Klasszikus

Két műritkaság a Dunapalotában

2005.05.18. 00:00
Ajánlom
A BM Duna Szimfonikus Zenekar adott koncertet 2005. május 6-án a BM Dunapalota Színháztermében. Az esten nagyhírű zenekarok szólistái léptek fel: Walter Küssner, a Berlini Filharmonikusok fiatal brácsása, és Mähr Iván, a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. Mindkét művész igazi ritkaságot adott elő: Küssner Arthur Rösel Brácsaversenyét (op. 36, 1925), Mähr pedig ugyanezen szerző 1906-ban írt Klarinétversenyét (op. 56).

Arthur Rösel zenészcsaládban született 1859-ben Münchenbernsdorfban. Kitűnő hegedűművész volt; 1887-től 1925-ig a weimari zeneiskola tanáraként működött. Méltatlanul elfeledett művei közül a Klarinétversenyt Mähr Iván karolta fel, a Brácsaversenyt pedig (Mähr buzdítására) Küssner kutatta fel egy weimari könyvtárban. Mindkét mű az utóromantika jegyeit viseli magán, áradó dallamosság, kiegyensúlyozott harmóniavilág, diszkrét drámaiság jellemzi őket. A zenekari szólamok is jól játszhatóak, mutatósak.

Az elsőként felhangzó Brácsaversenyt Walter Küssner impozáns lendülettel, mély átéléssel játszotta, és kitűnő technikai színvonalon oldotta meg. Magával ragadó zenélése nagy hatást tett a közönségre, melyet még egy ráadás-szám (egy általam nem ismert szerző brácsára írt szóló-capricciójának) előadásával is fokozott.

Mähr Iván Budapesten született 1936-ban. Tanulmányait itthon kezdte, majd '56-ban külföldre került, és rangos külhoni intézményekben fejezte be iskoláit. Szólistaként fellépett a világ számos pontján (Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt). 1967-től a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. A Klarinétverseny pódiumra való visszatérését kitartó odaadással szervezte. Előadásában a meleg tónusnak és a perfekt hangszertudásnak köszönhetően a mű méltó módon szólalt meg. Lévén, hogy a szerző kiváló hegedűművész is volt, felvetődik, hogy talán eredetileg hegedűre írhatta ezt a művet, mert néhány ponton a szólistának csak nagy bravúrok árán sikerült levegőt vennie. Mähr azonban így is illúziót keltően és magabiztosan játszotta szólamát és aratott nagy sikert.

A zenekar a két új művet nagy odaadással szólaltatta meg. A frissen betanult anyagot láthatóan-hallhatóan teljesen birtokba véve prezentálták. Az est dirigense a zenekar vezető karmestere, Deák András volt. A zenekart a szólisták köré fonva, azokhoz érzékenyen illeszkedve, a művek értő interpretátoraként vezényelt.

Az est zárószámaként Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzott el. Lírában és drámában egyaránt bővelkedő, színes és virtuóz előadásban, Deák András nagyszerű vezényletével remekműhöz méltó módon szólalt meg a mű.

(2005. május 6. BM Dunapalota; A BM Duna Szimfonikus Zenekar koncertje; "Nagyhírű zenekarok szólistái"; Artur Rösel: Brácsaverseny; Klarinétverseny; Csajkovszkij: VI. "Patetikus" szimfónia; km.: Walter Küssner (brácsa), Mähr Iván (klarinét); vez.: Deák András)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.