Klasszikus

Két műritkaság a Dunapalotában

2005.05.18. 00:00
Ajánlom
A BM Duna Szimfonikus Zenekar adott koncertet 2005. május 6-án a BM Dunapalota Színháztermében. Az esten nagyhírű zenekarok szólistái léptek fel: Walter Küssner, a Berlini Filharmonikusok fiatal brácsása, és Mähr Iván, a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. Mindkét művész igazi ritkaságot adott elő: Küssner Arthur Rösel Brácsaversenyét (op. 36, 1925), Mähr pedig ugyanezen szerző 1906-ban írt Klarinétversenyét (op. 56).

Arthur Rösel zenészcsaládban született 1859-ben Münchenbernsdorfban. Kitűnő hegedűművész volt; 1887-től 1925-ig a weimari zeneiskola tanáraként működött. Méltatlanul elfeledett művei közül a Klarinétversenyt Mähr Iván karolta fel, a Brácsaversenyt pedig (Mähr buzdítására) Küssner kutatta fel egy weimari könyvtárban. Mindkét mű az utóromantika jegyeit viseli magán, áradó dallamosság, kiegyensúlyozott harmóniavilág, diszkrét drámaiság jellemzi őket. A zenekari szólamok is jól játszhatóak, mutatósak.

Az elsőként felhangzó Brácsaversenyt Walter Küssner impozáns lendülettel, mély átéléssel játszotta, és kitűnő technikai színvonalon oldotta meg. Magával ragadó zenélése nagy hatást tett a közönségre, melyet még egy ráadás-szám (egy általam nem ismert szerző brácsára írt szóló-capricciójának) előadásával is fokozott.

Mähr Iván Budapesten született 1936-ban. Tanulmányait itthon kezdte, majd '56-ban külföldre került, és rangos külhoni intézményekben fejezte be iskoláit. Szólistaként fellépett a világ számos pontján (Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt). 1967-től a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. A Klarinétverseny pódiumra való visszatérését kitartó odaadással szervezte. Előadásában a meleg tónusnak és a perfekt hangszertudásnak köszönhetően a mű méltó módon szólalt meg. Lévén, hogy a szerző kiváló hegedűművész is volt, felvetődik, hogy talán eredetileg hegedűre írhatta ezt a művet, mert néhány ponton a szólistának csak nagy bravúrok árán sikerült levegőt vennie. Mähr azonban így is illúziót keltően és magabiztosan játszotta szólamát és aratott nagy sikert.

A zenekar a két új művet nagy odaadással szólaltatta meg. A frissen betanult anyagot láthatóan-hallhatóan teljesen birtokba véve prezentálták. Az est dirigense a zenekar vezető karmestere, Deák András volt. A zenekart a szólisták köré fonva, azokhoz érzékenyen illeszkedve, a művek értő interpretátoraként vezényelt.

Az est zárószámaként Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzott el. Lírában és drámában egyaránt bővelkedő, színes és virtuóz előadásban, Deák András nagyszerű vezényletével remekműhöz méltó módon szólalt meg a mű.

(2005. május 6. BM Dunapalota; A BM Duna Szimfonikus Zenekar koncertje; "Nagyhírű zenekarok szólistái"; Artur Rösel: Brácsaverseny; Klarinétverseny; Csajkovszkij: VI. "Patetikus" szimfónia; km.: Walter Küssner (brácsa), Mähr Iván (klarinét); vez.: Deák András)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.