Klasszikus

Két műritkaság a Dunapalotában

2005.05.18. 00:00
Ajánlom
A BM Duna Szimfonikus Zenekar adott koncertet 2005. május 6-án a BM Dunapalota Színháztermében. Az esten nagyhírű zenekarok szólistái léptek fel: Walter Küssner, a Berlini Filharmonikusok fiatal brácsása, és Mähr Iván, a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. Mindkét művész igazi ritkaságot adott elő: Küssner Arthur Rösel Brácsaversenyét (op. 36, 1925), Mähr pedig ugyanezen szerző 1906-ban írt Klarinétversenyét (op. 56).

Arthur Rösel zenészcsaládban született 1859-ben Münchenbernsdorfban. Kitűnő hegedűművész volt; 1887-től 1925-ig a weimari zeneiskola tanáraként működött. Méltatlanul elfeledett művei közül a Klarinétversenyt Mähr Iván karolta fel, a Brácsaversenyt pedig (Mähr buzdítására) Küssner kutatta fel egy weimari könyvtárban. Mindkét mű az utóromantika jegyeit viseli magán, áradó dallamosság, kiegyensúlyozott harmóniavilág, diszkrét drámaiság jellemzi őket. A zenekari szólamok is jól játszhatóak, mutatósak.

Az elsőként felhangzó Brácsaversenyt Walter Küssner impozáns lendülettel, mély átéléssel játszotta, és kitűnő technikai színvonalon oldotta meg. Magával ragadó zenélése nagy hatást tett a közönségre, melyet még egy ráadás-szám (egy általam nem ismert szerző brácsára írt szóló-capricciójának) előadásával is fokozott.

Mähr Iván Budapesten született 1936-ban. Tanulmányait itthon kezdte, majd '56-ban külföldre került, és rangos külhoni intézményekben fejezte be iskoláit. Szólistaként fellépett a világ számos pontján (Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt). 1967-től a Bajor Állami Operaház szólóklarinétosa. A Klarinétverseny pódiumra való visszatérését kitartó odaadással szervezte. Előadásában a meleg tónusnak és a perfekt hangszertudásnak köszönhetően a mű méltó módon szólalt meg. Lévén, hogy a szerző kiváló hegedűművész is volt, felvetődik, hogy talán eredetileg hegedűre írhatta ezt a művet, mert néhány ponton a szólistának csak nagy bravúrok árán sikerült levegőt vennie. Mähr azonban így is illúziót keltően és magabiztosan játszotta szólamát és aratott nagy sikert.

A zenekar a két új művet nagy odaadással szólaltatta meg. A frissen betanult anyagot láthatóan-hallhatóan teljesen birtokba véve prezentálták. Az est dirigense a zenekar vezető karmestere, Deák András volt. A zenekart a szólisták köré fonva, azokhoz érzékenyen illeszkedve, a művek értő interpretátoraként vezényelt.

Az est zárószámaként Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzott el. Lírában és drámában egyaránt bővelkedő, színes és virtuóz előadásban, Deák András nagyszerű vezényletével remekműhöz méltó módon szólalt meg a mű.

(2005. május 6. BM Dunapalota; A BM Duna Szimfonikus Zenekar koncertje; "Nagyhírű zenekarok szólistái"; Artur Rösel: Brácsaverseny; Klarinétverseny; Csajkovszkij: VI. "Patetikus" szimfónia; km.: Walter Küssner (brácsa), Mähr Iván (klarinét); vez.: Deák András)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.