Klasszikus

Két rangos vendégszereplés között a Rádiózenekar

2005.09.20. 00:00
Ajánlom
A Rádiózenekar és -énekkar legutóbb 2001. szeptember 11-én lépett fel a híres Meranói Fesztiválon. Amikor a hangverseny műsorát (Mozart d-moll zongoraversenyét és Requiemjét) kitűzték, senki sem tudhatta, milyen tragikus és szívszorító aktualitást adnak majd az aznapi New York-i események a Gyászmise előadásának.

A Vásáry Tamás által játszott-vezényelt zongoraversenyt akkor nem követte ráadás, a Requiem után sem szólt a taps – a közönség, a közreműködő szólisták és a Rádió együttesei némán, állva emlékeztek az áldozatokra, miközben még alig tudhattak valamit a történtek részleteiről.

Szerencsére idei hangversenyüket semmi nem árnyékolta be: Chopin Andante spianato és Nagy polonéz cimű műve, majd f-moll zongoraversenye Meranóban is olyan szíves fogadtatásban részesült, mint néhány héttel korábban a Garda-tónál rendezett koncerten. A közönség tapsait Vásáry Tamás Beethoven közkedvelt „Holdfény” szonátájával köszönte meg. A szünet után Schumann I. „Tavaszi” szimfóniája hangzott el. A világ vezető zenekarait és karmestereit, hangszeres szólistáit évről évre a meranói Kursaalban köszöntő, igényes közönség lelkes tapsát Brahms VI. és V. Magyar táncával hálálta meg az együttes.

Még szinte haza sem érkeztek a muzsikusok, máris egy másik rangos külföldi feladat, egy prágai fellépés várja őket. A Rudolfinum közönsége a Prágai Ősz keretében Liszt és Bartók műveit hallhatja szeptember 22-én. A hangverseny első részében Liszt Tassójának „Trionfo” tétele és Mikhail Rudy szólójával az A-dúr zongoraverseny, a szünet után pedig A kékszakállú herceg vára hangzik el. A szerző halálának közelgő 60. évfordulójára emlékező előadás szólistái Németh Judit és Polgár László. Legutóbb 2003-ban, Spanyolországban turnézott a két énekessel a Rádiózenekar; akkor Vásáry Tamás vezényelt, most Fischer Ádám lesz az est karmestere, aki a 2005-06-os szezon kezdete óta a zenekar első vendégkarmestere. Ebbéli minőségében ez lesz az első koncertje a Rádiózenekarral.

Fischer Ádám és a Rádiózenekar előadásában a magyar közönség is élvezheti a különleges hangverseny egyik darabját szeptember 26-án a Filharmónia Mesterbérlet-sorozatának nyitó előadásaképpen a Művészetek Palotájában. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara hangversenyén közreműködik: Németh Judit, Polgár László (ének) és Ránki Dezső (zongora). A műsoron Bartók 3. zongoraversenye és A kékszakállú herceg vára szerepel. Szeptember 29-én egy másik Bartók mű, A csodálatos mandarin-szvit csendül fel a Zeneakadémia Nagytermében Ligeti György Lontano című művével és Mahler I. „A titán” szimfóniájával egy estén – szintén Fischer Ádám és a Rádiózenekar tolmácsolásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.