Klasszikus

Két napon át tart a vigasság

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
Kulturális rendezvények, bulik, gasztronómiai és sprtesemények országszerte A Hősök terén 17 órakor kétszázötven európai gyermek lép föl, majd Határtalanul címmel 19 órától európai zenei gálaműsort tartanak a szlovákiai Ghymes, a finn Värttinä, az ír Shane MacGovan and the Popes és a francia Khaled együttes közreműködésével.

A helyszínen 23 órától zenével, tánccal várják az éjfélt, a csatlakozás pillanatát. Ekkor Medgyessy Péter miniszterelnök indítja el a téren fölállított Időkereket.

Szombaton

A Kossuth téren 9 órakor ünnepélyesen felvonják a Magyar Köztársaság zászlaját. Ez után a csatlakozó országokból érkező ifjúsági fúvószenekarok adnak műsort.

A Lánchídon délelőtt 10-kor a május 1-jén született gyerekek születésnapi reggelin vehetnek részt. Déltől kilátóterasszá alakul a helyszín.

Az Erzsébet hídon – a gyógyturizmus és a fürdőkultúra gazdagságát szimbolizálva – 11 órakor indítják el a vízesést, amely vasárnap estig ömlik a Dunába. A Szabadság híd útpályáját két napra fűvel borítják be.

Az alsó rakpartokon a tagállamok budapesti nagykövetségei különböző információkkal várják az érdeklődőket. 16 órakor légi fölvonulás kezdődik.

KULTURÁLIS ESEMÉNYEK

Pénteken

Hungexpo: 20 órakor Eurokoncert lesz, és megtekinthető a Géniusz Európa című nagyszabású ipar- és találmánykiállítás is.

Az Erzsébet téri volt buszpályaudvaron 17.30 órakor nyílik a Nem visszük magunkkal! című kiállítás, amelynek keretében a legérdekesebbeket mutatják be az előző két hét alatt összegyűjtött tárgyak közül.

A Dózsa György úti cirkuszsátorban 18 órától szombat reggel 7 óráig Együtt megyünk! címmel a tíz csatlakozó ország zene- és tánckultúrájának közös produkcióit adják elő.

Ópusztaszeren Európa-napot tartanak a Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Kecskeméten népművészeti kiállítást és ünnepi hangversenyt tartanak.

Győrött barokk rendezvények lesznek.

Vácott megáldják az Európa-harangot, majd emlékmenet indul Géza fejedelem és Szent István király szobrához.

Szombaton

Budapesten Vivát, huszár! címmel magyar huszáregyenruhás lovasok, magyar és külföldi fúvós- és katonazenekarok adnak térzenét a rakpartokon, míg a 2-es és a 19-es villamos vonalán a megállókban zenészek várják a közönséget.

Az Andrássy úton délelőtt nyílik meg az Európa sétány nevű kulturális esemény, amelynek keretében zenei és más köztéri programokkal várják az érdeklődőket. Az Opera és az Oktogon között minden uniós tagállamnak külön óriás padot állítanak fel, a beépített lejátszókból a nemzetek muzsikája szól.

Szentesen Európai ízek utcája, Európai népek zenéje és Európai népek táncai címmel rendeznek programot.

Pécsett világzenei fesztivál lesz, és felavatják az Európa teret.

Makó vasárnap is tartó művészeti gálával várja a látogatókat.

Veszprémben Az én Európám címmel szónokversenyt, valamint Az európai iskola mesterei címmel kiállítást rendeznek.

BULI!

Pénteken

Győrött motoros felvonulás lesz, vasárnap járdaplasztikát avatnak.

Nyíregyházán EU-parádét tartanak pénteken, föllép a Desperado, L. L. Junior, Emilio, Majka és DJ Szeifert, majd európai sztároké lesz a színpad. Itt lesz DJ Jan Wayne (Németország), a Madhouse (Hollandia) és Kate Ryan (Belgium).

Szombathely éjjel zenés tűzijátékkal ünnepel.

Szombaton

A Budapesti Vásárközpont báb- és mesejátékokkal, koncertekkel várja a látogatókat, fellép többek között az R-GO, Emilio, a Sugarloaf, a Back II Black és a Kozmix.

Kecskeméten majálist és gálaműsort tartanak.

Baján Európa-bál lesz.

Kiskunhalason ünnepi díjugrató versenyt rendeznek a csatlakozás napjaiban.

Mohácson amatőr rockfesztivál, néptáncbemutató és kabaréműsor lesz.

Békéscsabán Bessenyei Péter műrepülő, valamint a Kvasz András Repülő és Ejtőernyős Egyesület tart bemutatót, és Az operett angyalai címmel rendeznek műsort.

Békésen hídünnepet tartanak.

Gyomaendrődön mazsorett- és lovas felvonulás lesz.

Miskolcon euromajálist tartanak.

Ózdon az egész hétvége koncertekkel telik. Este tűzshow is lesz.

Sárospatakon csónakos, fáklyás felvonulás lesz.

Tokaj hídünnepet rendez.

Szeged koncerteket és EU-vetélkedőt rendez.

Székesfehérváron koncertet és utcabált rendeznek.

Mosonmagyaróvárról 650 galambot röptetnek fel szombat délben.

Egerben 2004 esernyő nyílik ki egyszerre szombat délben, majd koncertek lesznek.

