Klasszikus

Két lemezbemutató az Újévi Jazz Gálán

2004.01.03. 00:00
Ajánlom
Az indiai zenei ihletésű Samsara Quartet, valamint David Yengibarjan Jerevánból Budapestre költözött harmonikás és Frank London amerikai trombitás lépnek fel a Zeneakadémián január 3-án, ma este fél nyolckor az Újévi Jazz Gálán.

A Samsara együttes, amelyet négy zenész alapított 2001-ben, a dzsesszgálán Horváth Kornél vendégzenésszel osztja meg a színpadot. Lantos Zoltán, Juhász Gábor, Szalai Péter és Nyusztai Iván hangszereikkel, a hegedűvel, a gitárral, az ouddal, a tablával, a ghatammal és a kanjirával a különböző zenei irányzatok elemeit ötvözik az indiai zene és más keleti kultúrák területén szerzett tudásukkal és tapasztalataikkal.

Az est második felében zenélő David Yengibarjan és Frank London közös fellépése is tartogat meglepetéseket. David Yengibarjan, aki hazánk egyik legkeresettebb harmonikása, csak 1995 óta él Magyarországon. A számos magyar zenei és színházi produkció előadója és szerzője külföldön is gyakori fellépő, de már nyolc éve nem járt szülőföldjén, Örményországban. A Yengibarjan Triót 1999-ben alapította meg Snétberger Ferenccel és Barcza Horváth Józseffel. Zenéjükben az argentin tangót különböző népek zenéjével ötvözték. A harmonikaművészt a dzsesszgálán Egri János és Botos József kíséri majd. David Yengibarjan új, Pandoukht című lemezét azzal a Frank Londonnal közösen készítette el, aki a Klezmatics frontembereként a klezmer műfaj egyik leghíresebb előadója. LL Cool J-től Boban Markovicig sok zenésszel dolgozott együtt, több száz lemezfelvételen közreműködött, de színházi és filmes munkái is akadnak.

Az Újévi Jazz Gála előadásai egyben lemezbemutató koncertek is lesznek. A Samsara Quartett itt játszik először a közönségnek Bindu című albumáról, David Yengibarjan és Frank London pedig közös lemezük dalaival debütál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.