Klasszikus

Két variáció Piazzollára

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
Az Odesszai Filharmonikusok ma este fél 8-kor koncertezik a Zeneakadémián, műsoruk Liszt, Hacsaturján és Csajkovszkij műveiből áll. A zenekar - melyet Ukrajna függetlenedése óta nemzeti együttesként tartanak számon - többek között vendégszerepelt Londonban, Madridban és New Yorkban is. Igazán ismertté az utóbbi évtizedben váltak, amióta a fiatal amerikai karmester, Hobart Earle áll zenekaruk élén.

A Katona Duó gitárestjére az MTA Roosevelt téri Dísztermében kerül sor, szintén este fél nyolckor. A Katona ikerpár Vivaldi, Piazzolla, Rodrigo és más neves zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Szakály Ágnes cimbalomestje, a Kacérkodás a dzsesszel fél 8-kor kezdődik a Magyar Rádió Márványtermében. A Templomi koncertek sorazatban a Budapesti Tomkins Énekegyüttes lép fel héttől az Egyetemi templomban. A művészeti vezető Dobra János.

 
 
 

A Közép-Európa Táncszínház a Cédrus című koreográfiát mutatja be a Millenáris Teátrumban. A táncelőadást az egyik legjelentősebb japán táncos-koreográfus, Tanaka Min rendezte, számos fiatal táncos közreműködésével. Csontváry Kosztka Tivadar képei ihlették meg a rendezőt, aki a képek világát akarja mozdulatokká formálni, azok által érthetővé tenni és továbbadni üzenetüket. A legendás román Bulandra Színház vendégjátékaként Csehov Ványa bácsi című darabja ma este 7-kor tekinthető meg a Katona József Színházban, Jurij Kordonszkij rendezésében.

A Piazzolla-estek keretében a Piazzolla ritmusa című darabot a KFKI Kamarabalett adja elő a Thália Színházban. A fellépők a Magyar Állami Operaház szólistái és a Madách Színház táncművészei lesznek. Mostani, közel egyórás előadásuk öt koreográfus munkájának eredménye. Ladányi Andrea táncos-koreográfus 44 feet címmel rendezte meg táncelőadását Piazzolla zenéjére a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonkét, másodéves hallgatójával. A rendező Sáry Bánk zeneszerzőt kérte fel az eredeti dallamok átírására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.