Gyöngyösön lovagi torna és légi bemutató lesz.

Vácon árverésre bocsátanak egy „EU-Trabantot”.

Szekszárdon uniós koncert lesz.

Tolnán lampionos kajakos felvonulás és EU-kavalkád várja az érdeklődőket.

Szombathelyen felelevenítik az európai tánchagyományokat.

Celldömölkön jelmezes utcabált tartanak, és EU-májusfát állítanak.

Zalaegerszegen Üzenj Trabanton! címmel autófestést, továbbá kétütemű-kavalkádot és Vitéz László Brüsszelben címmel bábősbemutatót tartanak.

Keszthelyen vitorlásfelvonulás és utcabál lesz.

Budapesten a Millenáris Park programjaiban péntektől vasárnap estig internetjátszóház, vetélkedő, képregény-bemutató és óriásplakát-kiállítás egyaránt helyet kap.

Vasárnap

A HungexpO színpadára lép például a Kerozin, a Fresh, a Romantic és a Zanzibár, este pedig Megasztár-koncertet rendeznek.

MI SZEM-SZÁJNAK INGERE...

Szombaton

Budapesten az alsó rakpartokon, a Margit híd és a Lánchíd között huszonnégy sátorban kínálják az EU-országok jellemző étkeit, köztük a magyar enni- és innivalókat.

Nagykanizsán EU-konyha címmel főzőversenyt rendeznek.

Pécsett kulturális és gasztronómiai fesztiválra várják a látogatókat.

Móron a magyar és az európai konyha „tüzes ízeiből” tartanak bemutatót.

Debrecenben Kóstold meg Európát! címmel kétnapos gasztronómiai program lesz.

Balatonbogláron az Arany Fakanálért vetélkednek a főzőverseny résztvevői.

KIÁLLÍTÁSOK PÁLYAUDVAROKON

Ausztria, Csehország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország tizennégy, az európai bővítés gondolatiságával foglalkozó művészének alkotásaiból nyílik kiállítás a csatlakozás előtti napokban az öt ország hét pályaudvarán – Magyarországon a szombathelyi vasútállomáson. Aki e kiállítás teljes anyagát látni akarja, öt országon át kell utaznia. A szombathelyihez hasonló kiállítás nyílt Bécs, Brno, Bratislava (Pozsony) és Graz pályaudvarán, valamint a karintiai Villachban és a szlovéniai Ljubjanában.

FILMEK EGY EURÓÉRT

EU-filmnapokat rendez szombattól a budapesti Toldi mozi; a csatlakozás napján kezdődő program magyar filmek vetítésével indul, a további négy napon francia, spanyol, skandináv és koprodukciós alkotások szerepelnek műsoron. A jegyek ára jelképes összeg, egy eurónyi forint. A nyolc magyar film közül kiemelkedik az Európából Európába című, tavaly készült alkotás, amely magyar filmrendezők vallomásait foglalja keretbe. A francia filmművészetet egyebek mellett A fiú, az Életvonat, az Amélie csodálatos élete és a Betty Blue képviseli. A spanyol program a Mindent anyámról, a Beszélj hozzá, a Szenvedélyek labirintusa, a Lábad között, az Aranyhere, a Második bőr és a Megváltó szex című filmből áll. A skandináv alkotások közül műsoron szerepel a Dalok a konyhából, a Rekonstrukció, az Idióták, míg a koprodukciós filmek sorából a Dogville, a Szemközti ablak, A kiskirály szerepel műsoron.

Guinness-rekord Dunaföldváron

Dunaföldvár Guinness-rekord felállítására vállalkozik szombaton: Kovács János Venesz-díjas mesterszakács irányításával 7020 adag dunaföldvári zöldségleves készül. A 7020 Dunaföldvár irányítószáma, ennyi adag éppen el fog férni abban a 3,4 m átmérőjű, 90 cm mélységű edényben, amelynek űrtartalma 3800 liter.

És a recept:
Dunaföldvári zöldségleves húsgombóccal
(Hozzávalók 7020 személyre)
Burgonya 300 kg
Sárgarépa 250 kg
Gyökér 250 kg
Vöröshagyma 56 kg
Füstölt csülök 140 kg
Sertészsír 56 kg
Darált hús 420 kg
Só 50 kg
Tejföl 70 l
Tojás 1050 db

SPORTTAL AZ EU-ért

Bábolnáról rajtol szombaton a Vágta Európába című egyedülálló lovasverseny, a Magyar Lovas Szövetség távlovas és távhajtó szakága rendezésében. A nemzetközi megmérettetés résztvevői arra kívánnak emlékeztetni, hogy a magyarok ősei lóháton érkeztek Európába. A versenyzők az első napon Mosonmagyaróvárig lovagolnak, ahonnan másnap jutnak el Sopron közelébe, a Páneurópai piknik nevű rendezvényre.

A Tatabányáról a múlt pénteken indult II. európai uniós stafétafutás résztvevői Komárom-Esztergom megye valamennyi településén áthaladnak. Április 30-án a komáromi Erzsébet Duna-híd közepén találkozik a magyar és az akcióba bevont szlovák futók csoportja, majd a Duna két partján indulva május 1-jén érkeznek meg Esztergomba, ahol a Mária Valéria híd közepén találkoznak újra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.