Klasszikus

Két variáció Piazzollára

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
Az Odesszai Filharmonikusok ma este fél 8-kor koncertezik a Zeneakadémián, műsoruk Liszt, Hacsaturján és Csajkovszkij műveiből áll. A zenekar - melyet Ukrajna függetlenedése óta nemzeti együttesként tartanak számon - többek között vendégszerepelt Londonban, Madridban és New Yorkban is. Igazán ismertté az utóbbi évtizedben váltak, amióta a fiatal amerikai karmester, Hobart Earle áll zenekaruk élén.

A Katona Duó gitárestjére az MTA Roosevelt téri Dísztermében kerül sor, szintén este fél nyolckor. A Katona ikerpár Vivaldi, Piazzolla, Rodrigo és más neves zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Szakály Ágnes cimbalomestje, a Kacérkodás a dzsesszel fél 8-kor kezdődik a Magyar Rádió Márványtermében. A Templomi koncertek sorazatban a Budapesti Tomkins Énekegyüttes lép fel héttől az Egyetemi templomban. A művészeti vezető Dobra János.

 
 
 

A Közép-Európa Táncszínház a Cédrus című koreográfiát mutatja be a Millenáris Teátrumban. A táncelőadást az egyik legjelentősebb japán táncos-koreográfus, Tanaka Min rendezte, számos fiatal táncos közreműködésével. Csontváry Kosztka Tivadar képei ihlették meg a rendezőt, aki a képek világát akarja mozdulatokká formálni, azok által érthetővé tenni és továbbadni üzenetüket. A legendás román Bulandra Színház vendégjátékaként Csehov Ványa bácsi című darabja ma este 7-kor tekinthető meg a Katona József Színházban, Jurij Kordonszkij rendezésében.

A Piazzolla-estek keretében a Piazzolla ritmusa című darabot a KFKI Kamarabalett adja elő a Thália Színházban. A fellépők a Magyar Állami Operaház szólistái és a Madách Színház táncművészei lesznek. Mostani, közel egyórás előadásuk öt koreográfus munkájának eredménye. Ladányi Andrea táncos-koreográfus 44 feet címmel rendezte meg táncelőadását Piazzolla zenéjére a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonkét, másodéves hallgatójával. A rendező Sáry Bánk zeneszerzőt kérte fel az eredeti dallamok átírására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.