb nagyszabású Makrokosmos sorozatából. A második rész az egyetem fúvós tanszakáé, ennek során klarinétra, szaxofonra, hárfára és tubára írt szólódarabokat és duókat hallhat a közönség.

A fesztivál műsorát további kamarakoncertek, kiállítások és filmvetítés színesíti.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
január 8-23.

Részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: Lluïsa Espigolé (fotó/forrás: Felix Gruenschloss / Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.