Klasszikus

Két hétig Miskolc az opera fővárosa

2005.06.12. 00:00
Ajánlom
Két hétig az opera magyarországi fővárosává válik Miskolc. A megyeszékhelyen immár ötödik alkalommal rendezik meg a Bartók+... nemzetközi operafesztivált.

Bartók klasszikus művei mellett ezúttal a Nagy Triász – Bellini, Donizetti és Rossini – alkotásai állnak a középpontban, éppen ezért most Bartók+Bel Canto a rendezvény elnevezése. A Miskolci Nemzeti Színház öt színpada mellett számos helyen tartanak előadást, így több templomban, zsinagógában, az egyetemen, az edelényi kastélyban, az aggteleki cseppkőbarlangban és Sátoraljaújhelyen is.

A június 25-ig tartó fesztivál egyik érdekessége, hogy Rossini A sevillai borbély című operáját négy különböző előadásban és műfajban láthatja a közönség: a Lipcsei Mendelssohn Hochschule, a Salzburgi Marionett Színház vendégjátékaként, a Milanói Scala előadását filmvetítésen, illetve a „Bel canto gyermekszemmel" című sorozatban.

A fesztiválon a hazai művészek közül fellép többek között Rost Andrea, Kocsis Zoltán, Polgár László, Sebestyén Márta, a Muzsikás és Vásáry Tamás. A nemzetközi élet ismert szereplői közül pedig Giuseppe Giacomini, Roberto Scandiuzzi, Robert Frontali, Al Di Meola, Jose Cura és a King's Singers emeli a miskolci operafesztivál színvonalát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.