Klasszikus

Két nap Brahmsszal és a Concerto Budapesttel

2021.11.23. 12:20
Ajánlom
A Concerto Budapest kétnapos minifesztiválján négy koncert ad átfogó képet a zeneszerző munkásságáról. A műsoron szimfóniák és versenyművek mellett kamaradarabok is szerepelnek.

Brahms-ünneppel várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest november utolsó hétvégéjén, a Zeneakadémián. A két nap alatt négy koncerten nyolc Brahms-mű hangzik el, végigkövetve Brahms zeneszerzői pályafutásának meghatározó pillanatait. A Concerto Budapest vendégei rangos szólisták és kamarazenészek lesznek, fellép Elisabeth Leonskaja, Kokas Katalin és Kokas Dóra, Szomor-Mekis Janka, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Vashegyi György és a Keller Quartet.

A Concerto Budapest az elmúlt években fesztiváljellegű eseménysorozatokat hozott létre. A Mozart és Beethoven köré álmodott koncertsorozatokat követi most, a Johannes Brahms műveiből épülő kétnapos minifesztivál. A két nap egyszerre

mesterien átgondolt válogatás Brahms legjelentősebb műveiből, az életmű izgalmas keresztmetszete,

de a Keller András által szerkesztett program a szerző fejlődéstörténetét is mutatja.

Szombaton, az első koncert a B-dúr zongoraversennyel indul, melynek ősbemutatója Budapesten volt 1881-ben Brahms zongoraszólójával. A korabeli kritika szerint a mű

magasan szárnyaló szimfonikus zenei gondolatok sorozata,

Brahmsot pedig „szűnni nem akaró tapsviharral üdvözölte a közönség.” A versenyművet Elisabeth Leonskaja, világhírű orosz-osztrák zongoraművész játssza, aki nemzetközi versenyeken aratott győzelmeivel már fiatal korában felhívta magára a figyelmet. Szvjatoszlav Richter is hamar felismerte kivételes tehetségét, nemcsak mentorként támogatta, de számos alkalommal fel is lépett vele. A versenymű mellett a nyitókoncertet Brahms utolsó, IV. szimfóniája teszi teljessé, Keller András vezényletével, a Concerto Budapest előadásában.

Ugyanezen az estén a sorozat második hangversenyén Vashegyi György vezényletével, Kokas Katalin és Kokas Dóra szólójával hangzik el Brahms nagyzenekari életművének utolsó darabja, az a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra. A kettősversenyt Brahms régi barátjának, a magyar származású Joachim Józsefnek írta, a mű utolsó tételében a cselló és a zongora hangja egy fergeteges magyaros témában olvad össze. A szerző lírai és egyben rejtélyes szimfóniája a III. (F-dúr) szimfónia zárja a szombati műsort. A mű, elsősorban a harmadik tétel – talán a többféle értelmezési lehetőség, vagy a gyönyörű dallamok okán – számos filmben kapott fontos szerepet. Ezek közül

a legismertebb a Szereti ön Brahmsot? című, 1961-ben készült romantikus francia-amerikai filmdráma.

Frank Sinatra, Carlos Santana, vagy Serge Gainsbourg  is ezen dallamok alapján nyitotta ki a popkultúrát a Brahms-univerzumra.

A Brahms-ünnep november 28-án kamarazenei koncerttel, a B-dúr szextettel folytatódik. A művet fiatalon, huszonhét évesen komponálta Brahms. A hangversenyen a Keller Quartethez Szomor-Mekis Janka brácsa-, illetve Perényi Miklós csellóművészek csatlakoznak. A szextett után felcsendülő f-moll zongoraötöst sokan Brahms kamarazenei életműve koronájaként tekintenek, a mű szólistája Elisabeth Leonskaja zongoraművész lesz.

A Hallgassunk Brahmsot! sorozat zárókoncertjén Baráti Kristóf hegedűművész szólójával hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a művész Stradivari-hegedűjén. Ezt követi Brahms g-moll zongoranégyese, melynek Arnold Schönberg készítette el zenekari hangszerelését, és amelynek

energikus negyedik tételében a Rondo alla zingaresében egyértelművé válik a magyar cigányzenészek játékának hatása.

Külön érdekesség, hogy Keller András és a Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett, decemberben a Mezzo TV-n bemutatásra kerülő Kárpát Rapszódia című filmjének egyik súlyponti darabja is éppen ez a tétel, amelybe ITT bepillantást nyerhet:

Hallgassunk Brahmsot!

november 27-28. Zeneakadémia

Fejléckép: Elisabeth Leonskaja (fotó/forrás: Marco Borggreve / Concerto Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.