Klasszikus

Két hét kortárs zenével várja a közönséget az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

2022.01.03. 14:35
Ajánlom
A január 8. és 23. között, koncertekkel, kiállításokkal és filmklubbal szervezett fesztivál idei mottója Mi és Ők lett, középpontjában pedig az európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolata áll.

A tavalyi év az Átlátszó Hang fesztivál normális működését is felborította, a szokásos januári időszaktól eltérően egész évben mutattak be online előadásokat, ősszel pedig élő koncertekre is sor került. 2022-ben ismét a megszokott módon, január két hetében ismerkedhet a közönség az újzenei alkotásokkal.

Az idei évben Horváth Balázs mellett Dargay Marcell a programok általános kurátora.

A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt.

A programsorozat a Metrum Ensemble Itthon Európában című koncertjével indul január 8-án a Zeneakadémián, melynek műsorán brit, magyar, argentin, olasz és ecuadori zeneszerzők művei szerepelnek.

A sokféle stílust, szemléletet, alkotói habitust képviselő alkotókban közös, hogy hosszabb-rövidebb ideig éltek vagy élnek jelenleg is Németországban,

s ekként szorosabban is kötődnek a német kultúrához és a német zene tradíciójához. Másnap, január 9-én a Trafóban Lluïsa Espigolé zongorista ad multimédiás koncertet, itt kerül sor Baráth Bálintnak a fesztivál felkérésére írt új művének ősbemutatójára.

Január 15-én a BMC-ben hallhatja a közönség az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Bouleznek szentelt koncertjét.

Elhangzik a zeneszerző A gazdátlan kalapács című műve, valamint Csapó Gyula és Horváth Balázs Boulez-ihlette kompozíciói.

16-án szintén a BMC-ben a Modern Art Orchestra és Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére elindított Art of Virus-projekt első ágának darabjait hallgathatja meg a közönség Vajda Gergely és ifjabb Kurtág György közreműködésével.

Január 23-án, a fesztivál zárókoncertjén a Zeneakadémia hallgatói játszanak a Fugában a közelebbi (vagy távolabbi) múlt újzenéiből.

A koncert első részében a Zeneakadémia zongorista növendékei szólaltatnak meg részleteket George Crumb nagyszabású Makrokosmos sorozatából. A második rész az egyetem fúvós tanszakáé, ennek során klarinétra, szaxofonra, hárfára és tubára írt szólódarabokat és duókat hallhat a közönség.

A fesztivál műsorát további kamarakoncertek, kiállítások és filmvetítés színesíti.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
január 8-23.

Részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: Lluïsa Espigolé (fotó/forrás: Felix Gruenschloss / Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.