Klasszikus

Két nap Brahmsszal és a Concerto Budapesttel

2021.11.23. 12:20
Ajánlom
A Concerto Budapest kétnapos minifesztiválján négy koncert ad átfogó képet a zeneszerző munkásságáról. A műsoron szimfóniák és versenyművek mellett kamaradarabok is szerepelnek.

Brahms-ünneppel várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest november utolsó hétvégéjén, a Zeneakadémián. A két nap alatt négy koncerten nyolc Brahms-mű hangzik el, végigkövetve Brahms zeneszerzői pályafutásának meghatározó pillanatait. A Concerto Budapest vendégei rangos szólisták és kamarazenészek lesznek, fellép Elisabeth Leonskaja, Kokas Katalin és Kokas Dóra, Szomor-Mekis Janka, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Vashegyi György és a Keller Quartet.

A Concerto Budapest az elmúlt években fesztiváljellegű eseménysorozatokat hozott létre. A Mozart és Beethoven köré álmodott koncertsorozatokat követi most, a Johannes Brahms műveiből épülő kétnapos minifesztivál. A két nap egyszerre

mesterien átgondolt válogatás Brahms legjelentősebb műveiből, az életmű izgalmas keresztmetszete,

de a Keller András által szerkesztett program a szerző fejlődéstörténetét is mutatja.

Szombaton, az első koncert a B-dúr zongoraversennyel indul, melynek ősbemutatója Budapesten volt 1881-ben Brahms zongoraszólójával. A korabeli kritika szerint a mű

magasan szárnyaló szimfonikus zenei gondolatok sorozata,

Brahmsot pedig „szűnni nem akaró tapsviharral üdvözölte a közönség.” A versenyművet Elisabeth Leonskaja, világhírű orosz-osztrák zongoraművész játssza, aki nemzetközi versenyeken aratott győzelmeivel már fiatal korában felhívta magára a figyelmet. Szvjatoszlav Richter is hamar felismerte kivételes tehetségét, nemcsak mentorként támogatta, de számos alkalommal fel is lépett vele. A versenymű mellett a nyitókoncertet Brahms utolsó, IV. szimfóniája teszi teljessé, Keller András vezényletével, a Concerto Budapest előadásában.

Ugyanezen az estén a sorozat második hangversenyén Vashegyi György vezényletével, Kokas Katalin és Kokas Dóra szólójával hangzik el Brahms nagyzenekari életművének utolsó darabja, az a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra. A kettősversenyt Brahms régi barátjának, a magyar származású Joachim Józsefnek írta, a mű utolsó tételében a cselló és a zongora hangja egy fergeteges magyaros témában olvad össze. A szerző lírai és egyben rejtélyes szimfóniája a III. (F-dúr) szimfónia zárja a szombati műsort. A mű, elsősorban a harmadik tétel – talán a többféle értelmezési lehetőség, vagy a gyönyörű dallamok okán – számos filmben kapott fontos szerepet. Ezek közül

a legismertebb a Szereti ön Brahmsot? című, 1961-ben készült romantikus francia-amerikai filmdráma.

Frank Sinatra, Carlos Santana, vagy Serge Gainsbourg  is ezen dallamok alapján nyitotta ki a popkultúrát a Brahms-univerzumra.

A Brahms-ünnep november 28-án kamarazenei koncerttel, a B-dúr szextettel folytatódik. A művet fiatalon, huszonhét évesen komponálta Brahms. A hangversenyen a Keller Quartethez Szomor-Mekis Janka brácsa-, illetve Perényi Miklós csellóművészek csatlakoznak. A szextett után felcsendülő f-moll zongoraötöst sokan Brahms kamarazenei életműve koronájaként tekintenek, a mű szólistája Elisabeth Leonskaja zongoraművész lesz.

A Hallgassunk Brahmsot! sorozat zárókoncertjén Baráti Kristóf hegedűművész szólójával hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a művész Stradivari-hegedűjén. Ezt követi Brahms g-moll zongoranégyese, melynek Arnold Schönberg készítette el zenekari hangszerelését, és amelynek

energikus negyedik tételében a Rondo alla zingaresében egyértelművé válik a magyar cigányzenészek játékának hatása.

Külön érdekesség, hogy Keller András és a Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett, decemberben a Mezzo TV-n bemutatásra kerülő Kárpát Rapszódia című filmjének egyik súlyponti darabja is éppen ez a tétel, amelybe ITT bepillantást nyerhet:

Hallgassunk Brahmsot!

november 27-28. Zeneakadémia

Fejléckép: Elisabeth Leonskaja (fotó/forrás: Marco Borggreve / Concerto Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.