Klasszikus

Két kortárs magyar darab az Operaházban

2002.11.28. 00:00
Ajánlom
Két kortárs magyar művet, Petrovics Emil C’est la guerre-jét és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosát november 30-tól egy este láthatja a közönség a Magyar Állami Operaházban.

A második világháború utolsó hónapjaiban, 1944-ben játszódó művet, a C’est la guerre-t negyven évvel ezelőtt, 1962. március 11-én mutatták be ezt az Ybl-palotában. A Petrovics-operát új színrevitelben, Kerényi Miklós Gábor rendezésében tavaly mutatták be az Operaházban. Most is ez a produkció látható Kovács János (november 30.) és Hamar Zsolt (december 6., 11.) vezényletével, s a főbb szerepeket Busa Tamás, Frankó Tünde, Fekete Attila, Kecskés Sándor illetve Ötvös Csaba, Zempléni Mária, Kiss B. Atilla Rozsos István és Wiedemann Bernadett énekli.

A Mario és a varázslót 1988. január 30-án játszották először a dalszínházban, Békés András rendezésében. A darabot 1994-ben játszották utoljára, s nyolc év elteltével most felújításként kerül színre. Az ősbemutató szereplői közül most is sokan lépnek színpadra, hiszen Csavlek Etelkának, Tóth Jánosnak, Gerdesits Ferencnek és Vincze Gábor Péternek ismét tapsolhat a közönség, a két új fellépő pedig Martin János és Vághelyi Gábor. A karmester pedig most is, akárcsak 1988-ban, Török Géza.

A novemberi estet követően még december 3-án, 6-án, 11-én kerül színre a két kortárs egyfelvonásos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.